Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
12 comentarii

Pentru un întrerpinzător adevărat, predarea limbii engleze poate deveni şi o afacere * House of English - un concept care s-a dezvoltat şi pe timp de criză * "Concurenţa n-ar putea decât să ne fie de folos", apreciază Iulian Mardar, unul dintre fondatorii afacerii


Cine vrea cu orice preţ să devină propriul stăpân şi să îşi trăiască viaţa pe picioarele sale, găseşte soluţii! Cine nu, se mulţumeşte cu scuze! În judeţ avem, probabil, în acest moment, câteva mii de gălăţeni care au studiile necesare pentru a preda limba engleză. Cel puţin deocamdată, însă, doar doi dintre ei – Iulian Mardar şi Dorian Andone - au reuşit să îşi transforme cu succes pregătirea şi pasiunea într-o afacere care, de patru ani, creşte continuu, chiar şi pe timp de criză. N-au cheltuit mulţi bani pentru a-şi pune business-ul pe picioare, dar investiţiile de timp şi de efort au fost, într-adevăr, consistente. În cele două puncte de lucru ale House of English - „şcoala de engleză”, aşa cum le place celor doi fondatori să o numească - copiii de toate vârstele iau, de patru ani, lecţii de comunicare în cea mai vorbită limbă din Europa şi învaţă tot soiul de alte lucruri utile. An după an, numărul elevilor a crescut, aşa că acum de la doar câţiva înscrişi, în 2008, la House of English, vin lunar peste 100 de elevi, mai mari sau mai mici.

Cine a creat House of English?

Iulian Mardar are 40 de ani şi a fost, până la începutul anilor 2000, profesor de engleză la Şcoala Nr.3. După aproape un an de încercări, a găsit un agent care i-a intermediat ocuparea unui post la o şcoală privată din Taiwan. A predat acolo limba engleză aproximativ cinci ani. „La început am fost circumspect şi, ca toţi ceilalţi români, mă temeam să nu fie o capcană. A trebuit să împrumut bani ca să pot pleca. Paşaportul pentru Taiwan nu se poate obţine din Bucureşti. A trebuit să mă duc până la Budapesta. Dar am ajuns acolo şi am descoperit o lume care este cu mulţi ani înainte noastră”, spune Iulian Mardar. După circa un an, profesorul de engleză l-a chemat în Taiwan şi pe Dorian Andone, acum în vârstă de 39 de ani. „Ne cunoşteam din armată şi eram amândoi filologi, aşa că avusesem ceva în comun. La început şi eu am fost neîncrezător, dar până la urmă am plecat şi Taiwan-ul a fost o experienţă extraordinară”, îşi aminteşte Dorian Andone.
Deşi au numai cuvinte de laudă pentru sistemul de învăţământ din Taiwan şi pentru oamenii de acolo şi cu toate că la un moment dat reuşiseră să se stabilească în Asia împreună cu familiile, cei doi profesori au revenit în România.
„Ne-am întors şi cu gândul de a-i învăţa engleză şi pe copiii noştri, nu doar pe ai taiwanezilor. Dar am stabilit de la început: după ce câştigasem în jur de 1.500 de euro pe lună în Taiwan şi văzusem ce înseamnă un învăţământ performant, nu aveam de gând să ne mai întoarcem în sistemul public, la şcoală”, spune Iulian Mardar.
Dorian Andone a mai petrecut o singură zi la catedră – ocazie cu care îşi aminteşte că a sesizat imediat neseriozitatea cu care colegii săi tratau probleme şcolii. Iulian Mardar nu a mai urcat niciodată la o catedră dintr-o şcoală publică.

Primii paşi ai afacerii – actele şi investiţia iniţială

House of English a fost înfiinţată în 2008. Nu a fost nevoie de autorizaţii speciale, ci doar de stabilirea unui cod CAEN cum ar fi 8552, „învăţământ în domeniul cultural (limbi străine, muzică, teatru, dans, arte plastice, alte domenii)”, de înregistrare la Registrul Comerţului, de autorizaţiile de la Primărie etc.. Practic, de actele indispensabile deschiderii oricărei afaceri. Faptul că elevii de la House of English nu petrec mai mult de o oră la cursuri a făcut ca afacerea să nu intre în regimul juridic al unei grădiniţe, pentru care numărul de autorizaţii ar fi fost mult mai mare.
„Nu mai ştiu cu siguranţă cât am investit, în 2008, ca să deschidem. Undeva între 3.600 lei şi 4.000 lei. Am plătit actele, am închiriat un spaţiu mic, pe care îl împărţisem în două”, îşi aminteşte Iulian Mardar.
„Am adus de acasă o masă mică pe care am folosit-o în cursul primelor lecţii. La acel moment, nu cred că aveam mai mult de doi sau trei copii pe grupă”, apreciază Dorian Andone. Pe măsură ce numărul elevilor a crescut, s-a impus extinderea spaţiului de lucru, aşa că acum House of English are două sedii închiriate.

Numărul angajaţilor şi cheltuielile de întreţinere

În afara asociaţilor care au fondat afacerea, la House of English lucrează alţi cinci profesori de engleză. Sunt angajaţi exclusiv aici pentru că, la interviuri, se impune o condiţie eliminatorie: candidatul trebuie să aibă calificarea necesară unui profesor de engleză, dar să nu fi lucrat niciodată în sistemul public de învăţământ.
Cheltuielile de administrare constau în achitarea chiriilor pentru cele două spaţii, în plata salariilor şi a dărilor către stat pentru angajaţi şi în cumpărarea consumabilelor de papetărie şi IT necesare susţinerii cursurilor. Cu totul, se ridică la mii bune de lei, în fiecare lună. Iulian Mardar spune că preţurile pe care părinţii le plătesc pentru elevii înscrişi la House of English – de la 5 ani până pe la 18, ba şi adulţi, uneori – trebuie gândite în raport cu calitatea. Există cursurile care încep în septembrie şi se termină în iunie şi care costă 1.530 lei, cu posibilităţi de discount, şi şcoala de vară care ajunge să coste 150 lei – 170 lei.

Principiile pe care s-a clădit „şcoala”

Cine intră în afaceri doar pentru a câştiga mulţi bani s-ar putea să şi reuşească, dar cu siguranţă nu îşi va savura niciodată pe deplin succesul profesional.
„Noi plecăm de la ideea că un copil poate învăţa orice, dacă ai încredere în el şi ne bucurăm atunci când metodele noastre dau roade. Ceea ce îi împiedică pe cei mai mulţi dintre cei mici să progreseze este tocmai neîncrederea adultului. Considerăm, de asemenea, că elevul este egalul nostru şi trebuie să muncim cot la cot cu el, pentru a-l ajuta. Dacă trebuie să ne aşezăm în cap pentru a fi siguri că cel mic va înţelege ce îi explicăm, o vom face fără doar şi poate. Sigur că fiecare îşi priveşte meseria în mod diferit, dar noi credem că a fi profesor este un privilegiu, pe care trebuie să îl merităm în permanenţă, prin ceea ce facem”, a conchis Iulian Mardar.

Planurile de extindere şi concurenţa

Cu peste 100 de elevi, la cursuri, fondatorii House of English îşi doresc să poată avea un sediu propriu, pe care să îl pregătească special pentru nevoile celor mici. În ceea ce priveşte concurenţa, ar fi binevenită. „Noi chiar ne-am bucura dacă s-ar mai deschide astfel de şcoli de engleză în Galaţi. Avem încredere în ceea ce facem aici, iar concurenţa nu ar face decât să ne motiveze, să ne ferească de plafonare”, conchide Iulian Mardar.

 


Fişa afacerii
Denumirea firmei: SC House Of English SRL
Domeniu de activitate: învăţământ privat
Investitori: Iulian Mardar şi Dorian Andone
Investiţie iniţială: 4.000 lei
Inaugurare: anul 2008
Acte şi avize speciale: nu necesită
Locuri de muncă create: 7
Număr actual de cursanţi: peste 100


 

Citit 8458 ori Ultima modificare Duminică, 18 Noiembrie 2012 20:08

12 comentarii

 • postat de Ionel Miercuri, 07 August 2013 15:35 171.99.189.*** Link la comentariu
  0
  0

  As dori sa iau legatura cu dvs. domnule Iulian Mardar, pentru o posibila colaborarea care ar putea duce la dezvolatrea afacerii. Va rog dati-mi o adresa de email aici sau la dynuionel@gmail.com. Multumesc.

  Raportează
 • postat de Iulian Mardar Joi, 17 Ianuarie 2013 14:43 Link la comentariu
  1
  2

  Îmi pare rău ca nu am verificat mai înainte reacţiile la acest articol. Deşi cred că este prea târziu, voi răspunde unora dintre ele.
  Pentru Iriana: limita de vârstă este doar cea inferioară, şi anume cel puţin patru ani şi jumătate. Adresa este Bloc PS 1b, tronson 2, apt. 1, la inelul de rocadă (Ultimul Leu), blocurile cunoscute sub numele de "blocurile Vega".
  Pentru "un profesor pensionabil" şi "un cadavru didactic": orice articol de ziar conţine informaţii eronate, iar articoul despre noi nu face excepţie. Condiţia NU este ca profesorii să nu fi predat niciodată în reţeaua de stat, dar preferăm tineri de-abia ieşiţi de pe băncile facultăţii. Am selectat, în trecut, şi profesori care aveau ani de experienţă în şcolile publice, dar nu au reuşit să se adapteze metodelor noastre şi s-au retras de bună voie. Nu aruncăm cu noroi în nimeni, respectăm profsorii din şcolile publice, eu chiar vin dintr-o familei de profesori care toată viaţa au lucrat în asemenea şcoli. În ceea ce priveşte apelativul de Iudă dat de domnul care, dovedind curaj, îşi dă numele adevărat, anume "Un cadavru didactic", acesta nu ni se potriveşte, aşa cum nici faptul că ne-am format în "sitemul" de stat, cum scrie dumnealui, nu e adevărat. Noi suntem ceea ce suntem tocmai pentru că am refuzat să fim (de)formaţi de sistem.
  Pentru Lucia Lazăr: ne pare rău că nu aţi reuşit să găsiţi un loc liber la noi. Vrem ca, până în 2014, să ne mutăm într-un spaţu mult mai mare.
  Le muţumim tuturor celor care au avut reacţii concretizate în comentarii. Tamara, te aştemptăm pe la noi, să îl vezi şi tu pe Ioan Cristian, care acum doarme în scaunul pentru bebeluşi.

  Cu stimă, Iulian Mardar

  Raportează
 • postat de Fresh English Miercuri, 21 Noiembrie 2012 22:13 Link la comentariu
  0
  0

  Felicitari!

  Ceva asemănător în Galați pentru evitarea plafonării :)
  Succes în continuare tuturor!

  https://www.facebook.com/pages/Fresh-English/166076226849480?ref=hl#!/pages/Fresh-English/166076226849480

  Raportează
 • postat de Johnescu Miercuri, 21 Noiembrie 2012 17:35 Link la comentariu
  0
  1

  Am auzit de House of English in urma cu vreo 2 ani, mi s-a parut ceva extraordinar. Sunt convins ca mai sunt firme de genul, care muncesc serios, modern, dar care raman in umbra din cauza decentei celor ce le administreaza. Sper sa le scoateti si pe alea in fata.
  Felicitari celor 2 profesori!
  Pt profesorul pensionabil: orice sistem educational de pe pamantul asta mare pervereste suflete si minti. Cat despre engleza vorbita ca a doua limba in Asia…e cam aceeasi cu engleza vorbita in Romania. Ca om plimbat prin lume pot spune ca diferenta intre scoala romaneasca si cea asa zis civilizata tine de atitudinea cadrelor, nu atat de materia predata.
  Domnii profesori n-au schimbat sau revolutionat invatamantul sau limba engleza, ci doar modalitatea de predare-colaborare.
  Romania are nevoie de oameni care preiau o idee, un lucru bun de-afara, ca apoi sa-l puna in practica acasa. De mentionat ca experienta de munca afara, in orice domeniu, nu te face mai bun, doar iti schimba ceva din atitudine. Restul depinde de individ.

  Raportează
 • postat de Un cadavru didactic Luni, 19 Noiembrie 2012 23:13 Link la comentariu
  0
  1

  La împroşcat cu noroi toată lumea e bună. Iar când unii o fac şi public mai avem puţin şi le ridicăm şi statui.
  Ca să vezi ... ,,să nu fi lucrat niciodată în sistemul public de învăţământ". Au nu cumva pe spatele acestui sitem v-aţi format? Dar când lumea-i plină de Iude normal că nu se mai văd şi lucrurile bune.

  Raportează
 • postat de nela Luni, 19 Noiembrie 2012 20:55 Link la comentariu
  0
  1

  Foarte frumos...la ce invatamant avem copii or sa invete cu placere aici si nu vor sta cu nervii intinsi la maxim ca d-na de engleza sta cu favoritii ei in loc sa predea la intreaga clasa.Sunt copii care vor sa isi cultive lb. engleza dar, fara ajutor nu vor reusi.....

  Raportează
 • postat de Lucia Lazar Luni, 19 Noiembrie 2012 15:13 Link la comentariu
  0
  1

  Desi ne-am dorit sa prindem un loc in House of English, nu a fost posibil datorita lipsei de spatiu. Sunt sanse pentru un nou sediu intr-o zona de pe Brailei astfel incat sa mai accesibila copiilor?

  Raportează
 • postat de Harabor Tamara Luni, 19 Noiembrie 2012 14:11 Link la comentariu
  0
  1

  O dovada in plus ca se poate, doar daca se vrea, doar daca nu renuntam sa credem ca este posibil si la noi. Eu ii cunosc pe cei doi, pe dl. Mardar de ceva ani, si ii admir incredearea cu care a pornit la drum, incredere ce altora, din pacate, le lipseste. Orele de la House of English sunt cu totul altceva fata de invatamantul nostru, formeaza copiii in cu totul alt mod, le dezvolta imaginatia si capacitatea de comunicare si integrare. Pe toti cei ce lucreaza in invatamantul de stat ar trebui sa ii puna pe ganduri conditia aplicata de House of English in momentul angajarii profesorilor de lb engleza; poate isi dau seama ca a preda este ceva mai mult decat a-si etala cunostintele (mai mult sau mai putin vaste) in fata elevilor; inseamna a forma un copil, a-i da incredere il el si a-i largi orizontul. Dar, pana cand invatamantul romanesc va putea face asta, sa ne bucuram de ceea ce au facut Iulian Mardar si Dorian Andone pentru copiii ce au ocazia sa invete engleza in alt fel. Felicitari si cat mai multe realizari!

  Raportează
 • postat de Adrian Lifu Luni, 19 Noiembrie 2012 11:38 Link la comentariu
  0
  1

  Numerele postate mai sus de Jessica sunt valabile. Ne puteti gasi si la http://www.thoe1.blogspot.com !

  Raportează
 • postat de profesor pensionabil Luni, 19 Noiembrie 2012 09:37 Link la comentariu
  0
  1

  Felicitari colegilor filologi care si-au luat viata in piept si si-au croit singuri drum in viata . Experienta dobandita in Asia , zona vorbitoare de limba engleza ca a doua limba este benefica pentru Galati. Aduceti o alta lume in fata noastra pentru comparatie. Imi place fermitatea tinerilor intreprinzatori: niciun colaborator sa nu fi lucrat in sistemul de invatamant de stat > Va spun eu de ce : scoala romaneasca perverteste suflete, omoara imaginatia, ucide creativitatea la copii.Mult succes > Ne bucura sa vedem tioneri galateni de viitor . Deci se poate !

  Raportează
 • postat de Jessica Luni, 19 Noiembrie 2012 08:08 Link la comentariu
  0
  1

  Pentru grupa pregătitoare şi clasele I-V Tel. 0755746399
  Pentru clasele VI-VIII, liceeni şi adulţi Tel.0731074213

  Raportează
 • postat de Iriana Luni, 19 Noiembrie 2012 06:58 Link la comentariu
  0
  1

  Foarte bun articolul. Care este adresa si care este limita de varsta ? Multumesc si astept raspuns.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.