O nouă lovitură pentru siderurgişti: Combinatul nu dă bonusul de sfârşit de an

O nouă lovitură pentru siderurgişti: Combinatul nu dă bonusul de sfârşit de an
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nici prima de Crăciun nu va fi în valoare de 200 de lei, ci tot de 120 de lei, din cauză că unitatea încheie şi acest an pe minus


Veştile proaste se ţin lanţ în combinatul siderurgic gălăţean, pe final de an. După ce li s-a ordonat să-şi ia două zile de concediu fără plată până la Revelion din cauza comenzilor scăzute şi li s-a spus că situaţia nu va fi roză nici anul viitor, cei 8.000 de salariaţi ai unităţii află acum că banii pe care urmau să îi încaseze de sărbători nu le vor mai fi viraţi pe carduri. Este vorba de bonusul de 2,5 la sută din salariul anual, programat pentru luna aceasta.

Bonusul a fost compromisul făcut de sindicate la începutul anului, când au negociat contractul colectiv de muncă aplicabil în 2012. Administraţia ArcelorMittal Galaţi, care venea după trei ani de criză deplină, nu a putut oferi majorări salariale, aşa că sindicaliştii au fost nevoiţi să se mulţumească cu două bonusuri: unul de 2 la sută din salariul anual, pe care siderurgiştii l-au încasat în primăvară, şi unul de 2,5 la sută, care urma să le fie acordat acum, la final de an. Cu o condiţie, însă: compania să iasă din zona pierderilor. Acest lucru nu s-a întâmplat, patronatul anunţând deja că se apropie de sfârşitul celui de-al patrulea an consecutiv pe minus. Ca atare, acordarea celei de-a doua tranşe de bonus este exclusă.

Purtătorul de cuvânt al companiei siderurgice, Dorian Dumitrescu, a confirmat că bonusul de 2,5 la sută programat pentru luna decembrie nu va fi acordat din cauza rezultatelor financiare negative.

Din acelaşi motiv, nici prima de Crăciun nu le va fi acordată siderurgiştilor la valoarea de 200 de lei – negociată la începutul anului cu liderii sindicali, dar condiţionată tot de un bilanţ pozitiv – ci la 120 de lei, la fel ca în anii anteriori.

Trebuie spus, totuşi, că siderurgiştii s-au aflat într-o situaţie similară şi în 2010, însă aceea a avut final fericit pentru ei. În acel an, ca şi anul acesta, salariile din combinat nu au crescut, dar angajaţilor le-au fost promise două bonusuri: unul de 2 la sută şi altul de 3 la sută din salariul anual, condiţionat de rezultatul financiar din primele şase luni ale anului. Primul bonus le-a fost acordat chiar mai devreme de 1 ianuarie 2010, iar al doilea le-a fost plătit în vara acelui an, deşi compania nu făcuse profit în primul semestru.

Negocierile pe salariile de anul viitor continuă astăzi

În ceea ce priveşte drepturile salariale din 2013, tratativele dintre patronat şi sindicate pe marginea acestora continuă astăzi, de la ora 14.00. Şedinţa este aşteptată cu interes atât de tabăra sindicală, cât şi de cei 8.000 de salariaţi ai producătorului de oţel. Şi unii, şi alţii speră ca patronatul să le facă o nouă ofertă salarială, în condiţiile în care prima, avansată la întâlnirea de săptămâna trecută, a generat o undă de şoc pe platforma siderurgică. Patronatul a propus atunci reducerea cu 5 la sută a salariilor de bază individuale în 2013, ceea ce este echivalentul unei zile de concediu fără plată în fiecare lună a anului viitor. Partenerii sociali – liderii Federaţiei Naţionale Sindiale Solidaritatea Metal şi reprezentanţii salariaţilor – au respins imediat propunerea, menţinându-şi revendicările anunţate încă de acum două săptămâni. Cele mai importante sunt majorarea salariilor din combinat cu 8,5 la sută de la 1 ianuarie 2013, creşterea primelor anuale la 250 de lei şi a celei de vacanţă la 700 de lei şi indexarea sporului de weekend.

O majorare a lefurilor este îndelung aşteptată pe platforma siderurgică, unde, cu excepţia anului 2011, salariile nu au mai crescut din 2008, anul izbucnirii crizei economice.

Citit 3585 ori Ultima modificare Marți, 11 Decembrie 2012 17:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.