La Munteni, gunoiul se joacă la două capete

La Munteni, gunoiul se joacă la două capete
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Problema spinoasă a colectării selective a gunoiului menajer din zona rurală pare să-şi fi găsit rezolvare la Munteni. Potrivit primarului comunei, medicul veterinar Virgil Arghiri, în acest moment se au în vedere două variante, fiecare dintre ele având avantaje şi dezavantaje. „Putem spune că mergem la două capete. Sperăm să ne iasă cum e mai bine pentru locuitorii comunei”, spune primarul.

Omul gospodar...

Munteniul are două mari avantaje când vine vorba de colectarea selectivă a gunoiului. Primul dintre avantaje ţine de noroc: la Tecuci, adică doar la vreo opt kilometri distanţă, va fi unul dintre depozitele de gunoi agreate prin programul de colectare. În aceste condiţii, transportul gunoiului nu este costisitor.

Al doilea avantaj al comunei nu e determinat de noroc, ci de faptul că primarul şi consiliul local au înţeles cum trebuie proverbul cu omul gospodar, care îşi face iarna car şi vara sanie. Mai concret, comuna are, încă din anul 2007, un serviciu de salubritate. „Am încheiat un contract cu societatea de salubritate din Tecuci (N.R.: Romprest se numeşte), care ne ia gunoiul exact ca la oraş. Noi am dotat, din bugetul local, gospodăriile cu pubele gratuite, astfel încât treaba merge şnur. Oamenii scot pubelele în faţa porţii, iar maşina salubrităţii le goleşte”, declară primarul Arghiri.

Am mai aflat că între Consiliul local Munteni şi societatea amintită există un contract de tip „concesionare prin delegare de gestiune” şi că momentul iunie 2009 (când rampele de gunoi rurale trebuie închise) nu-i deranjează deloc pe cei din comună. „Noi am închis deja rampele tradiţionale de gunoi”, spune primarul.

Vin italienii să ne ia gunoiul!

Cum spuneam, Munteniul poate opta în gestiunea deşeurilor pentru două soluţii. Una ar fi cea propusă de Consiliul judeţului, printr-o societate publică nou înfiinţată: Ecoprest. Cealaltă este diferită, în sensul că implică fonduri private venite tocmai din Italia.

„Nişte oameni de afaceri din Italia au depus recent o documentaţie la noi, în vederea obţinerii avizelor locale pentru construirea unei gropi ecologice de gunoi. Din câte ştiu, au cumpărat deja nişte teren în apropierea comunei şi vor să se asocieze cu noi, autoritatea locală, pentru a realiza o investiţie care să deservească toate localităţile din nordul judeţului Galaţi. Sincer să fiu, sunt atras de această propunere, pentru că mi se pare că sunt şanse să se facă mult mai rapid decât investiţia integrată propusă de CJ”, ne-a declarat Virgil Arghiri.

Primarul mai spune că ambele variante au plusuri şi minusuri şi că ultimul cuvânt îl va avea consiliul local, care în următoarele zile va analiza cele două propuneri de asociere.

Citit 1126 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.