Reducerea TVA-ului nu albeşte piaţa pâinii. Singura soluţie care ar putea aduce o ieftinire, eficientă doar parţial

Reducerea TVA-ului nu albeşte piaţa pâinii. Singura soluţie care ar putea aduce o ieftinire, eficientă doar parţial
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Reducerea TVA-ului la pâine este pe masa de discuţii a Guvernului cu Fondul Monetar Internaţional. Anunţată deja de mai bine de jumătate de an, reducerea taxei de la 24 la sută la nouă la sută ar urma să se concretizeze, cu acordul Consiliului Fiscal al României, în luna septembrie.
Producătorii gălăţeni de pâine cu fabrici mici şi medii sunt de părere că măsura este una bună. Mai întâi, pentru că ar elimina o parte din evaziunea fiscală de pe piaţă şi apoi pentru că ar putea duce la o ieftinire a pâinii, cel puţin pentru câteva luni. Din păcate, însă, cine-i hoţ, tot hoţ va rămâne, indiferent câte înlesniri i-ar oferi statul! Evaziunea fiscală nu va dispărea cu totul de pe piaţa gălăţeană a panificaţiei şi e puţin probabil ca pâinea noastră, cea de toate zilele, să se ieftinească prea mult şi pentru perioade îndelungate de timp.

Articolul poate fi citit în întregime, în exclusivitate, în ediţia tipărită a cotidianului „Viaţa liberă”. Ziarul se găseşte la toate chioşcurile de difuzare a presei din Galaţi, la preţul de 1,5 lei exemplarul. Abonamentul la ediţia tipărită a „Vieţii libere” costă 25 de lei pe lună în mediul urban şi 20 de lei pe lună în mediul rural.

Citit 1320 ori Ultima modificare Duminică, 28 Iulie 2013 18:22

3 comentarii

 • postat de Allexx
  Luni, 29 Iulie 2013 13:02
  92.80.176.***
  Evaziunea fiscala este unica realizare a politicienilor de dupa 1989 in Romania. Libera initiativa are succes daca e protejata de organele de control. Micul si marele patron trebuie sa fure: pentru politicieni, pentru oamenii institutiilor de control adusi de fiecare noua putere politica... "Nu poti fura fara sa ai pe cineva mare in..." spunea un specialist in domeniu. Reducerea TVA-ului la paine va fi un fas electoral. Lucru stiut de oricine. De cateva luni de zile exista unitati care vand painea cu 0,7 lei/300 g. Si au casa de marcat. Cu cat o vor iefteni? Exista brutarii care vand painea cu 0,9 - 1lei?300 g, dar care n-au auzit de casa de marcat. Si nu vede nimeni. Acesti evazionisti la vedere vor deveni contribuabili corecti?
  Sa se faca un experiment dintr-un comert frate: Alaturi de distribuitorii de tigari la negru, stiuti de orice fumator, sa apara un "neautorizat" de cei... mari. Intr-un sfert de ora dispar vesnicii distrbuitori, iar organele in drept il si insfaca pe... parvenitul in domeniu.
  O remarca: Cele cateva masuri economice, bine alese pentru a fi ineficiente, vor fi luate spre sfarsitul mandatului electoral. Finalul aplicarii lor va consemna regres, nu progresul trambitat. Ce se vor face deoarece atunci nu va mai fi Basescu. Dar vor avea un nou mandat de 4 ani.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Jean Paler
  Luni, 29 Iulie 2013 12:47
  86.34.169.***
  Nu va scadea niciun pret la paine, diferenta de TVA va ramane in buzunarul patronilor ca profit suplimentar (evident, acolo unde nu se face evaziune)
  0
  0
  Raportează
 • postat de Slavu
  Luni, 29 Iulie 2013 08:34
  109.166.142.***
  V-ati intrebat cat economiseste un roman daca TVA-ul se reduce la 9%.Ar fi in medie 14 lei/luna,asta in conditii ideale cand pretul painii scade cu 15%.Dar realitatea ne va demonstra ca nici economia subterana(la paine) nu va scoate capul,nici painea nu se va ieftini,deoarece Romania este locul unde de fapt nu se intampla nimic.Se pare ca daca poporul are televizor si politica(a se citi gargara)e multumit.Deci dragi guvernanti,daca poporul nu are paine sa manance politica la televizor(identic cozonaci)!
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.