Fermierii nu vor returna subvenţia pe hectar pe 2007, afirmă directorul APIA Galaţi

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Galaţi ne-a transmis o serie de precizări cu privire la modul cum se stabilesc penalităţile pentru neplata la vreme a subvenţiilor către fermieri.

„Dorim să facem aceste precizării pentru că s-au făcut prea multe speculaţii pe această temă şi s-a încercat acreditarea ideii că fermierii ar putea fi afectaţi. Un lucru fals, de altfel”, ne-a declarat Ionel Nicula, directorul APIA Galaţi.

Iată, mecanismul, pe scurt.

Pentru a nu fi penalizate, statele membre trebuie să facă plăţile directe către fermieri până la 30 iunie ale anului următor. În cazul în care restanţele de plată depăşesc patru la sută din totalul subvenţiilor comunitare, se aplică o penalizare graduală, pentru fiecare lună de depăşire.

Penalizarea este: cu 10 la sută pentru o întârziere de până la o lună, cu 25 la sută pentru o întârziere de până la două luni, cu 45 la sută pentru trei luni, cu 70 la sută pentru patru luni, iar pentru o întârziere de mai mult de patru luni, banii sunt returnaţi integral la bugetul UE.

„În cazul României, pentru depăşirea termenului de 30 iunie 2008, Comisia Europeană a calculat, în conformitate cu prevederile comunitare mai sus menţionate, penalizări de circa opt milioane de euro. Mai trebuie subliniat că fermierii care au beneficiat de sprijin financiar nu sunt afectaţi de aceste corecţii financiare, suma fiind suportată de la bugetul statului membru în cauză”, ne-a explicat Nicula.

Citit 1069 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.