Iese SC Drumuri şi Poduri din moarte clinică?

Iese SC Drumuri şi Poduri din moarte clinică?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

SC Drumuri şi Poduri SA, societate cu unic acţionar Consiliul Judeţului (CJ) Galaţi, se chinuie să moară sau să trăiască de câteva mandate. Variantele lichidării sau privatizării ei au fost luate în calcul şi abandonate în mandatele trecute, timp în care, de la vreo 600 de angajaţi, s-a ajuns azi la puţin peste 100.

Sistemul de licitaţii, care aduce economie la bugetul CJ, favorizează firmele mari, care pot practica preţuri mici. Societatea Consiliului câştigă deci puţine licitaţii vara, dar este de neînlocuit iarna, când intervine la deszăpezirea judeţului.

Cum anul acesta n-a prea nins, Drumuri şi Poduri a primit  o lovitură serioasă.  Salariile muncitorilor – 650 lei impozabili! Conducerea CJ a investit regulat în utilaje, iar de curând a gândit, ca soluţie salvatoare, un nou director, tânăr, care a salvat de la faliment două societăţi din Tecuci - Luciano Tudor. E drept, este vorba despre societăţi particulare, iar "la stat" este mai greu de salvat ceva…

Bugetul societăţii, în sfârşit aprobat

La şedinţa de luni a CJ s-a aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2009 al societăţii, buget propus de noua conducere. După şedinţă, directorul general Tudor mi-a spus că pleacă mulţumit că a găsit înţelegere. Din câte aflasem înainte, bugetul din acest an a fost calculat la nouă milioane lei, dar Tudor spera că va reuşi să treacă şi de 10 milioane, ca societatea  să fie admisă la licitaţiile mari.  Anul trecut, bugetul fusese de numai şapte milioane lei.

În ianuarie şi în februarie 2009, societatea a avut pierderi „destul de mari”, iar luna martie se va încheia tot pe minus. Faptul că bugetul de stat a fost adoptat atât de târziu, antrenând şi bugetele locale, a ţinut în şah şi societatea gălăţeană.

La sfârşitul anului trecut, preşedintele CJ a promovat „o infuzie  masivă de fonduri, de lucrări, de utilaje”. Chiar şi aşa, „unele licitaţii s-au pierdut la sfârşitul anului trecut, unele anul acesta -  din cauza crizei globale, lucrurile se desfăşoară mai greoi. S-a aşteptat foarte mult până la aprobarea bugetului, este şi o competiţie acerbă – sunt multe firme de construcţii…”, ne-a spus directorul general Luciano Tudor. 

Doar şanţuri, plombări, tuns copacii…

L-am întrebat după şedinţa de luni pe preşedintele CJ Eugen Chebac cum va fi salvată societatea. „Am schimbat managementul acolo. Ea intră într-un program de restructurare şi nu va rămâne decât pentru întreţinerea drumurilor judeţene, unde pot să-i fac alocare de fonduri prin încredinţare directă, deci fără să mai treacă prin procedura de licitaţie”.

Este o dorinţă mai veche a drumarilor societăţii CJ, mai ales că alte consilii judeţene încredinţează de mult lucrările mici propriilor societăţi de drumuri…

Însă lucrările respective vor fi mici, a precizat preşedintele Chebac: tăierea vegetaţiei, întreţinerea şanţurilor, plombări şi tratamente ale drumurilor. Lucrările mai mari şi mai mănoase, de asfaltare, rămân în continuare să treacă prin procedura licitaţiilor.

În judeţ, societatea Drumuri şi Poduri desfăşoară acum doar câteva lucrări – am aflat tot de la directorul general: reparaţia unui pod şi asfaltare la Suceveni, reparaţii drumuri la Băleni, la Umbrăreşti, Ghidigeni, Măstăcani.  La Gohor, o lucrare de peste un milion de lei aştepta doar votarea bugetului…

Director la termen: ori, ori!

Dacă nu redresează societatea în şase luni, noul director va  renunţa la conducere:

„Eu n-am nevoie de multe luni ca să-mi dau seama dacă pot să fac treabă sau nu. Şase luni e maxim-maximorum, dar în trei luni îmi dau seama dacă pot să reabilitez societatea. Una dintre condiţii este să fim ajutaţi. Societatea nu prea a fost ajutată şi e păcat pentru un judeţ ca Galaţiul, care este pe locurile cinci-şase ca potenţial economic, ca populaţie, ca număr de kilometri de drum! Iar societatea Drumuri şi Poduri Galaţi e undeva între locul 15 şi 20 în ţară!”

Măcar societatea nu are datorii la stat, doar ceva datorii către furnizori, pe care a început acum să le plătească, şi există datorii ale terţilor către societate. A vorbit şi cu sindicatul: „Le-am spus să fiu lăsat în pace o lună şi jumătate, ca să pot aduce un portofoliu de comenzi destul de consistent, care să ne permită renegocierea salariilor”. 

Una peste alta, „situaţia este una destul de echilibrată”. Societăţi similare ale consiliilor judeţene din Cluj, Constanţa, Dolj, Sibiu sau Teleorman au cifra de afaceri de cinci-şase ori mai mare decât cea a societăţii gălăţene. Poate ar trebui un schimb de experienţă?

Paradox: donaţiile care… ucid

Sigur, lucru de lăudat, CJ a investit periodic în utilaje noi şi scumpe pentru societatea sa. Numai că, paradoxal, şi dotarea adânceşte…  sărăcia societăţii: amortizarea  unui utilaj scump te omoară dacă utilajul nu o acoperă din lucrările făcute cu el.

„Avem amortizări mari la aceste utilaje şi dacă ele staţionează, în balanţă produc mai mult pierderi! Amortizări de trei-patru sute de milioane [lei vechi] trebuie să le scazi de undeva şi dacă tu n-ai lucrat decât de două-trei miliarde [lei vechi], e foarte greu! Alta e să lucrezi de şapte-opt miliarde” – spune directorul general.

Şi încă un paradox: societatea are o staţie de asfalt modernă la Vârlezi, cu comandă  electronică, „dar pornirea şi oprirea ei, doar pentru lucrări micuţe, mai mult produce pierderi!”

E ca şi cum ai avea un cal: ori îl omori ca să nu te coste, ori îl hrăneşti bine ca să tragă la ham cu folos.  Cu un pumn de grăunţe, doar îl chinui. CJ a aruncat acum un colac de salvare societăţii sale. Dar colacul nu te scoate automat din apă, doar că nu te lasă să te îneci…

Noul manager vrea să rentabilizeze punctele de lucru din judeţ şi să facă o restructurare „pe criterii profesioniste: cine e bun rămâne, cine e cel mai bun avansează, cine nu, să se adapteze condiţiilor…

„Sper ca prin numirea mea aici, cu ajutorul dlui Chebac, al dlui Nica – toţi suntem în acelaşi partid – o vom scoate la capăt”, ne-a mai spus directorul, care a cerut ajutor inclusiv ministrului.

Foto 1: Directorul Tudor ori restructurează, ori demisionează

Foto 2: Sediul societăţii ar putea să cadă la primul cutremur!

Citit 1583 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.