Vrei să faci bani? Deschide-ţi un second-hand! Afaceri de top cu sărăcia gălăţenilor
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Vrei să faci bani? Deschide-ţi un second-hand! Afaceri de top cu sărăcia gălăţenilor
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

* Investiţia iniţială este mai mică de 5.000 de lei, iar vânzările lunare depăşesc 10.000 de lei * Aveţi nevoie de un importator bun de haine la mâna a doua şi de un spaţiu, fie el şi închiriat * N-o să vă umpleţi de bani din prima, dar pe termen lung lucrurile vor începe să meargă


Atunci când intri într-un magazin de haine second-hand n-ai zice că îi treci pragul unui om de afaceri care face un profit serios! Totuşi, aşa stau lucrurile. Fără surle şi trâmbiţe, patronii de second-handuri îşi văd liniştiţi de afaceri. Fac bani, după puterea şi priceperea fiecăruia. Sunt deschise, în Galaţi, în momentul de faţă, câteva zeci de magazine de profil, dar loc pe piaţă este din belşug. Motivul: gălăţeni săraci sunt deja cu zecile de mii, iar numărul lor este în continuă creştere.

Ceea ce ştiu cu siguranţă patronii de second-handuri care au intrat deja în afaceri este că gălăţenii, oricât de săraci ar fi, tot trebuie să se îmbrace. Iar dacă magazinele pe care şi le-au deschis vin cu cele mai ieftine soluţii, cum ar putea da greş? Am făcut un calcul superficial legat de investiţiile iniţiale, de cheltuielile de funcţionare, de numărul angajaţilor şi de profitul pe care îl puteţi obţin lunar dintr-un magazin de haine second-hand. Nu-i lucru uşor nici să-ţi deschizi unul, nici să-l menţii în funcţiune, dar bani se fac. Dovadă stă faptul că niciunul dintre patronii cu astfel de magazine nu vrea să dea detalii cu privire la investiţiile sale. Piaţa e încă ofertantă, aşa că ce interes ar avea să-i înveţe şi pe alţii?

Te îmbraci din cap până-n picioare cu 20 lei

Vineri la prânz am trecut prin vreo şapte magazine second-hand, ca să vedem oferta. Am intrat, mai întâi, prin cele de pe strada Traian, apoi prin cele de pe strada Tecuci, din Ţiglina I, de pe strada Siderurgiştilor şi din zona Maşniţă. Marfa diferă, la fel şi preţurile.

Un lucru au în comun toate aceste magazine: cu ceea ce îţi cumperi de aici îţi poţi încropi o ţinută de vară cu vreo 12 lei! Sigur că nu vor fi haine de cea mai bună calitate sau în ton cu tendinţele acestei veri, dar pentru cine n-are altă soluţie merge! Spre exemplu, preţul unei perechi de blugi pleacă de pe la 4,5 lei şi ajunge la 25 de lei. Tricourile costă între 3 şi 17 lei, iar lenjeria de corp se vinde cu 15 lei kilogramul. Pantofii de piele, foarte uzaţi, ce-i drept, se dau la 13 lei perechea. Per total, la minim, vreo 20 de lei ţinuta, cu tot cu încălţări.

Gălăţenii care vor să îşi cumpere doar haine noi, pe de altă parte, vor cheltui măcar 50 de lei pe o pereche de blugi, vreo 15 lei pe un tricou, încă 5 lei pe lenjerie şi cel puţin 15 lei pe încălţări, indiferent cât de ieftine le găsesc.

Ceea ce înseamnă, deja, vreo 80 de lei, de patru ori mai mult decât cheltuieşte un gălăţean care şi-a făcut cumpărături doar la second-hand. Un indiciu mult mai grăitor decât calculul nostru este faptul că prin magazinele second-hand sunt aproape în permanenţă măcar doi, trei gălăţeni aflaţi în căutare de chilipiruri.

Bagi un euro şi scoţi doi!

Nu este absolut necesar să mergeţi în Germania, Franţa, Italia, Anglia, Austria sau Scoţia ca să cumpăraţi haine second-hand. Le puteţi procura de la importatorii din întreaga ţară, la preţuri foarte mici.

Spre exemplu, la o simplă căutare pe bizoo.ro, am găsit importatori care vând haine aduse din Austria la preţul de 3,7 lei kilogramul, în Botoşani. Prin Argeş, importatorii aduseseră saci cu haine din Aglia şi Scoţia la doar 1,5 lei kilogramul, iar la Satu Mare se vindeau haine doar puţin uzate, italieneşti, la 5 lei kilogramul. Ideal ar fi să găsiţi un distribuitor care să vă lase să vă alegeţi. Să fie la distanţă cât mai mică de Galaţi şi să dea ieftin. Dacă încercaţi la Bucureşti, veţi cheltui vreo 300 de lei pe benzină, dacă plecaţi cu o dubă cu consum de 12-15 la sută, ca să aduceţi marfa de început. Aceasta ar trebui să vă coste nu mai mult de 500 de lei. Pe spaţiul închiriat la parterul unui bloc n-aveţi motiv să daţi mai mult de 1.000 de lei, iar utilităţile - apă şi curent - ar mai putea ajunge la încă 400 de lei pe lună, în funcţie de anotimp. Salariul unei vânzătoare, cu tot cu dările aferente, ar mai fi vreo 1.500 de lei lunar.

Aţi investit, până acum, mai puţin de 4.000 de lei.

Sigur că vă trebuie, dacă nu o firmă cu coduri CAEN ca 4771, 4772, 4765, 4751 etc, măcar un PFA, ca să puteţi comercializa.

Nu veţi obţine 10.000 de lei sau peste din prima lună, dar dacă scopul principal este să scoateţi bani şi din piatră seacă, magazinul de haine second-hand va începe să va aducă profit în cel mai scurt timp.

Cumperi şi vinzi, om de afaceri te numeşti

Veţi mai plăti şi impozit pe profit şi alte dări, dar, pe măsură ce cunoaşteţi din ce în ce mai bine branşa hainelor la mâna a doua, vă puteţi găsi importatori de la care veţi lua haine mai bune şi mai ieftine. Vă veţi crea clientela proprie, iar lucrurile vor începe să meargă destul de bine. Per total, dacă obţineţi lunar un profit de 3.000 sau 4.000 de lei - mai ales având în vedere că aţi investit mai puţin de 5.000 de lei - puteţi spune că sunteţi oameni de afaceri în devenire, care au creat deja cel puţin un loc de muncă şi mai pleacă acasă şi cu ceva bani în buzunar.

Nu se află, nu iei amendă. Curăţarea hainelor diminuează profitul

Potrivit HG 163/2007, hainele care ajung la vânzare în magazinele second-hand trebuie igienizate. După senzaţia pe care am simţit-o pe pielea mâinilor, după ce am ieşit din unele magazine de profil din oraş, legea aceasta nu se prea aplică. Dacă ar curăţa hainele cum trebuie, probabil unora dintre patroni nu le-ar mai ieşi profitul la final de lună.


 

Oamenii cumpără

"Da, mi-am cumpărat haine din magazine de tip second-hand şi am fost mulţumit de calitatea lor. Şi cred că aş mai face astfel de cumpărături, dacă aş găsi ceva de calitate. De obiceri, urmăream poduse de firmă aflat într-o stare foarte buna", ne-a declarat Marius Lipan, fotograf freelancer.

"Mi-am cumpărat foarte multe haine din acest tip de magazine şi au fost, în mare parte, de foarte bună calitate, de la firme mari şi cunoscute. Merg cel puţin o dată la două luni prin magazinele second.-hand, ca să văd ce a mai apărut. Îmi cumpăr în mare parte tricouri. Singura problemă este că trebuie să ai răbdare să cauţi până dai peste ceva de calitate", ne-a declarat Elena Mocanu, în vârstă de 21 de ani, studentă.

"Da, mi-am cumpăra haine de la second-hand, dar ai nevoie de foarte mult timp ca să găseşti ceva. Mai ales că nu ai luxul mai multor mărimi şi trebui să dai peste ceva care ţi se potriveşte. Apoi, mai este şi problema curăţeniei. Multe magazine ţin hainele în condiţii mizere şi nu-ţi vine să răscoleşti din cauza mirosului", ne-a declarat Luiza.

Citit 141132 ori Ultima modificare Luni, 24 Iunie 2013 12:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.