Nave de 10 milioane de euro pentru depoluarea Dunării. Iată de unde au făcut rost de bani autorităţile

Nave de 10 milioane de euro pentru depoluarea Dunării. Iată de unde au făcut rost de bani autorităţile
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Acestea sunt proiectate să recolteze şi să stocheze deşeuri, să limiteze, cu baraje gonflabile, ariile poluate pe Dunăre şi să intervină în cazul deversării de hidrocarburi


Administraţia Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galaţi îşi îmbogăţeşte flota cu nave care vor asigura intervenţia de urgenţă în cazul în care, pe Dunăre, se va produce poluare accidentală cu substanţe solide sau lichide. Navele vor fi folosite şi pentru monitorizarea acţiunilor de transvazare (transfer - n.r.) de produse petroliere de pe o navă pe alta, dar şi în cazul în care navele care tranzitează zona fluvială vor avea nevoie urgentă de igienizare sau se vor confrunta cu incendii la bord. Investiţia este posibilă în condiţiile în care Comisia Europeană asigură mare parte din finanţare, în cadrul proiectului CODENAV. Mai exact, valoarea totală a proiectului este de 39.339.961 lei, din care statul român suportă mai puţin de 29 la sută, adică 11.361.381 lei.

Este vorba, înainte de toate, despre două nave de bază – una pentru portul Galaţi şi una pentru cel din Tulcea – executate în parteneriat de SC Navrom Shipyard SRL Galaţi şi SC Pol Renav Constanţa – care costă 17.570.000 lei, fără TVA. Acestea sunt proiectate să recolteze şi să stocheze deşeuri, dar şi să limiteze, cu baraje gonflabile, ariile poluate pe Dunăre. Fiecare navă este lungă de 55 de metri şi grea de 600 de tone.

Apoi, APDM va lucra cu două nave autopropulsate multifuncţionale, fiecare în valoare de 4.780.041 lei, fără TVA. Ambele nave vor fi realizate de SC Shipyard ATG Giurgiu şi vor putea interveni în caz de poluare cu hidrocarburi, în cazul unor incendii la bord sau în cazul în care este nevoie de igienizarea navelor şi a apelor. Remotorizarea navei Depol 6 care deserveşte portul Brăila se va executa tot de către şantierul naval din Giurgiu.

APDM va mai avea la dispoziţie, pentru intervenţii pe raza portului Galaţi, şi o nouă navă de asistenţă a operaţiunilor de transvazare a produselor petroliere şi colectarea deşeurilor menajere de la nave. Valoare acesteia este de 4.498.000 lei.

Citit 3681 ori Ultima modificare Joi, 04 Aprilie 2013 20:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.