Autodisponibilizări-fulger la ArcelorMittal Galaţi. Zeci de siderurgişti au plecat, sute sunt în aşteptare
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Autodisponibilizări-fulger la ArcelorMittal Galaţi. Zeci de siderurgişti au plecat, sute sunt în aşteptare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Circa 400 de siderurgişti gălăţeni s-au înscris în schema de plecări voluntare în prima săptămână de la deschiderea listelor * Unii dintre ei şi-au făcut deja fişele de lichidare * Simultan, sindicaliştii se pregătesc de proteste, nemulţumiţi de politica de dezindustrializare dusă de ArcelorMittal


Săptămâna trecută, combinatul siderurgic ArcelorMittal a deschis listele de înscrieri în ceea ce poate fi ultima schema de plecări voluntare pe care compania o derulează la Galaţi, iar răspunsul salariaţilor a fost însemnat. Câteva sute de oameni, dintr-un total de peste 7.000, şi-au exprimat dorinţa de a părăsi unitatea în schimbul compensaţiilor financiare anunţate, potrivit datelor furnizate de liderii sindicali de pe platforma industrială. "Din informaţiile noastre, aproximativ 400 de salariaţi din Departamentul Structural and Skill Pool s-au înscris pe listele de plecări voluntare în săptămâna 25-31 martie, prima din intervalul alocat înscrierilor, care se încheie pe 15 aprilie", a declarat, ieri, Gheorghe Tiber, preşedintele Sindicatului Solidaritatea al Metalurgiştilor. Informaţia a fost confirmată şi de surse administrative.

Departamentul Structural and Skill Pool, cunoscut până nu demult ca Talent Pool, a atras în ultimul an angajaţi din toate sectoarele Combinatului, care nu aveau încărcare la locurile lor de muncă. Acum, departamentul numără 950 de salariaţi, dintre care 650 sunt eligibili pentru plecare deoarece nu au de lucru nici aici. Pentru aceştia din urmă a fost deschisă practic schema curentă de plecări voluntare, iar faptul că 400 dintre ei s-au înscris deja pe liste înseamnă o rată de răspuns de peste 61 la sută.

Primii oameni au plecat luni

Numărul de înscrişi nu este unul mic, având în vedere că a fost înregistrat într-o singură săptămână şi imediat după deschiderea listelor. Tiber oferă două explicaţii pentru fenomen. "Pe de o parte, existau încă de anul trecut circa 400 de oameni care îşi doreau să plece din Combinat, dar care nu primiseră aprobare la schema derulată atunci, aşa că au rămas în Talent Pool şi au aşteptat ca administraţia să deschidă o nouă schemă. Pe de altă parte, perioada de înscrieri în schema curentă este mică, iar asta i-a făcut să se grăbească să depună cererile de plecare", a spus liderul Sindicatului Solidaritatea al Metalurgiştilor.

Câţiva siderurgişti au primit aprobarea conducerii şi au părăsit deja compania. "De luni, 1 aprilie, au plecat 50 dintre ei. Şi-au făcut fişele de lichidare şi au plecat", a afirmat Vasile Crişan, purtătorul de cuvânt al unei alte organizaţii sindicale din Combinat, Siderurgistul AMG. Plecările vor continua până la 31 mai, potrivit calendarului stabilit de patronat.

Tinerii şi pensionabilii părăsesc, de regulă, Combinatul

Interesul pe care această schemă de plecări voluntare l-a trezit în rândul siderurgiştilor din Departamentul Skill Pool naşte o întrebare - de ce ar renunţa cineva la locul de muncă în condiţiile în care, pe de o parte, slujbele se găsesc încă greu pe piaţa gălăţeană şi, pe de altă parte, pachete financiare oferite de ArcelorMittal sunt mai mici decât cele acordate anul trecut? Cei care părăsesc platforma în această perioadă primesc plăţi compensatorii cuprinse între 15.000 şi 25.000 de lei, precum şi 6 până la 17 salarii compensatorii, faţă de compensaţii maxime de 30.000 de lei şi un număr maxim de 21 de salarii în 2012.

Răspunsul la întrebare îl găsim în trecut. Valurile de autodisponibilizare din anii anteriori au arătat că cei care părăsesc, de regulă, Combinatul prin aşa-zisele ordonanţe sunt tinerii, care vor să plece la muncă în străinătate, şi cei aflaţi în pragul pensionării. "Pe de o parte, avem salariaţii care se apropie de pensionare şi salariaţii care au probleme de sănătate. Pe de altă parte, avem salariaţii tineri, care fie şi-au găsit o slujbă mai bine plătită, fie vor să îşi caute de lucru în străinătate", a spus Ilinca Diaconu, preşedintele Sindicatului Liber al Siderurgiştilor, activ tot în combinatul gălăţean.

Nici unora, nici altora dintre cei menţionaţi nu le strică să facă acest pas, al renunţării la slujbă, cu ceva bani în buzunar. Mai ales dacă postul pe care îl ocupă nu le oferă perspective sigure, cum e cazul celor din Departamentul Structure and Skill Pool.

Mâine au loc proteste la adresa lui Mittal

În timp ce unii salariaţi se grăbesc să plece de pe moşia lui Mittal, alţii se încăpăţânează să rămână. Sindicalişti din toate unităţile de producţie pe care ArcelorMittal le deţine în Europa desfăşoară proteste mâine, cerându-i companiei să menţină activitatea şi locurile de muncă. Un protest va avea loc şi la poarta combinatului de la Galaţi. "Sindicatul Siderurgistul AMG va susţine un protest la Poarta Est pe 4 aprilie, între orele 10.00 şi 12.00. Proteste vor avea loc simultan în toate celelalte unităţi ArcelorMittal din România şi din Europa. Organizatorul acestora, Federaţia Europeană a Metalurgiştilor, cere stoparea dezindustrializării Europei de către ArcelorMittal, slujbe de calitate şi stabile, păstrarea locurilor de muncă şi a stoparea închiderii echipamentelor, precum şi reluarea programului de investiţii", a declarat purtătorul de cuvânt al organizaţiei sindicale.

Amintim că, de la izbucnirea crizei economice, ArcelorMittal a închis mai multe cocserii, furnale, oţelării şi laminoare din Europa, inclusiv de la Galaţi. Compania condusă de Lakshmi Mittal continuă să aplice măsuri similare şi în prezent, în state vest-europene. Acest lucru a determinat Comisia Europeană să ceară grupului, în februarie, să amâne decizia de închidere a unor fabrici, pentru a aştepta prezentarea, până în vară, a unui plan european de măsuri pentru industria oţelului. Cererea Comisiei s-a lovit însă de refuzul ArcelorMittal.

Citit 6420 ori Ultima modificare Marți, 02 Aprilie 2013 19:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.