Unde ne-au adus conducătorii: Galaţiul, zonă defavorizată cu acte în regulă!

Unde ne-au adus conducătorii: Galaţiul, zonă defavorizată cu acte în regulă!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cu o rată a şomajului cu 63 la sută peste media pe ţară, judeţul Galaţi se încadrează potrivit Legii nr.20/1999 în categoria zonelor defavorizate economic * Recunoaşterea acestui adevăr este ruşinoasă, dar ar putea fi începutul unor măsuri de redresare economică * Declararea oficială a statului de zonă defavorizată ar însemna facilităţi importante pentru potenţialii investitori


După două decenii de „realizări măreţe” în materie de viziune a autorităţilor publice de stimulare a trecerii de la o economie ce gravita în jurul unor coloşi industriali la o economie bazată pe diversificarea investiţiilor şi a domeniilor de activitate, din economia Galaţiului a rămas mai degrabă o umbră. Marile întreprinderi au căzut una câte una, iar în locul lor nu au apărut alte companii care să asigure locuri de muncă şi o creştere economică sănătoasă. Aşa se face că judeţul Galaţi a ajuns un veritabil pol al sărăciei, iar discrepanţele de dezvoltare în raport cu celelalte regiuni ale ţării sunt din ce în ce mai mari. Practic, judeţul Galaţiul se poate încadra cu acte în regulă în categoria zonelor defavorizate! Iar aceasta nu este nicidecum o exagerare, ci o încadrare în criteriile stabilite de Legea nr.20/1999 privind zonele defavorizate. Mai exact, în lege se specifică negru pe alb, la Art.1, par.(1):
„Zonele defavorizate, în înţelesul prezentei ordonanţe de urgenţă, reprezintă arii geografice, strict delimitate teritorial, care îndeplinesc cel puţin una dintre condiţiile: a) au structuri productive monoindustriale (…), b) sunt zone miniere (…), c) s-au efectuat concedieri colective în urma unor lichidări, restructurări sau privatizări (…), d) rata şomajului depăşeşte cu 30 la sută media existentă la nivel naţional, e) sunt zone izolate lipsite de mijloace de comunicaţii şi infrastructura este slab dezvoltată”.
Şomajul ne omoară
Galaţiul nu a fost ferit nici de efectele polarizării economiei, nici de disponibilizări şi nici cu infrastructura nu stă pe roze. Dar dacă în aceste direcţii ar mai fi loc de interpretări, datele privind rata şomajului sunt fără echivoc şi plasează Galaţiul în limitele legii zonelor defavorizate. Iar această condiţie nu este îndeplinită de ieri, de azi, ci de mai mult de un an de zile! Potrivit datelor oficiale furnizate de Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM), în martie 2012, rata şomajului era, la nivel naţional de 5,05 la sută, în timp ce la Galaţi era de 7,44 la sută, adică cu 47,3 la sută peste media pe ţară! Conform raportărilor pe luna februarie 2013, rata şomajului la nivel naţional a fost de 5,78 la sută, iar la nivelul Galaţiului a fost de 9,44 la sută, adică cu 63,3 la sută mai mare decât media pe ţară! După cum se observă, discrepanţele sunt din ce în ce mai mari, iar acest lucru ar trebui să fie un serios semnal de alarmă şi pentru autorităţile publice.

Semnal de alarmă

Sesizat de ziarul „Viaţa liberă” în legătură cu implicaţiile legale ale declarării judeţului Galaţi drept zonă defavorizată, Patronatul IMM-urilor, prin preşedintele Marian Filimon, a ridicat această problemă şi în cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social, desfăşurată ieri la Prefectură, şi care, printre altele, a avut pe ordinea de zi şi discutarea efectelor şomajului la nivelul Galaţiului. „Trăim într-o realitate mai crudă decât apare din datele AJOFM şi din aceasta nu se poate ieşi decât dacă vom căuta metode de relansare a economiei. Declararea judeţului Galaţi ca zonă defavorizată, chiar dacă este o soluţie ruşinoasă, trebuie asumată de autorităţile publice şi, măcar în ceasul al 12-lea, prin facilităţile acordate unor astfel de zone, să mai salvăm ce se poate salva din economia gălăţeană”, a declarat preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi.
Ideea declarării Galaţiului ca zonă defavorizată a fost susţinută, la iniţiativa "Vieţii libere", şi de reprezentanţii sindicatelor şi organizaţiilor neguvernamentale prezente la şedinţa Comisiei de Dialog Social. „Poate că, într-adevăr, ar trebui să ne gândim în mod serios la declararea Galaţiul ca zonă defavorizată, condiţiile economice fiind în prezent foarte dificile. E ruşinos, dar nu prea avem ce face”, a declarat Mihai Popa, preşedintele BNS Galaţi.
Vicepreşedintele CJ Galaţi, Cornel Hamza, a declarat pentru „Viaţa liberă” că „la nivelul judeţului Galaţi există deja câteva localităţi cu statut de zonă defavorizată”. Problema e că, în fapt, reprezentantul CJ Galaţi a confundat localităţile care au statut de „zonă defavorizată de condiţii naturale specifice” prin clasificarea făcută în cadrul Planului Naţional de Dezvoltare Rurală (Fârţăneşti, Nămoloasa, Oancea, Suceveni, Tg.Bujor şi Vlădeşti - n.r.) cu zonele defavorizate din punct de vedere economic, conform Legii nr.20/1999. „Dacă este aşa, vom analiza împreună cu factorii responsabili, în primul rând cu Primăria Galaţi, dacă putem face vreun demers în baza acestei legi”, ne-a declarat în cele din urmă vicepreşedintele CJ Galaţi, Cornel Hamza.

Facilităţi pentru zonele defavorizate
Declararea judeţului Galaţi ca zonă defavorizată din punct de vedere economic ar însemna, conform Legii nr.20/1999 acordarea unor facilităţi pentru potenţialii investitori. Printre altele ar fi vorba de o serie de scutiri acordate firmelor la taxele vamale şi TVA la achiziţia de utilaje şi echipamente, reduceri ale impozitului pe profit, acordarea cu prioritate a unor fonduri de la bugetul de stat, finanţarea unor proiecte sau programe speciale etc. Mai trebuie spus că, propunerea de înfiinţare a unei zone defavorizate, documentaţiile şi avizele se fac de către autorităţile locale sau judeţele din unităţile administrativ-teritoriale, sub conducerea Agenţiei de Dezvoltare Regională. În baza propunerilor înaintate, declararea şi delimitarea zonelor defavorizate se face prin hotărâre de Guvern, în acest document fiind specificate perioada de declarare zonei defavorizate (3-10 ani), domeniile de interes pentru realizarea de investiţii, facilităţile ce se acordă agenţilor economici care fac investiţii. Prin urmare, potrivit prefectului Emanoil Bocăneanu, „declararea unei zone defavorizate poate că e o situaţie ruşinoasă, dar uneori mai sănătoasă”. „Într-adevăr, astfel s-ar putea acorda o serie de facilităţi investitorilor. Vom analiza această măsură, vom verifica mai întâi toate condiţiile - pentru că, în final, trebuie să fie şi nişte condiţii cumulative - în vederea înaintării unei propuneri către Guvern”, ne-a declarat prefectul Emanoil Bocăneanu.
Prin urmare, fie şi în condiţiile grele în care se află Galaţiul, potenţiale soluţii există, iar ele sunt definite clar de lege. Rămâne însă de văzut dacă, fie şi în ceasul al 12-lea, autorităţile publice vor fi capabile să pună Galaţiului „diagnosticul” corect, să-i susţină cauza şi să vină cu un plan coerent de relansare economică.

"Valea Plângerii" s-a mutat la Galaţi!

În Regiunea de Dezvoltare Sud-Est, Galaţiul, cu aproape 19.000 de oameni fără locuri de muncă, are cea mai mare rată a şomajului (9,44 la sută, în februarie), dublu aproape faţă de Constanţa (4,8 la sută) sau Vrancea (5,68 la sută). La Brăila, rata şomajului este de 7,01 la sută, la Tucea de 6,55 la sută, iar la Buzău de 8,49 la sută. Galaţiul a devansat la şomaj chiar şi „Valea Plângerii” din Gorj (8,07 la sută). În acelaşi timp, Timişul, cu o rată a şomajului de 2,03 la sută, sau Ilfovul, cu 1,76 la sută, par de pe altă planetă.

Citit 5494 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Martie 2013 10:23

50 comentarii

 • postat de Amanta cobrei
  Sâmbătă, 30 Martie 2013 05:01
  M I L O G E A L A.
  0
  0
  Raportează
 • postat de traiasca rsr
  Vineri, 29 Martie 2013 23:11
  "Somaj,dar cand le dai de lucru,fug daca nu este rostul si de furat,nu se multumesc cu 1000 ron(in mana),transport platit si o masa calda...." vezi tu aia nu lucreaza 8 ore l-v ci mai mult plus sambata so apoi degeaba le da 1000ron in mana daca pe cm scrie 750
  0
  0
  Raportează
 • postat de vali
  Vineri, 29 Martie 2013 08:14
  ......... rob cu rob sa ne unim..............
  0
  0
  Raportează
 • postat de MERCENAR
  Joi, 28 Martie 2013 10:23
  Traiasca SPAGA in care ne-am nascut foaie verde si-o lalea MOARTE primitorilor de SPAGA
  0
  0
  Raportează
 • postat de sine qua non
  Joi, 28 Martie 2013 09:02
  Ba sa fie clar: ati vrut capitalism, asta aveti.Nu va mai plangeti ca niste babe scrantite.Cand muierile fugeau cu incaltarile in mana de le scaparaau calcaile, prin 90, la locul acela denumit pastila de pe faleza, unde-i acum parc pentru copii, si-l asteptau pe Petre Roman, nu de altceva ca era boul ala destept, dar pentru curve era fat frumos, si ziceau: NU VREM LEI, NU VREM VALUTA, VREM PE ROMAN SA NE F.U.T.A. Ce fac muierile la ora actuala?Fac foamea ca nu au unde sa munceasca, unele sunt prin Spania sau Italia, spaland la C.U.R. batranii altor natii, pentru cativa centi, altele fac serviciu pe centura, iar o mica parte se cearta ca proastele cu barbatii in casa, ca nu le aduc bani.

  Dupa aceea, cine sunt cei care au fost la vot?Toti marlanii care-i vedeti pe strada scuipand, aruncand gunoaie aiurea, altii pe geam prin centru, si nu numai.Mergeti pe strada Brailei, in zona Agentiei CFR, DIMINEATA, SA VEDETI CUM ANIMALELEL DE LA ETAJ AU ARUNCAT OASE, MAMALIGA BORCANE SI ALTE RESTURI MENAJERE, unele in pungi care trebuia sa le duca la ghena de gunoi.Si despre ce vorbim?Da, dar avem Politie Locala, avem legi si Hotarari ale Consiliului Local CARE TREBUIE APLICATE.Cine, cand si cum sa le aplice daca aceste animale imbracate cu banii galatenilor in haine de politist, salarii, masini, benzina, sporuri de hrana de 600 de lei pe luna, repet din banii galatenilor, nu-si fac treaba.Am dat numai un exemplu de situatii pe care-l stie tot galateanu.De ce accepta acest cetatean galatean aceste mizerii din partea administratiei, aceasta anarhie?De prost.Se mai aduna bosorogii din cand in cand, sa protesteze.Dar acesti oameni, daca lii putem numi asa, sunt principalii vinovati de situatia proasta in care se afla Galatiul.Ei, aceste animale lacome si inconstiente, acum 23 de ani, erau tineriI care au votat postcomunismul, infiintarea mafiei care a distrus Romania, fara sa gandeasca ca acel vot va face rau fiilor si nepotilor lor. Dar ei s-au gandit numai la ei, ca si acum, sa li se dea abomnamente gratuite, facilitati, sa o duca bine, durandu-i in trei litere de tineret.Mare majoritate din acesti batrani i-au ajutat pe alde Istrate de la vega, si pe alti mafioti ca acesta , sa fure ca le dadeau si lor firmituri ce le cadeau din desaga hotomaniiilor.

  Singura solutie PLANGACIOSILOR, iesitin in strada.Farmatii pe hotii Galatiului tip Durbaca ,Istrate, Nica, COMSA de la EUROPEC, baiatul destept care v-a vandut curent la suprapret si cu care a cumparat Menaromul cu timiri ce, CA UZINA VA APARTINE.LUATI-VA DE LA ACESTE ANIMALE HULPAVE SI MURDARE, TOT CE VA APARTINE.Hoteleurile de pe faleza sunt ale voastre galatenilor, nu ale lui Istrate.

  Da, dar pentru aceasta actiune, va trebuie curaj, sau nu v-a ajuns cutitul la os?
  0
  0
  Raportează
 • postat de anarhia salveza romania
  Joi, 28 Martie 2013 08:27
  viremi la toate nivele, viermi in politica, viermi in companii private
  0
  0
  Raportează
 • postat de evoris
  Miercuri, 27 Martie 2013 23:51
  oricum pentru mine gALATIUL e o comuna mai mare
  0
  0
  Raportează
 • postat de ALINA
  Miercuri, 27 Martie 2013 21:58
  JAF,HOTIE,MAFIE! IMI E SCARBA!
  0
  0
  Raportează
 • postat de saracia
  Miercuri, 27 Martie 2013 21:54
  E jale mare! Facturile ating pragul min. de 600 lei. De unde sa incasam atatia bani ca sa supravietuim?! Mancarea e f f scumpa ca de altfel toate produsele si serviciile. Salariile nu au crescut de loc pe masura fenomenului inflationist. Luati masuri urgente ca o sa ne jupuim de vii unii pe altii! Vrem solutii aplicabile si nu vise desarte. Cadrele didactice sa fie platite pe masura uzurii psihice si nu dupa alte criterii. Sa fie creat un sistem echitabil de salarizare a.i. sa fie diminuate discrepantele dintre salariati. Cum e posibil asa ceva ca un salariat la Finante sa fie remunerat cu 4000 lei?! Inseamna ca un cadru didactic ar tb platit cu 8000 lei. Daca nu se iau masuri concrete de rezolvare a crizei vor aparea revoltele populare firesti in astfel de situatii. Cum e posibil ca un pensionar sa aiba o pensie de 300 de ron?! Pensionarii sa fie platiti in acord cu ritmul inflationist. Dvs ati putea supravietui cu 300 lei pe luna?!
  0
  0
  Raportează
 • postat de antispaga
  Miercuri, 27 Martie 2013 21:25
  80% din liderii politici locali si din patronii post revolutionari sunt niste analfabeti ce au furat si fura inca statul niste mizerii, excremente ale societatii oameni construiti pentru spaga si din spaga
  0
  0
  Raportează
 • postat de constanta
  Miercuri, 27 Martie 2013 19:32
  Ce rusine !!!!!!!!!Unde sint muncile patriotice ..de odata ???? Vopsitul trunchilor de copaci ??
  Trandafirii de pe str. Brailei ?? Curatenia din Tiglina I ?? DOMNILOR DE LA PRIMARIE ; TREZITI-VA !!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de valsan
  Miercuri, 27 Martie 2013 16:44
  Mai cititi inca o data versurile lui Cosbuc...Noi verm pamint...si poate gasiti sursa iesiri din dureri...
  0
  0
  Raportează
 • postat de @ccc
  Miercuri, 27 Martie 2013 15:33
  eu ma asez in genunchi in fata nesimtitilor de politicieni si afaceristi galateni ce nu se uita la ochii oamenilor si isi maresc averile pe fondul scaderii nivelului de trai. da, sint in stare si o sa ma milogesc la ei sa-si indrepte mintea un pic si pentru galateni. tu, da-i cu biciu? cine mai poate da cu biciu acum cind toate sint puse la cale? sint 50000 de jandarmi super dotati si instruiti in ROMANIA. eu prefer sa ma milogesc si sa le pup picioarele alesilor nostrii sa-si indrepte mila lor si spre viermii votanti si platitori de taxe si impozite. tu, cu biciul, poti face ce vrei. tare mi-e mie ca-i doare in cot si de bici si de pupat palma si dosul.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Noul Galati
  Miercuri, 27 Martie 2013 15:15
  Da-i romanului mintea cea de pe urma. Daca am fi gandit toti, atunci in cabina de vot, asa cum scriem pe aici, altfel ar fi aratat orasul nostru. Dar cum punga de zahar, malai, calendarul sau bricheta au fost mai aproape de buzunarul unora, acum, din pacate, cu totii trebuie sa tragem caruta plina ochi cu burtosii stampilati.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ccc
  Miercuri, 27 Martie 2013 14:55
  decat sa stai in genunchi mai bine ai pune mana pe bici,
  pune biciul pe conducatori, nu uita ca ei sunt in slujba noastra nu invers
  cei pe care i-am votat (angajat) trebuie sa ne apare interesele, nu executa afara ca orice angajat
  de ce sa ne rugam noi de agajatii nostri sa faca ceva?

  fiti mândrii,
  0
  0
  Raportează
 • postat de trebuie facut ceva
  Miercuri, 27 Martie 2013 14:38
  numai cine-i legat la ochi sau minte nu vrea sa gaseasca solutii de a ridica orasul si nivelul de trai a populatiei. ideea cu zona defavorizata pe linga altele, porto-franco, off-shore, etc ... sint singure solutii de a mai salva in ultima clipa orasul si oamenii sai." capra riioasa sta si cu coada in sus". da, galatiul e o zona a saraciei, somajului real multiplicat cu 4-5, nivel de trai foarte mic, fff. multe persoane la pensii si asistate si multi lideri de partide ce ajung in conduceri nationale a partidelor. incercati sa gasiti solutii pentru oras, cetateni. asta i-i rog pe politicienii si oamenii de afaceri din galati. incercati sa intelegeti ca vreti nu vreti, locuim impreuna, chiar daca poate voi sinteti mai mult in bucuresti sau monte carlo. intelegeti ca si capitalismul dus la extrem trebuie sa aiba o limita a protectiei entitatilor cu care vrei nu vrei te intilnesti pe strada, in viata obisnuita. de ce va interesam doar la alegeri?....va rog din suflet si ma asez in genunchii in fata voastra, politicieni si oameni de afaceri galateni ce inca mai puteti schimba in bine soarta acestui oras si a locuitorilor ei. nu va cere nimeni pomana electorala sau bani de asistati. ginditi, uniti-va, si actionati ca sa creati locuri de munca galatenilor. dupa aia vin de la sine toate. va rugam..........
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ciprian
  Miercuri, 27 Martie 2013 13:45
  @ geo este prost(a) ca noaptea...
  conteaza mesajul, nu micile greseli de gramatica,
  dar tu dormi linistit(a), ce importanta are saracia din Galati, conteaza sa avem toti bac si facultate sa ne stergem la fund cu diplomele

  ps. am scoala profesionala facuta, sunt muncitor cu carte de munca, nu somer cu diploma...
  daca nu stiai muncitorii scot tara din criza nu diplomele copy-paste
  0
  0
  Raportează
 • postat de mihai
  Miercuri, 27 Martie 2013 13:04
  E nevoie de investitii si fara facilitati ca exemplu : acele calatorii gratuite pe mijloacele de transport si multe altele.
  0
  0
  Raportează
 • postat de om normal
  Miercuri, 27 Martie 2013 12:06
  Somaj,dar cand le dai de lucru,fug daca nu este rostul si de furat,nu se multumesc cu 1000 ron(in mana),transport platit si o masa calda,marea majoritate doresc un loc de munca care sa arate cam asa:sa vina la munca pe la 9,sa stea pe net 1 ora,la masa 1 ora,la barfa 1 ora,la tigara 1 ora,sa doarma 1 ora,sa frece menta 1 ora....si sa munceasca....nu mai este timp ca trebuie sa plece acasa,fix dupa 8 ore,pardon,se mai opreste la crasma din colt 1 ora...Va plangeti,dar cand ati facut voluntariat,sa curatati copacii din jurul locuintei,sa plantati o floare in fata blocului,sa semanati un gazon,sa varuiti un pom,sa dati cu o matura in fata usii,vreti totul de pomana,nu votati dar aveti pretentii.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ion
  Miercuri, 27 Martie 2013 11:28
  Misto!
  0
  0
  Raportează
 • postat de clau
  Miercuri, 27 Martie 2013 10:59
  Alesii locali nu vor sa declare Galatiul zona defavorizata ca e "RUSINOS" ! Uaaaauuuu ! Frate ,cu mandria mori de foame. De acum zece ani ,in Galati treaba s-a imputit , iar astia (alesii locali) abia acum si-au dat seama. Sau nu prea mai au ce fura ,caci firmele de unde intindeau mana ori au dsiparut ori sunt pe marginea prapastiei ?Trebuiesc adusi investitori ,caci altfel decolam toti prin Europa. (pt gica : BMW-ul seria 7 nou-nout care-l plimba pe Stan sa stii ca e donat de catre reprezentanta BMW Galati-Braila, ca masina imagine ,primaria plateste doar motorina pt aceasta masina- nu bag mana in foc ca Stan o sa faca mare lucru in Galati ,insa am cunoscut cativa oameni din staff-ul lui si chiar vor sa miste niste lucruri pe aici, sper sa le reuseasca)
  0
  0
  Raportează
 • postat de o mama din italia
  Miercuri, 27 Martie 2013 10:38
  '''ce se va antampla cu copii nostri dupa ce termina scoala unde vor lucra lin Galati ca antradevar someri sunt si cei ce nu sunt an evidente dar vor sa lucreze dom primar fa ceva ca si fiul tau termina liceul dar pentru el nu sunt probleme sa lucreze ca tata e primar nu dati facilitati si atrageti investitori ca altfel ramaneti doar cu smecherii si toti'' licentiatii''vostri
  0
  0
  Raportează
 • postat de Vali
  Miercuri, 27 Martie 2013 10:00
  Nu conteaza fratilor ca e de la USL, PSD, PNL, PDL, PC si cati ori mai fi in mama lor! Toti s-au perindat pe la putere si au avut ocazia fie ca parlamentari fie ca ministri si secretari de stat, fie ca presedinti de CJ sau ca prefecti si bineinteles ca primari sa faca ceva pentru Galati si sa isi puna amprenta cu ceva bun, dar nu au facut nimic, si ba din contra, au furat tot si orice le-a trecut prin mana.
  Rog Viata Libera sa caute in analele Parlamentului pe toti parlamentarii de Galati sa avem cu nume si prenume pe cine sa dam vina pentru dezastrul in care a ajuns Galatiul!
  0
  0
  Raportează
 • postat de galateanu
  Miercuri, 27 Martie 2013 09:57
  Nici dupa aproape 25 de ani galatenii nu constientizeaza faptul ca orasul s-a dus de rapa condus numai de mafii USL-iste.Ei nu vad parul din ochii lor ci numai scobitorile de la Bucuresti.
  Orasul are soarta pe care si-a votat-o la alegeri.
  0
  0
  Raportează
 • postat de galateanu
  Miercuri, 27 Martie 2013 09:56
  Nici dupa aproape 25 de ani galatenii nu constientizeaza faptul ca orasul s-a dus de rapa condus numai de mafii USL-iste.Ei nu vad parul din ochii lor ci numai scobitorile de la Bucuresti.
  Orasul are soarta pe care si-a votat-o la alegeri.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ciocoi de ciocoi
  Miercuri, 27 Martie 2013 09:36
  multumesc pe aceasta cale managerilor si oamenilor politici din aceasta zona pentru faptul ca ma tin in saracie in special managerilor de companii private care propovaduiesc manipularea se preteaza la nerespectarea legilor la incalcarea lor repetata

  sunteti latrina istoriei nenorocitilor
  0
  0
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Miercuri, 27 Martie 2013 09:21
  Dacă vă uitaţi din când în când la ce conţine factura de electricitate, ştiţi deja că sunt taxate cel puţin două lucruri pe care nu le-aţi văzut vreodată livrate: “certificate verzi” şi “contribuţie pentru cogenerare”. Dacă v-aţi uitat recent, aţi constatat că aceste două taxe se apropie deja de 20% din valoarea facturii.

  -------------
  Contribuţia pentru cogenerare (CHP – combined heat and power).

  Este o formulă prin care distribuitorii de energie (deci, din nou, consumatorii) subvenţionează producţia simultană de electricitate şi căldură, mai exact “cogenerare de înaltă eficienţă”. Costul pe 12 ani este de 4,7 miliarde de euro.

  Şi asta este o schemă pe care România a mai experimentat-o şi la care stă “bine”, este vorba de tradiţionalele CET-uri care în afară de curent produc şi căldură pentru RADET-uri, care vine pe ţeavă şi încinge caloriferele la preţuri ameţitoare.

  Întrebarea firească este dacă eficienţa e aşa înaltă, de ce mai trebuie subvenţie. Iar legiuitorul explică printr-un nonsens rar: “In aceste conditii, mentinerea in piata a centralelor de cogenerare, ce realizeaza economii de combustibil fata de producerea separata, dar inregistreaza costuri de producere semnificativ mai mari, nu poate fi realizata fara acordarea unui sprijin”. Deci fac economii atât de mari că nu rezistă pe piaţă, da?

  Ideea din spatele schemei este foarte corectă şi generoasă din punctul de vedere al fizicii, însă are probleme economice – motivul pentru care CET-urile comuniste au eşuat (spre deosebire de hidrocentrale, care sunt doar căpuşate). O centrală pe combustibili fosili, să zicem gaze, are un randament relativ redus – 30-40% (care ar urma să ajungă la 60% în regimul de “înaltă eficienţă”). Restul reprezintă căldură reziduală, a cărei temperatură nu e destul de mare să învârtă vreo turbină, dar care teoretic poate fi folosită cu succes pentru încălzire. Numai că pe parcurs intervin mai mulţi factori care pot transforma câştigul în pagubă.

  Un factor este sincronizarea – perioadele în care necesarul de căldură este corelat cu cel de curent sunt destul de rare, regula este că o centrală fie produce în principal curent şi aruncă o parte din căldură, fie produce în principal căldură şi pierde o parte din oportunitatea de-a produce curent. România, cu oscilaţiile sale climatice şi iarna de 3-4 luni, amplifică această problemă. Alta este povestea în Nord, unde sezonul rece durează 8-9 luni, cu variaţii destul de line.

  Alt factor este reţeaua de distribuţie – cu cât este mai lungă, cu atât pierderile pe traseu sunt mai mari. Dacă mai apar şi găuri pe traseu, deja adio rentabilitate.

  Iar al treilea factor este faptul că la RADET-uri se fură pe rupte, astfel că pierderea se transformă în catastrofă.

  Cogenerarea poate fi o idee bună doar dacă se găsesc alte tipuri de consumatori, nu dacă “agentul termic” le este băgat pe gât la preţuri exorbitante clienţilor captivi care stau la bloc, cu investiţii făcute tot din banii lor.

  La final, pe lângă consum care e maxim jumătate din total, avem de plătit aşa:

  1. Factură uriaşă la RADET, care continuă să includă indirect “pierderile de pe reţea”, deşi altfel suna minciuna la contorizare.
  2. Taxele care se transformă în subvenţii pentru căldură.
  3. Gazele scumpe, inclusiv ca urmare a faptului că Petrom şi-a făcut centrală de “înaltă eficienţă” pentru a ocoli interdicţia de export, cu banii economisiţi din redevenţa minusculă cerută de stat.
  4. Contribuţia pentru cogenerare, care nu lasă sistemul să sucombe – o privire sumară pe lista beneficiarilor îi scoate la iveală pe câţiva dintre aceiaşi “băieţi deştepţi” care învârteau curentul “ieftin” sau gazul “ieftin”.
  5. Certificatele verzi în schimbul faptului că CET-urile de de “înaltă eficienţă”, vai, scot fum.
  ----------------

  CONCLUZIE:
  tocmai pentru ca guvernele au vrut sa dea MOACA PENTRU PROSTIME au tot dus industria in directie gresita si energia in loc sa ramana cu preturi corecte, este mai scumpa cu 20% daca nu ar exista nici-un CET in ROmania, si nu ar exita Apaterm !!!

  Ca sa vedeti din cate zone tot primeste incalzirea comunista subventii prin guvernul idiot.
  Cu aceste sume imense aruncate pe INEFICIENTA si BANII PE FEREASTRA se puteau face multe investitii REALE in Romania !
  0
  0
  Raportează
 • postat de SISI
  Miercuri, 27 Martie 2013 09:21
  ce legatura are aceasta poza a celor de la PROTECTIA COPILULUI cu titul articolului?
  0
  0
  Raportează
 • postat de ciocoii vechi si noi
  Miercuri, 27 Martie 2013 09:07
  nevoile noastre prin gura primarului sa se faca auzite
  0
  0
  Raportează
 • postat de gica
  Miercuri, 27 Martie 2013 09:00
  Locuitorii dobitoci ai orasului l-au ales 12 ani pe bosorogul si retardul de NICIOLAE.El a tras orasul in urma cu 20 de ani,nefacind nici o investitie ,atragind nici o investitie, care sa dea de munca oamenilor orasului.L-a imbogatit pe Istrati de la Vega si pe altii pe care nu ii stim iar orasul a ramas fara industrie ,fara investitii private.Numai hotie cu banii Primariei, asa cum face acum si Cristi de la Tancrad,impreuna cu marele primar Stan care a sarit intr-un BMW seria 7 nou-nout odata cu cistigarea mandatului,Tancrad care juleste strazile cu asfalt drept si fara probleme ca sa le reasfalteze si sa schimbe bordurile pe milioane de euro din bugetul local.Oare spagile pentru autorizarea acestor mirsave lucrari cine le incaseaza? Somerii sa nu se plinga de saracie,ei au votat mandate la rind un obosit de Primar.,acum traiesc cum au ales...Plinsetele sint zadarnice,raul a fost facut,dar poate daca merg la Pintea si se pling ,ca tot i-i da Primaria citeva miliarde pentru consolidarea malului sa nu-i cada vila, poate i-i mai consoleaza. CE spuneti,am dreptate/
  0
  0
  Raportează
 • postat de gica
  Miercuri, 27 Martie 2013 08:58
  Locuitorii dobitoci ai orasului l-au ales 12 ani pe bosorogul si retardul de NICIOLAE.El a tras orasul in urma cu 20 de ani,nefacind nici o investitie ,atragind nici o investitie, care sa dea de munca oamenilor orasului.L-a imbogatit pe Istrati de la Vega si pe altii pe care nu ii stim iar orasul a ramas fara industrie ,fara investitii private.Numai hotie cu banii Primariei, asa cum face acum si Cristi de la Tancrad,impreuna cu marele primar Stan care a sarit intr-un BMW seria 7 nou-nout odata cu cistigarea mandatului,Tancrad care juleste strazile cu asfalt drept si fara probleme ca sa le reasfalteze si sa schimbe bordurile pe milioane de euro din bugetul local.Oare spagile pentru autorizarea acestor mirsave lucrari cine le incaseaza? Somerii sa nu se plinga de saracie,ei au votat mandate la rind un obosit de Primar.,acum traiesc cum au ales...Plinsetele sint zadarnice,raul a fost facut,dar poate daca merg la Pintea si se pling ,ca tot i-i da Primaria citeva miliarde pentru consolidarea malului sa nu-i cada vila, poate i-i mai consoleaza. CE spuneti,am dreptate/
  0
  0
  Raportează
 • postat de COBRA-GALATI
  Miercuri, 27 Martie 2013 08:57
  COD PORTOCALIU PT COMBINAT


  ATENTIONARE
  Inst. de monitorizare si statistica a
  SOLIDARITATII atentioneaza
  salariatii din AMG despre
  posibilitatea caderilor masive de
  sectii si uzine la locul lor de munca .
  Toate astea pe fondul acumularilor
  de nepasare,tradar e,si lasitate a
  diferitelor categorii sociale din aceasta fabrica.
  0
  0
  Raportează
 • postat de COBRA-GALATI
  Miercuri, 27 Martie 2013 08:55
  SA U II UITATI! SI EI AU PUS UMAUL LA DEMOLAREA LCURILOR DE MUNCA.


  TRADATORII SIDERURGISTILOR — COBRA-GALATI 18-03-2013 06:41
  Doar 279 de zile ramase pt
  publicarea LISTEI RUSINII:

  1)Bezman
  2)Eftimie
  3)Crisan
  4)Postolache
  5)Onica
  6)Dragan
  7)Toma
  8)Macovei
  9)Harnagea
  10)Cerbu
  11)BEREgic
  12)Modiga
  13)ILINCA DIACONU

  -279 zile pt a nu ii
  uita pe cei care iar au TRADAT salariile si locurile de munca a parintilor copiilor de siderurgisti
  din AMG.Girati de cei TRADATI!
  0
  0
  Raportează
 • postat de COBRA-GALATI
  Miercuri, 27 Martie 2013 08:49
  Declarata defavorizata sa fie si a vezi insolvente tata!
  0
  0
  Raportează
 • postat de COBRA-GALATI
  Miercuri, 27 Martie 2013 08:46
  AU ADUS GALATIUL LA FALIMENT SI ACUM IL VOR DECLARAT ZONA DEFAVORIZATA PENTRU CA TOT EI SA BENEFICIEZE DE : "Declararea judeţului Galaţi ca zonă defavorizată din punct de vedere economic ar însemna, conform Legii nr.20/1999 acordarea unor facilităţi pentru potenţialii investitori. Printre altele ar fi vorba de o serie de scutiri acordate firmelor la taxele vamale şi TVA la achiziţia de utilaje şi echipamente, reduceri ale impozitului pe profit, acordarea cu prioritate a unor fonduri de la bugetul de stat, finanţarea unor proiecte sau programe speciale etc."
  CALUMEA NU!!!
  p.s : poate va beneficia si AM de aceste facilitati daca mai apuca sa le prinda!
  0
  0
  Raportează
 • postat de arceloruptincurmittal comp. care se arde in c.u.r deca s-a puna 10 lei in plus la salariul de kkt al muncitorilor
  Miercuri, 27 Martie 2013 08:25
  zona defavorizata?galatiul rosu|?TRAIASCA PARTIDUL COMUNIST ROMAN ,TRAIASCA TOV. NICOLAE CEAUSESCU ,cel ce dadea locuri de munca.nu toti putem munci in it.
  0
  0
  Raportează
 • postat de chinome
  Miercuri, 27 Martie 2013 08:03
  Astia din poza sigur au votat USL, sa iasa in strada acum, sa le dea USL ce le-a promis : pensii dublate, salarii marite cu 50% si alte minciuni. Deocamdata curge lapte si miere, asta si-au dorit asta au primit. In Galati sunt peste 100 de mii oameni fara loc de munca, procentul ar fi 1 din 3 sunt someri. Orasul rosu de 23 de ani, mereu acelasi partid cu alta denumire si aceeasi "politicieni". Ce a facut Dumitru Nicolae, in 12 ani de mandat? A dormit bine.
  0
  0
  Raportează
 • postat de chinome
  Miercuri, 27 Martie 2013 08:02
  Astia din poza sigur au votat USL, sa iasa in strada acum, sa le dea USL ce le-a promis : pensii dublate, salarii marite cu 50% si alte minciuni. Deocamdata curge lapte si miere, asta si-au dorit asta au primit. In Galati sunt peste 100 de mii oameni fara loc de munca, procentul ar fi 1 din 3 sunt someri. Orasul rosu de 23 de ani, mereu acelasi partid cu alta denumire si aceeasi "politicieni". Ce a facut Dumitru Nicolae, in 12 ani de mandat? A dormit bine.
  0
  0
  Raportează
 • postat de gheorghe
  Miercuri, 27 Martie 2013 07:33
  Galatiul a fost de la inceput PSD-ist! Trebuia sa duduie de bine!Acum ia-ti adus si pe PNL-isti alaturi de ei! Ce mai doriti ??Eu am parasit orasul de nevoie dupa cativa ani buni, desi sunt galatean get beget.Am o nostalgie ,dar am fost obligat de marea masa a galatenilor. Ma saturasem de clasa politica locala.II stiu pe toti. E adevarat ca nici la Bucuresti nu sunt mai buni.E un flecar USList, dar e totusi altceva
  0
  0
  Raportează
 • postat de angelik
  Miercuri, 27 Martie 2013 07:30
  Eu sunt o tanara in cautarea unui loc de munca care nu sunt luata in evidenta de la AJOFM si ca mine alte cateva sute sau poate mii. Deci rata de somaj este mult mai mare decat ne zic ei din rapoarte. Nu intereseaza pe nimeni sa investeasca in Galati. De ce? Raspunsul primit pentru ca suntem undeva la capat de drum..daca ar mai adera alte tari la zona euro gen Moldova, Ucraina se va mai schimba ceva. Pana atunci e greu insa ca cei din primarie sa incerce sa gaseasca parteneriate cu tari care pun la bataie fonduri pe diverse domenii, cum ar fi Norvegia, Danemarca etc. Eheee dar e greu sa stai sa cercetezi sa vezi ce se poate face sa gasesti potentiali oameni interesati sa investeasca. Primarul ar putea lansa oferte pentru firme care sa vina sa investeasca si sa puna tinerii ca mine la munca nu sa stea sa isi stoarca nervii ca nu au cu ce sa iti ia o paine daca nu ar fi parintii... Dar marele omul de afaceri care era inainte de a fi primar, se pare ca nu mai gandeste decat la propriile interese TREZITI-VA GALATIUL VA MURI. Aduce-ti investitii cat inca se mai poate face ceva. Candva eram mandri galateni..acuma suntem saracii galateni care asteapta o schimbare sa inceapa iar orasul sa produca.
  0
  0
  Raportează
 • postat de angelik
  Miercuri, 27 Martie 2013 07:29
  Eu sunt o tanara in cautarea unui loc de munca care nu sunt luata in evidenta de la AJOFM si ca mine alte cateva sute sau poate mii. Deci rata de somaj este mult mai mare decat ne zic ei din rapoarte. Nu intereseaza pe nimeni sa investeasca in Galati. De ce? Raspunsul primit pentru ca suntem undeva la capat de drum..daca ar mai adera alte tari la zona euro gen Moldova, Ucraina se va mai schimba ceva. Pana atunci e greu insa ca cei din primarie sa incerce sa gaseasca parteneriate cu tari care pun la bataie fonduri pe diverse domenii, cum ar fi Norvegia, Danemarca etc. Eheee dar e greu sa stai sa cercetezi sa vezi ce se poate face sa gasesti potentiali oameni interesati sa investeasca. Primarul ar putea lansa oferte pentru firme care sa vina sa investeasca si sa puna tinerii ca mine la munca nu sa stea sa isi stoarca nervii ca nu au cu ce sa iti ia o paine daca nu ar fi parintii... Dar marele omul de afaceri care era inainte de a fi primar, se pare ca nu mai gandeste decat la propriile interese TREZITI-VA GALATIUL VA MURI. Aduce-ti investitii cat inca se mai poate face ceva. Candva eram mandri galateni..acuma suntem saracii galateni care asteapta o schimbare sa inceapa iar orasul sa produca.
  0
  0
  Raportează
 • postat de misionar
  Miercuri, 27 Martie 2013 07:20
  e doar inceputul calvarului ce va urma, furtul, spaga au invins si sunt lideri la galati
  0
  0
  Raportează
 • postat de mia
  Miercuri, 27 Martie 2013 07:13
  ce faclitati acorda APATERM la restituirea datoriilor pentru cei care nu au venituri ?-ca ajutor social .....ca tot suntem zona defavorizata...
  0
  0
  Raportează
 • postat de marius
  Miercuri, 27 Martie 2013 07:05
  La ce strategie au cei de la conducere e si normal ca sa ajuns aici.Avem Zona Libera in care am adus investitori doar pe hartie.Cand a fost vorba sa concretizam ceva,cei care au vrut sa o faca s-au speriat de cati doreau spaga si cat.Nu sa mai adus un investitor in zona de cand a dat Nastase combinatul degeaba.Primare,lasa spaga si apucate de cautat ceva investitori,acodale niste facilitati si punei la treaba ca altfel nu mai ai de unde lua impozite.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ion Cetateanu
  Miercuri, 27 Martie 2013 05:29
  Pe la inceputul anului 1991 , in fata prefecturii ,demomstrau cateva sute de oameni ,agitand pancarte si strigand din toate puterile :"VREM SA MUNCIM" Era prima demonstratie din Romania post decembrie '89, la care ,oamenii din fostul IEELIF Galati ,afland ca guvernul a redus aproape total finantarea programului de imbunatatiri funciare , au iesit sa strige ce-i durea mai tare ,perspectiva pierderii locului de munca.Erau stransi in fata Prefecturii ,dupa un mars pe Domneasca ,de la Gradina publica , peste trei sute de proiectanti (ingineri ,tehnicieni etc) ,sute de muncitori si TESA din cele 6 santiere care executau lucrari in Campia Covurlui si din cele sapte sistema care intretineau si exploatau amenajarile de imbunatatiri funciare ,personal din centrala intreprinderii.Pe trotuare , adunati gura casca ,cateva zeci de indivizi, probabil lucrau in schimburile 2 sau 3 ,in industria care inca mai mergea ,radeau si strigau in batjocora ;"i-a auzi bai la astia cica vor sa munceasca" .Evident ca pe demonstranti nu i-a auzit nimeni sau cei care au auzit si au vrut sa faca ceva ,nu au putut convinge emanatii care pusesera stapanire pe conducerea tarii. In incercarea de a convinge ca este o mare greseala si o paguba uriasa daca se opresc lucrarile la Amenajarea complexa hidroameliorativa Campia Covurlui ,conducerea de atunci a intreprinderii ,a inchiriat un elicopter de la o unitate militara din Tecuci(intre timp desfiintata si aceia) si a plimbat cu el ,prefectul impreuna cu o delegatie de la Ministerul Agriculturii -Departamentul de Imbunatatiri Funciare in frunte cu seful acestuia ,un secretar de stat . Au vazut ,de sus , sutele de kilometri de santuri cu sau fara conducte ,zeci de kilometri de canale sapati ,zeci de statii de pompare in diferite stadii de constructie , barajul Suhurlui si Polderul Foltesyi executate aproape pe jumatate. Au vazut ,au mancat la santier la Suhurlui , au spus bancuri (specialitatea prefectului de pe atunci) ,sau certat nitel pe chestiuni politice si au plecat , pana la urma nimic nu s-a rezolvat,desi au spus ca avem dreptate.Praful si pulberea s-a ales din intreg sectorul de imbunatari funciare din judet si din tara iar din fostul IEELIF ,carea avea atunci peste 10000 de salariati si cea mai puternica baza de utilaje din judet , a mai ramas doar amintirea si cateva zeci de salariati ,rataciti si care sa stinga lumina si sa traga usa.Am scris mai sus despre intamplarea cu demonstratia fiindca ma intreb si acum ,sa-i fi ajuns blestemul demonstrantilor si pe ce-i care-i batjocoreau de pe trotuare sau si-au facut-o cu mana lor ,mana cu care i-au votat ,de fiecare data ,incepand cu Duminica Orbului ,anul 1990, duminica in care s-au pus baze solide dezatrului . Nu a avut Galatiul un procent asa de mare de cadere economica nici dupa ce a fost bombardat si de rusi si de nemti.....
  0
  0
  Raportează
 • postat de Vermacht
  Miercuri, 27 Martie 2013 04:37
  Galati ...ce ai fost si ce-ai ajuns ...somaj ???? cu cel mai mare combinat din Europa ( fost , acum e aproape nimic) ,,am zis demult ca ati ajuns zona defavorizata ,,,asta e doar inceputul , curand Mafia o sa va-ncalece cu totul , o sa fiti ca-n Venezuela , ca barbarii ...maine , poimaine , or sa intre TYGANII peste voi in case ,,,hehe . Incredibil unde v-au adus conducatorii , de spaga , smenuri si coruptie...ehe
  Poate daca dupa un razboi civil , sa dispara vreo 5 milioane cu TYGANI cu tot ,,si dupa aia dictatura din nou , sa va tina unul cu sula-n coaste ca Ceusescu , poate atunci de frica ,,,se v-a putea face ceva in Ro ... pana atunci ..sa traiti bine ...heheheh
  0
  0
  Raportează
 • postat de geo
  Miercuri, 27 Martie 2013 01:53
  Ciprian dupa cum scrii tu infunzi micro 40u, nu prea ai fata de plecat.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Kasanova
  Miercuri, 27 Martie 2013 01:45
  Sunt 19.000 de someri luati in evidente, de facto sunt mult mai multi. Orasul asta mai exista exclusiv datorita banilor trimisi din occident de copiii celor ramasi aici, de gibonii care au retele de trafic de carne vie si din furtul de fier vechi. Probabil de aceea se lasa politia mituita, ca daca-i aresteaza pe analfabetii care conduc masini de lux orasul ar fi murit de mult. Cine s-ar fi gandit in anii 90 cand se tolerau furtul cu garnitura de tren, privatizarea pe principiul spagii si a bancrutei frauduloase ca le va veni randul sa urle de foame din postura de someri? Si nu stiu daca ati observat, cu cat creste rata somajului, cu atat avem mai multi asa-zisi politicieni penali in functii de conducere la nivel de oras,judet sau tara dar si mai multe masini de lux? Cum minoritatea se supune majoritatii, cum am votat asa traim!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ciprian
  Miercuri, 27 Martie 2013 01:21
  sau sunt galateni doar cand trimit bani acasa? sau vin in concediu sa-si cheltuie putinii bani stransi pe afara?
  si eu sunt unul din cei plecati afara, m-as intoarce si maine acasa daca as avea ceva de muncit in Galati, dar din pacate pentru autoritatiile din Galati noi numai existam ca fiinte daca nu stam cu mana intinsa sa ne ia in evidente, sa primim ceva ajutor social in schimbul votului pentru partidul indicat o data la 4 ani!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ciprian
  Miercuri, 27 Martie 2013 01:15
  In martie 2012, rata şomajului era, la nivel naţional de 5,05 la sută, în timp ce la Galaţi era de 7,44 la sută :)), hahaha, cred ca glumiti nu?
  Astea sunt date falsificate, in realitate somajul este enorm, pentru ca somer in Romania inseamna sa ai un somaj sau sa fii luat in evidente de ANOFM, cei care nu sunt incadrati in una din cele 2 situatii nu exista, sau evaporat, sau au emigrat, desi ei sunt Galateni in buletine, chiar daca locuiesc la mii de km departare! Si poate s-ar intoarce si maine acasa daca ar avea un loc de munca...
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.