Încă o societate comercială gălăţeană în dificultate: Angajaţi neplătiţi de două luni

Încă o societate comercială gălăţeană în dificultate: Angajaţi neplătiţi de două luni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Peste o sută de oameni de la Atlas ar urma să fie disponibilizaţi, iar firma să fie spartă în bucăţi


Ultimii bani pe care i-au încasat angajaţii Atlas au reprezentat lichidarea pe mai şi jumătate din avansul pe iunie, ambele plăţi fiind efectuate în luna august. Directorul general, ing. Elena Costin, a dat din colţ în colţ în momentul în care am fost săptămâna trecută la dumneaei să aflăm motivele. Nu a vrut să fie înregistrată în momentul în care a negat existenţa unor  dificultăţi la plata salariilor, însă a admis că ar putea exista probleme din cauza unor încasări întârziate. La finalul săptămânii trecute, după alte insistenţe, ne-a trimis un fax prin care admite că firma este în urmă cu plata salariilor. „În ce priveşte achitarea drepturilor salariale vă facem cunoscut că suntem în urmă cu o lună, urmând ca plăţile să se reglementeze, prin recuperări succesive până la finele lunii septembrie 2013. Cauza principală o reprezintă proiectul „Construcţia Variantei de Ocolire Tecuci”, unde antreprenorul principal Soares da Costa Portugalia, printr-un management deficitar şi o slabă finanţare a lucrării, nu achită, conform termenilor contractuali, fondurile necesare - inclusiv societăţii Atlas, subcontractant oficial - pentru desfăşurarea activităţii în şantier”, se arată în faxul ştampilat şi semnat de către doamna Elena Costin.

Datorii la stat şi proiecte în derulare

Atlas S.A avea, potrivit site-ului ANAF, în luna iunie, 1.128.453 de lei datorii la stat, asigurări sociale, de şomaj şi de sănătate. De atunci, cu siguranţă, obligaţiile au crescut. La acestea se adaugă datoriile pe care, potrivit angajaţilor firmei, le mai are şi către societăţi cu care aceasta colaborează. Societatea Atlas a încheiat anul trecut, potrivit site-ului Ministerului de Finanţe Publice, cu un profit net de 334.009 lei şi cu un număr mediu de angajaţi de 398, în timp ce în 2011 a avut un profit de 187.739 de lei şi 364 de angajaţi. Aşadar, cel puţin până la finele anului 2012, firma înregistra o creştere.

Cu toate datoriile şi întârzierile salariale, conform directoarei Atlas, firma este în continuare pe creştere. „Cifra de afaceri, cât şi profitul pe anul 2013 se estimează a fi în continuare în creştere faţă de anul 2012, având în vedere proiectele pe care Atlas le are în derulare”, mai arată faxul trimis de către directoare. Pe lângă aceasta, ea se laudă şi cu o strategie managerială care implică parteneri externi cu care tratează în privinţa dezvoltării unor activităţi în Galaţi. Aşa este, firma are proiecte în derulare, dar directoarea uită să spună că termenul lucrărilor este de mult timp depăşit.

Contracte neduse la capăt

În noiembrie 2011, Atlas câştiga contractul scos la licitaţie de către Primăria Galaţi pentru lucrări de modernizare a două loturi de străzi din Valea Oraşului, în valoare de 5,5 milioane de lei. Lotul I cuprindea străzile Gloriei, Sculpturii, Canalului şi Vidra, iar Lotul II străzile Daciei, Sălişte, Sulinei, Ghecet şi Elicei. Lucrările la Lotul II nu sunt finalizate nici acum, cu toate că trebuiau terminate de la sfârşitul anului trecut.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei, Mihai Costache, firmei i s-a prelungit atunci termenul de finalizare al proiectului cu şase luni şi i se stabiliseră penalităţi de doi la sută din valoarea rămasă neexecutată. A fost depăşit şi termenul acela. Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei, strada Sălişte a fost predată, dar mai este de lucrat la Sulinei. „N-au explicat de ce. Este o situaţie tristă pentru mediul de afaceri din Galaţi”, a spus purtătorul de cuvânt al Primăriei, lăsând să se înţeleagă că municipalitatea cunoaşte situaţia firmei. Ba, mai mult, întrebat ce va face Primăria dacă firma va dispărea, purtătorul de cuvânt a spus: „Sperăm să nu se ajungă aici. Dar, dacă se va întâmpla, vom fi nevoiţi să continuăm lucrarea cu alţii”. Potrivit unor angajaţi Atlas, firma ar urma să fie spartă în două, trei firme mai mici.

Peste 100 de angajaţi vor fi disponibilizaţi

Potrivit unor informaţii pe care le deţinem, de la Atlas ar urma să plece aproximativ 120 de oameni şi nu e vorba numai despre cei care lucrează pe şantier. Deja au fost disponibilizaţi vreo 20 de angajaţi, iar concedierile se pare că sunt făcute în tranşe, pentru a se evita o concediere colectivă. Răspunsul directoarei în acest sens este că nu se fac disponibilizări, ci doar se termină contractele încheiat pe perioade determinate. „Se cunoaşte faptul că în domeniul construcţiilor personalul calificat are cel mai ridicat procent de fluctuaţie. Din numărul total de 380 angajaţi Atlas, un procent de circa 40 la sută sunt cu contract pe perioadă determinată şi îşi desfăşoară activitatea pe şantiere”, mai arată faxul Atlas.

Citit 5706 ori Ultima modificare Marți, 20 August 2013 09:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.