Primăria Galaţiului va întocmi o „lista neagră” a constructorilor
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Primăria Galaţiului va întocmi o „lista neagră” a constructorilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nerespectarea contractelor sau şuntarea licitaţiilor va duce la eliminarea firmelor vinovate din sistemul de achiziţii al municipalităţii


Primăria Galaţiului va întocmi o „listă neagră” a constructorilor care nu-şi respectă angajamentele sau care întârzie în mod nejustificat finalizarea unor licitaţii de lucrări publice, a declarat primarul Marius Stan în cadrul unei conferinţe organizate de Patronatul Societăţilor din Construcţii (PSC). „Am constat o serie de neajunsuri în relaţia dintre primărie şi constructori. Dacă la mijloc mai punem şi proiectanţii, avem un canal scurtcircuitat. În primul rând este o mare problemă în ceea ce priveşte calitatea proiectelor care s-au derulat până acum în Galaţi. Toate au imperfecţiuni, unele majore. Avem probleme chiar şi în ceea ce priveşte baza colaborării, care este reprezentată de caietele de sarcini, unele dintre ele fiind „cu dedicaţie” . Apoi mai sunt firme care şi-au propus să fie licitatori de profesie, apoi contestatari de profesie, lucru care ne-a creat probleme prin întârzierea inadmisibilă a unor proiecte. Nu în ultimul rând, probleme mai sunt începând cu respectarea termenelor de execuţie şi sfârşind cu calitatea materialelor folosite şi calitatea execuţiei”, a declarat primarul Marius Stan. Acesta a precizat că, o măsură avută în vedere este şi aceea de nu se mai face din „preţul cel mai scăzut” condiţia de bază în atribuirea contractelor, dat fiind faptul că tipul acesta de clauză a dus fie la lucrări de slabă calitate, fie la încheierea unor contracte la costuri nerealiste, acestea fiind „umflate” ulterior prin acte adiţionale. „Dacă folosim materiale proaste, cu o perioadă de viaţă scurtă, nu facem decât să risipim banul public la infinit. Ei pun materiale proaste, noi nu punem bani uzaţi, punem bani buni… În plus, cu un veşnic şantier, se ţine în loc dezvoltarea oraşului”, a arătat primarul Galaţiului. „Lista neagră” avută în vedere de municipalitate va fi întocmită pe fondul modificărilor regulilor care vor fi aplicate şi la nivelul Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP).

De altfel, chiar şi patronatele din construcţii au atras atenţia că, într-adevăr, sistemul de licitaţii publice ar trebui îmbunătăţit. „Şi noi milităm pentru o schimbare a legii achiziţiilor publice, pentru a fi cât mai neinterpretabilă, cât mai fermă. Părţile interpretabile din legi, lipsa unui ghid de organizare a unor astfel de licitaţii, lăsarea la latitudinea comisiilor de licitaţie a unor criterii şi impunerea unor bariere care obstrucţionează participarea unor societăţi sunt tot atâtea neajunsuri care se reflectă negativ şi asupra constructorilor şi asupra calităţii lucrărilor publice”, a declarat Gheorghe Pascariu, preşedintele Filialei PES Galaţi.

Citit 4974 ori Ultima modificare Duminică, 28 Octombrie 2012 16:18

5 comentarii

 • postat de pentru GALATEAN
  Miercuri, 31 Octombrie 2012 12:17
  Foarte documentat raspunsul tau, se vede ca esti constructor de calitate. BRAVO!
  0
  0
  Raportează
 • postat de traian
  Marți, 30 Octombrie 2012 23:02
  Intamplator,in urma cu doua saptamani,comentam despre lucrarile de pe str Traian-Bariera si anume despre faptul ca de vreo 5 ani tot se sparge strada si se acopera pana la ,inclusiv asfalt.Ei bine ,s-a terminat lucrarea,s-a turnat inclusiv betonul iar azi ,la alte doua saptamani un utilaj greu cu pikamer sparge din nou.Da stimate galatean contribuabil la buget:poti sa vezi acum acest aspect daca ajungi in Bariera.Pai ce inseamna asta d-le primar? E mostenire,asa e prevazut in contract?De ce ne prostiti in acest hal?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Lista Neagra a constructorilor - Varianta Galatenilor
  Marți, 30 Octombrie 2012 11:17
  Ca de obicei "' Edilul Sef'' , bate campii fara pic de gratie, in totalul dispret aratat din capul locului ,amaratului electorat galatean , mintind sfruntat, lansind teme bombastice in spatiul public si promitind cantitati impresionante de nimic. . Tot atfel si cu aceasta jalnica ''lista neagra'' a constructorilor care in fapt este metoda de a indeparta constructorii necunoscatori de tabla impartirii spagii. Oare pe aceasta lista va aparea si (de exemplu, doar ca simplu exemplu),binecunoscutul conectat la banul public, Istrate C. cu Vega lui ,ca de calitatea vilelor date la schimb unor personalitati politice , ce sa mai zicem . Buna Foarte buna .
  0
  0
  Raportează
 • postat de galatean
  Luni, 29 Octombrie 2012 11:11
  Domnule Primar, ati pus oarecum punctul pe i in privinta lucrarilor de constructii executate din bani publici, sub tutela Primariei.Odata anuntul lucrarilor afisat pe SEAP, participantului la licitatie ii trebuie cel putin doua lucruri:timp suficient pentru analiza proiectelor de executie, caietelor de sarcini, si grafic de executie.Si desigur, specialisti care sa faca aceasta treaba.Multe firme de constructii nu au personal calificat si cu experienta in domeniu, limitandu-se subiectiv la conditiile de participare la licitatie, neglijand partea tehnica care este cea mai importanta.Basca, asa cum ati precizat, proiectele sunt facute de mantuiala, in special ale firmelor de apartament, unde verificatorul de proiect, in schimbul unei sume de bani, isi pune apostila, fara macar sa se uite pe documentatie.Nu am nimic cu Proiect S.A., care nu mai este ce a fost;proiectele sun incomplete, au copy-paste la proiectele tipizate vechi, si la unele caiete de sarcini, uneori incomplete.Si multe lacune in interiorul proiectelor, neurmarindu-se fazele tehnologice in totatlitate.De aici si suplimentarea materiala si valorica a lucrarilor in timpul executiei prin acele note de comanda suplimentara, care nu sunt in regula, ca odata ce ai verificat documentatia unei lucrari, nu ai facut obiectiuni, inseamna ca acel constructor si-a insusit in intregime documentatia si poate executa lucrarea in acele conditii.Or, asa cum spuneam mai sus, constructorii nu verifica in totalitate documentatia, stiind ca nu le da nimeni peste mana suplimentand lucrarile valoric in timpul executiei.Or, asta nu se mai numeste licitatie!Apar doua probleme:greseala proiectantului sau a constructorului.Si amandoi trebuie sa suporte greseala, nu beneficiarul prin suplimentari valorice ale lucrarilor.Dar de acest aspect trebuie sa se ocupe neconditionat dirigintii de santier, reprezentantii beneficiarului.Si ca in articol s-a vorbit de calitatea materialelor, sigur constructorul trebuie sa faca dovada calitatii acestora cu certificate de calitate care se ataseaza la cartea tehnica a constructiei, impreuna cu alte documente prevazute de lege.Aici amintesc de ceea ce stiu ca se intampla in Primarie, unde sunt o armata de diriginti, dar nu-si fac treaba.Eu ii gasesc vinovati in primul rand, pe acestia, si dupa aceea pe constructori.Daca faceti liste cu constructori indisciplinati si neagreati de Primarie, este cazul sa faceti si lista cu dirigintii de santier din Primarie care nu-si fac treaba, si sa-i dati afara.

  Domnule Primar, intrebati dirigintii de santier din Primarie, la cate lucrari de constructii cu receptia facuta si banii platiti constructorilor, au intocmit carti tehnice de constructie?Ca asta este in sarcina lor, nu a constructorilor!Si daca n-au intocmit aceste carti, dati-i afara ca au luat si iau salariu degeaba.Faceti curatenie intai in Primarie, iar daca constuctorii vad ca nu o sa le mearga, sigur isi vor face treaba constiinciosi.Cartea tehnica a constructiei, de orice fel, este oglinda acelei constructii, de care multi nu stiu, iar cei care ar trebui sa le intocmeasca, se fac ca ploua.Iar pentru proiecte intocmite aiurea, eu n-am auzit pana acum sa plateasca si proiectantul pentru propriile lacune.Pai trebuie sa dati armata jos din pod!Si ca si proiectantul trebuie, cf.Legii 10, sa se duca sa verifice daca constructorul respecta proiectul de executie, n-am mai zis.Dar trebuie sa verifice, este obligatie legala!

  In Primaria Galati, la capitolul constructii,trebuie sa fie angajati oameni seriosi care sa stie meserie, urmarind fiecare lucrare, mare-mica, in asa fel incat sa se dovedeasca ca banii dati au fost cu folos.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Mesria lor după 23 de ani? Furatul în neștire, în prostie ca meserie.
  Luni, 29 Octombrie 2012 07:02
  Păi dacă meseria lor este să fure din banul public, este normal să se comporte ca niște infractori pe domeniul de activitate, finalitatea lucrărilor fiind prostia, hoția, ineficiența, hoția, calitatea proastă a lucrărilor angajate prin intermediul ,,ghionturilor'' politice. Dacă sunt așa de bunu, de ce nu au contracte în afara granițelor? Pentru că aici, în România, în Galați, li se permite.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.