Pornind de la cei 400 de siderurgişti gălăţeni care s-au înscris în schema de plecări voluntare în prima săptămână de la deschiderea listelor, în schimbul unei plăţi compensatorii, ne-a răsărit în gând întrebarea dacă dumneavoastră, cei care lucraţi în alte zone decât cea industrială, v-aţi părăsi locul de muncă. De punctat aici este faptul că siderurgiştii primesc plăţi compensatorii cuprinse 15.000 şi 25.000 de lei, şi şase până la 17 salarii compensatorii. Iată ce ne-au răspuns cetăţenii intervievaţi:
Cătălina Preda, 31 de ani: „Eu nici nu lucrez, lucrează doar soţul meu, dar nu cred că aş accepta să plec în schimbul unei sume de bani, oricât de mare ar fi ea, pentru că în ziua de azi se găseşte foarte greu un loc de muncă”.
Florin, 21 de ani: Iniţial aş fi tentat să spun că nu, pentru că ar exista riscul să nu îmi mai găsesc o slujbă, dar, având în vedere că salariile acelea compensatorii au o durată mai lungă, poate că aş accepta. Dacă salariile compensatorii îmi asigură traiul un an sau doi, atunci există posibilitatea să îmi găsesc altă slujbă”.
Andreea, 19 ani: „Eu aş accepta, pentru că sigur într-un an doi mi-aş găsi un alt loc de muncă şi poate chiar mai bun. În schimb, părinţilor sau celor mai în vârstă nu cred că le-ar veni aşa de uşor să îşi părăsească locul de muncă, pentru că le-ar fi greu cu reorientarea profesională. Este dificil, după o anumită vârstă, să îţi mai găseşti o slujbă şi, mai ales, în domeniul tău de activitate”.
Marian Dinu, 24 de ani: „În domeniul meu de activitate cred că mi-aş găsit foarte uşor un alt post, aşa că aş accepta. Ar fi greu pentru cei mai în vârstă. Depinde şi unde lucrezi, în ce sector. Dacă este un sector care moare sau care nu mai este aşa de căutat rişti să nu îţi mai găseşti altă slujbă”.