Ne batem joc de o resursă vitală! Amenzi de peste două miliarde pentru poluarea apelor din Galaţi
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Ne batem joc de o resursă vitală! Amenzi de peste două miliarde pentru poluarea apelor din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Lipsa reţelelor de canalizare şi a sistemelor de epurare a apelor uzate în judeţ este "o problemă de maximă importanţă", apreciază Garda de Mediu


Controalele efectuate de comisarii de mediu în primele nouă luni ale anului pe cursurile de apă din judeţul Galaţi au scos la lumină numeroase cazuri de poluare a apelor, multe produse în lipsa infrastructurii de protejare a acestei importante resurse şi mai multe cauzate de nepăsarea autorităţilor ori a companiilor care o exploatează, se arată într-un raport al Comisariatului Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu, publicat pe site-ul Prefecturii.

Deversări necontrolate în râuri

Nu mai puţin de 212.000 de lei, adică peste două miliarde de lei vechi, au însumat amenzile aplicate de comisarii de mediu de la Galaţi, în primele nouă luni, celor care au încălcat legislaţia apelor. Multe abateri au fost descoperite la staţiile de epurare orăşeneşti şi industriale care evacuează apele epurate în râuri. Astfel, la staţia de epurare a municipiului Galaţi, care realizează doar epurarea mecanică a apelor uzate, au fost constatate deversări de apă uzată pe colectoarele de pe Faleza Inferioară, fără a fi realizată de către operatorul regional Apă Canal monitorizarea calităţii apelor uzate deversate, iar la staţia de epurare a Romportmet au fost constatate depăşiri ale valorilor obţinute la amoniu. În judeţ, la staţia de epurare din Târgu Bujor, nămolul rezultat era amestecat cu compostul din deşeuri şi utilizat în agricultură, fără a exista buletine de analiză privind calitatea nămolului sau permis pentru utilizarea acestuia.

În comune, situaţia e şi mai proastă, deoarece acolo nu există reţele de canalizare şi sisteme de epurare a apelor uzate, comisarii de mediu apreciind că problema este una "de maximă importanţă", având în vedere impactul asupra mediului. "Dezvoltarea sistemului de canalizare este o obligaţie ce decurge din Tratatul de Aderare la UE şi de implementarea Directivei 91/271/CEE (privind epurarea apelor uzate urbane), cu termen de racordare integrală la canalizare şi staţii de epurare până la 31 decembrie 2018", avertizează comisarii de mediu. Apă Canal are în derulare un proiect de extindere a reţelelor de apă şi de canalizare în localităţile judeţului, în valoare de 130 de milioane de euro, dar acesta nu le include pe toate, ceea ce înseamnă că societatea trebuie să facă rost de o nouă finanţare pentru a întregi reţeaua.

Raportul Gărzii de Mediu, care aminteşte şi de poluarea accidentală a Dunării cu reziduuri de la fabrica de ulei Prutul, din septembrie, precizează că abateri de la colectarea, epurarea şi evacuarea corecte a apelor uzate au fost constatate şi la privaţi, printre cele mai frecvente fiind lipsa monitorizării indicatorilor de calitate ai apelor uzate deversate şi obturarea unor cursuri de apă prin executarea de lucrări neautorizate (ex.: râul Călmăţui).

În judeţ, gunoiul e aruncat pe malul apei

În mediul rural, lipsa reţelelor de canalizare şi a staţiilor de epurare nu e singura problemă. Oamenii obişnuiesc să arunce gunoiul pe malul apelor curgătoare ori lângă digurile de apărare (Folteşti, Măstăcani, Vânători), să ridice construcţii în albii (Brăhăşeşti) sau să deverseze apele uzate direct în râuri (Tecuci), firmele nu au autorizaţii de gospodărire a apelor (balastiera Building Style), iar autorităţile uită să întreţină cursurile apelor (Folteşti, Ghidigeni, Griviţa, Măstăcani) sau podurile şi podeţele (Brăhăşeşti, Matca, Ţepu). "Au fost dispuse măsuri de desfiinţare a depozitelor de deşeuri, a podeţelor improvizate, dezafectate, precum şi a construcţiilor ilegale, decolmatarea rigolelor de apă pluvială, interzicerea deversării apelor uzate direct în emisar", se arată în raportul Gărzii de Mediu.
Vezi aici raportul integral al Comisariatului Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu!

Citit 4105 ori Ultima modificare Marți, 30 Octombrie 2012 21:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.