Şomaj şi sărăcie fără speranţă, în mediul rural

Şomaj şi sărăcie fără speranţă, în mediul rural
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

Gălăţenilor din mediul rural le este tot mai greu să îşi găsească un loc de muncă. La începutul lunii iunie, 10.023 dintre ei rămăseseră în bazele de date ale Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) de ani buni, fără să tragă măcar speranţă că se vor mai angaja vreodată. Nici n-ar avea unde! Un locuitor din nordul judeţului care nu găseşte nimic de muncă în comună, spre exemplu, ar rămâne cu te miri ce şi mai nimic în buzunare dacă ar veni până la oraş, să lucreze pe salariul minim pe economie. Aşa că preferă să nu se mai chinuiască şi să trăiască aşa cum poate, de azi pe mâine, din venitul minim garantat şi din munci sezoniere.

Comunele care au cel mai mult de suferit de pe urma numărului ridicat de şomeri sunt tocmai cele în care industria n-a făcut niciun pas înainte în ultimii ani. Dimpotrivă, fabricile care asigurau câteva sute de locuri de muncă s-au desfiinţat, rând de rând, iar au oamenii au rămas pe drumuri. Astfel, cei mai mulţi şomeri înregistraţi la începutul verii - 660 la număr - au fost raportaţi în comuna Ghidigeni. Pe locul doi în topul de tristă faimă se află comuna Brăhăşeşti, cu 510 şomeri înregistraţi, iar pe locul trei este Barcea, cu 373 de şomeri.

Evident, statistica AJOFM prezintă doar date referitoare la persoanele care, la ieşirea din perioada de plată a indemnizaţiei de şomaj, şi-au exprimat intenţia de a rămâne în bazele de date, ca şomeri neindemnizaţi. Numărul celor care şi-au pierdut locul de muncă, dar nu au vrut să rămână în evidenţe este, în mod sigur, mult mai mare.

Citit 1677 ori Ultima modificare Joi, 19 Iulie 2012 18:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.