14 septembrie - Ziua Inginerului
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

14 septembrie - Ziua Inginerului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

14 septembrie este Ziua Inginerului, zi de referinţă şi de reflectare pentru cei ce trudesc în domeniu, dar mai ales subiect pentru o problemă cu implicaţii în prezent: Ingineria - încotro? Dr. Ing. Octavian I. Coşovliu, membru de onoare al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România, personalitate reprezentativă în domeniu, ne declară: „Departe de o dezbatere tematică, nepotrivită ca loc şi circumstanţe în acest spaţiu, problema menţionată continuă să suscite un interes major, fără a putea primi decât, eventual, replici formale, manieriste. Aici, în nişa noastră, confruntaţi cu „marile noastre probleme judeţene”, reuşim răspunsuri de circumstanţă, limitate la cadrul oferit de legi - şi ele circumstanţiale - şi, mai ales, de mijloacele financiare disponibile mai niciodată în acord cu necesităţile reale”.
La întrebarea: acoperă ingineria locală cerinţele de exigenţă ale economiei judeţului, răspunsul, afirmă domnul Coşovliu, „trebuie acordat cu licenţa: este utilizat potenţialul ingineresc local pe măsura profesionalităţii, în diversele organisme de stat sau particulare? Sunt multe întrebări, cu răspunsuri puţine şi evazive. Trebuie subliniat, însă, că în corelaţie cu problemele actuale pe piaţa muncii, legate de globalizare şi performanţă, conceptul de dezvoltare durabilă şi mai ales de conceptul de educaţie profesională permanentă contribuie la creşterea accentuată a nivelului de competitivitate. Spre deosebire de ieri, lumea inginerilor de azi este deschisă spre nou, spre policalificare - facilitată prin mijloacele IT, iar perspectivele legate de conexiunile dintre ştiinţe cresc valoarea aportului inginerilor în această ecuaţie. Credincioşi tendinţei ilustrate de marii noştri ingineri din trecut şi de nume cunoscute ale unor ingineri locali, ce şi-au legat numele de marele Combinat Siderurgic de aici, de construcţiile navale şi edilitare, de chimia şi agricultura covurluiană, inginerii gălăţeni evoluează cu profesionalism şi devotament în direcţia resuscitării economiei judeţului”.

Citit 3360 ori Ultima modificare Joi, 13 Septembrie 2012 16:52

7 comentarii

 • postat de ing,POP DORIAN
  Sâmbătă, 15 Septembrie 2012 17:40
  Este foarte bine ca isi mai aduce cineva aminte si de noi inginerii. Sincer nici nu stiam ca avem si noi o zi in tara noastra. Profesia de ingineri asa este nu se poate face decat de ingineri nu de economisti, nici de juristi sau de profesori etc.Multumesc si eu inginerului Stroila pentru aceasta informatie.Vad ca este foarte activ, pregatit si documentat ca un adevarat inginer. Eu vreau ca langa Domnul Cosloviu si Domnul Stroila sa apara si alti ingineri tineri cu idei novatoare cu tehnica de ultima ora.
  0
  0
  Raportează
 • postat de INGINER
  Sâmbătă, 15 Septembrie 2012 12:56
  Pentru Lorelai

  LORELAI tu nu esti inginer.Inginerul nu face orice.Inginerul este SPECIALISTUL CU CALIFICARE SUPERIOARA IN LUCRARI TEHNICE BINE DEFINITE DE CONCEPTIEerie.
  0
  0
  Raportează
 • postat de lorelai
  Vineri, 14 Septembrie 2012 23:07
  sunt inginer metalurg ca profesie,dar nu am avut un an macar sa-mi pun in practica tot ce am invatat in facultate,mi-ar fi placut enorm,dar nu am avut loc de pilele incompetente si pline de sine,asa ca m-am reprofilat in mai multe meserii,broker pe piata de capital,casier la casa de amanet si schimb valutar,inginer productie in domeniul confectiilor,masinist lucrator in masina de cusut in domeniul textil,gestionar.....si cred ca mai pot....un inginer doar trebuie sa vrea sa faca ceva.,intotdeauna trebuie sa invatam de aceea ni se spune inginer!!!!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Marta
  Vineri, 14 Septembrie 2012 19:28
  MULTUMESC Dl inginer STROILA pt urari ! FELICITARI pt sinceritate si relitate ! Astept o fotografie in care sa fiiti alaturea de Dl prof. ing. COSLOVIU.
  Inginer MARTA
  0
  0
  Raportează
 • postat de INGINER SOMER
  Vineri, 14 Septembrie 2012 19:15
  Adevarat graiti si dv. DL ing Stroila ca va referiti sigur la "INGINERIILE FINANCERIARE" si "INGINERIILE IN HOTII".Dar noi ceilalti ingineri ce facem, stiti,sunt sigur, suntem aproape 900 de ingineri in somaj in Galati.
  Ce face guvernul USL ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de INGINER Mihai STROILA
  Vineri, 14 Septembrie 2012 17:52
  Da ,astazi ,14 septembrie, este ZIUA INGINERULUI ROMAN. Ce se poate scri intr-o zi de ceas aniversar? Dupa ce iti pui aceasta intrebare vin repede altele. Cum de am pierdut in asa hal pasul cu lumea buna a inginerie? De ce inainte s-au facut asa multe si astazi se face asa putin sau mai nimic.Cum s-au facut aici,la noi ,la Galati Combinatul ,Santierul Naval sau Amenajarea pentru Irigatii Campia Covurlui si acum merg spre sfaramare? C
  ati dintre noi avem intr -adevar starea de sarbatoare? Cati dintre INGINERI au siguranta locului de munca si ca maine va fi mai bine decat astazi ?
  La noi ingineria facuta de ingineri este in impas.Alte tipuri de " inginerii " au succes in tara noastra.Traim un fragil moment de echilibru,insensibil in noianul de dezechilibre cu care ne-a obisnuit natura si societatea. Disciplina inginereasca nu mai este o preocupare ca " merge si asa " ,iar pentru tineri "meseria " de inginer nu mai este interesanta.Nu mai avem valori ingineresti si nici modele nu mai avem.Matematica nu mai este accesata de aparatul gandirii al foarte multor tineri,a devenit o nebuloasa.
  Societatea, situatia economico-sociala si politica de la noi impune schimbari pe toate planurile,iar INGINERII sunt primii din familia intelectualilor care au pregatirea necesara pentru a aduce in societate,cresterea economica,dezvoltarea si disciplina sociala atat de necesara.
  Adevar graiea I.Bratianu zicand: " Tara nu se poate ridica decat prin INGINERI ".Sigur ,el creeaza: productia, constructia, functionarea,realizarea materiala a unei idei tehnice.El este miracol si realitate ,cultura si tehnica, vis si imaginatie.Rolul lor este de a pune in practica cele mai indraznete si utile idei. Caci o idee, oricat de valoroasa ar fi nu face doi bani daca nu o pui in practica si urmaresti realizarea.
  Tara este in criza ,iar solutia de a o ingenunchea sunt INGINERII.
  Dar,caci si aici-ca la noi ,la romani-este un dar: avem si noi o asociatie,a INGINERILOR, unde membrii se acuza unii pe altii, nu intotdeauna pe fata,de lipsa de talent, castiguri ,avantaje, functii,se coaguleaza greoi ca apa cu uleiul pe grupuri de interese,mai niciodata pe consideratie,pe valori sau respect reciproc.Aceasta ar fi o alta cauza pentru care pe la noi nu prea se construeste cu ingineri romani,nu prea se ridica proiecte mari si nici nu avem realizari de ultim timp care sa atraga atentia.Putini sunt,din pacate, prin ceea ce gandesc ,infaptuiesc si actoineaza, ei insisi. Lipsa de logica, de masura sau de bun-simt este si la noi acuta.
  Cu speranta intr-o puternica eruptie a unei valoroase generatie de tineri si entuziasti INGINERI care sa scoata tara din acest nefericit marasm national urez tuturor INGINERILOR din Romania "LA MULTI ANI!" si le doresc,din inima, viata lunga si putere de la Dumnezeu de a renaste si a continua lucrarea atat de utila tuturor.

  ING.Mihai STROILA - Vicepresedinte a Asociatiei Inginerilor Hidrotehnicieni din Romania 'Anghel Saligny"
  0
  1
  Raportează
 • postat de Ion Cetateanu
  Vineri, 14 Septembrie 2012 10:02
  Felici Viata libera pentru inspirata fotografie , simbolul inginerului ,inginer. Felicit toti inginerii cu prilejul zilei lor si le doresc sa nu puna la inima faptul ca au fost sistematic dati deoparte in ultimii 22 de ani in favoare altor profesii care nu sunt productive. Le doresc sa ajunga iar la moda odata cu mult asteptarea relansare economica ,orice s-ar spune tot inginerii raman baza acesteia.Sanatate tuturor confratilor , le doreste un inginer pensionar care a crescut trei ingineri de care este mandru..
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.