Găsim şi noi, la Ziua Recoltei: Papa de la Roma şi cantalupul de Umbrăreşti

Găsim şi noi, la Ziua Recoltei: Papa de la Roma şi cantalupul de Umbrăreşti
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
  • Cantalupul, soiul de pepene galben cerut la marile mese din Europa, se cultivă şi la Umbrăreşti * Un singur producător gălăţean a învăţat toate cele 27 de secrete ale cultivării fructului, după mulţi ani în care a lucrat în Spania * Preţul la producător este de aproape trei ori mai mic decât cel practicat în supermarketuri

Pepenii din soiul cantalup care cresc pe un hectar de pământ uscat din Umbrăreşti au, la maturitate, aceleaşi gust cu cei pe care papii de la Roma îi apreciau încă din cele mai vechi timpuri, pe durata şederii în reşedinţele lor de vară. Sunt aceleaşi fructe de care amintea cu plăcere Ionel Teodoreanu în “Hotarul Nestatornic” - primul volum din romanul “La Medeleni”. Cantalupul se găseşte rar pe piaţă gălăţeană şi la preţuri prohibitive, din cauză că, de obicei, este importat din ţări îndepărtate, cum ar fi Brazilia. În întreg judeţul avem un singur producător care s-a încumetat să cultive acest soi de pepene. Revenit în ţară după 17 ani de horticultură în Spania, inginerul Mircea Hamza şi-a creat o fermă proprie, unde produce nu doar struguri de masă şi legume, ci şi cantalup. Pasiunea sa pentru cultivarea fructului exotic nu i-a adus încă prea mulţi bani, dar, în timp, sunt şanse bune ca românii să procedeze la fel ca italienii şi spaniolii şi să renunţe aproape de tot la celelalte soiuri de pepene, în favoarea parfumatului cantalup.

Un deliciu în lumea bună

«Numele fructului provine de la «cantalupo» - denumirea reşedinţelor de vară ale papilor din apropierea Romei. Acolo se consuma din belşug acest soi de pepene. Iniţial a fost cultivat de italieni, apoi l-au preluat maurii şi l-au dus şi în Spania, unde l-au crescut pe pat de gunoi», spune inginerul Mircea Hamza.

Cultivatorul ne spune că acest soi de pepene are 27 de secrete! El le cunoaşte pe toate şi chiar e dispus să le împărtăşească gălăţenilor care ar vrea să devină producători serioşi de cantalup.

"Acest pepene trebuie cules la maturitatea tehnologică, nu la cea fiziologică. Nu trebuie lăsat pe câmp prea mult, din cauză că planta acumulează toxine, pe care le depune apoi şi în fruct", ni se spune care este unul dintre secrete.

Mici secrete de producţie

"După ce a fost cules, fructul rămâne o lună sau chiar mai mult în depozit sau într-un loc amenajat special pentru stocare, pe câmp, pentru a se finaliza procesul de coacere. La maturitatea deplină, cantalupul are deja alt gust şi un parfum de pepene galben combinat cu strugure", ne-a mai explicat inginerul horticol. Pepenele rezistă la secetă, la transport şi poate rămâne pe tarabă şi o lună întreagă, fără să se strice. Are puţine boli şi creşte armonios cu doar două tratamente uşoare.

Până în acest moment, gălăţenii n-au prea dat de gustul cantalupului. În supermarketuri e prea scump, sortimentul cultivat în Brazilia ajungând la aproape 10 lei kilogramul.

Pe piaţă apare doar la Ziua Recoltei

Cantalupul produs la Umbăreşti e mai scump decât un pepene galben autohton, dar gustul este al unei salate de fructe cu miez de pepene şi strugure. "Nu îl pot vinde chiar la preţul unui pepene care se cultivă, de regulă, la noi. Momentan producem prea puţin ca să intrăm în supermarketuri, iar în pieţe vin mai mult pensionarii, care nu au bani să cumpere kilogramul de pepene cu 3,5 lei. Eu aş fi dispus să vând pepenii şi unui intermediar cu 2 lei kilogramul, iar el ar putea să câştige 1,5 lei, fără să mai mucească la câmp. Dar momentan nu a venit nimeni să îmi ceară cantalup", a conchis inginerul Mircea Hamza. Cine va dori să guste din deliciosul cantalup va avea, totuşi, ocazia să o facă la finele lui septembrie. Ca în fiecare an, producătorul de la Umbrăreşti vor aduce pepenii exotici în Piaţa Centrală, la Ziua Recoltei.

Citit 5435 ori Ultima modificare Marți, 18 Septembrie 2012 23:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.