Încă o societate comercială gălăţeană în dificultate: Angajaţi neplătiţi de două luni

Încă o societate comercială gălăţeană în dificultate: Angajaţi neplătiţi de două luni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Peste o sută de oameni de la Atlas ar urma să fie disponibilizaţi, iar firma să fie spartă în bucăţi


Ultimii bani pe care i-au încasat angajaţii Atlas au reprezentat lichidarea pe mai şi jumătate din avansul pe iunie, ambele plăţi fiind efectuate în luna august. Directorul general, ing. Elena Costin, a dat din colţ în colţ în momentul în care am fost săptămâna trecută la dumneaei să aflăm motivele. Nu a vrut să fie înregistrată în momentul în care a negat existenţa unor  dificultăţi la plata salariilor, însă a admis că ar putea exista probleme din cauza unor încasări întârziate. La finalul săptămânii trecute, după alte insistenţe, ne-a trimis un fax prin care admite că firma este în urmă cu plata salariilor. „În ce priveşte achitarea drepturilor salariale vă facem cunoscut că suntem în urmă cu o lună, urmând ca plăţile să se reglementeze, prin recuperări succesive până la finele lunii septembrie 2013. Cauza principală o reprezintă proiectul „Construcţia Variantei de Ocolire Tecuci”, unde antreprenorul principal Soares da Costa Portugalia, printr-un management deficitar şi o slabă finanţare a lucrării, nu achită, conform termenilor contractuali, fondurile necesare - inclusiv societăţii Atlas, subcontractant oficial - pentru desfăşurarea activităţii în şantier”, se arată în faxul ştampilat şi semnat de către doamna Elena Costin.

Datorii la stat şi proiecte în derulare

Atlas S.A avea, potrivit site-ului ANAF, în luna iunie, 1.128.453 de lei datorii la stat, asigurări sociale, de şomaj şi de sănătate. De atunci, cu siguranţă, obligaţiile au crescut. La acestea se adaugă datoriile pe care, potrivit angajaţilor firmei, le mai are şi către societăţi cu care aceasta colaborează. Societatea Atlas a încheiat anul trecut, potrivit site-ului Ministerului de Finanţe Publice, cu un profit net de 334.009 lei şi cu un număr mediu de angajaţi de 398, în timp ce în 2011 a avut un profit de 187.739 de lei şi 364 de angajaţi. Aşadar, cel puţin până la finele anului 2012, firma înregistra o creştere.

Cu toate datoriile şi întârzierile salariale, conform directoarei Atlas, firma este în continuare pe creştere. „Cifra de afaceri, cât şi profitul pe anul 2013 se estimează a fi în continuare în creştere faţă de anul 2012, având în vedere proiectele pe care Atlas le are în derulare”, mai arată faxul trimis de către directoare. Pe lângă aceasta, ea se laudă şi cu o strategie managerială care implică parteneri externi cu care tratează în privinţa dezvoltării unor activităţi în Galaţi. Aşa este, firma are proiecte în derulare, dar directoarea uită să spună că termenul lucrărilor este de mult timp depăşit.

Contracte neduse la capăt

În noiembrie 2011, Atlas câştiga contractul scos la licitaţie de către Primăria Galaţi pentru lucrări de modernizare a două loturi de străzi din Valea Oraşului, în valoare de 5,5 milioane de lei. Lotul I cuprindea străzile Gloriei, Sculpturii, Canalului şi Vidra, iar Lotul II străzile Daciei, Sălişte, Sulinei, Ghecet şi Elicei. Lucrările la Lotul II nu sunt finalizate nici acum, cu toate că trebuiau terminate de la sfârşitul anului trecut.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei, Mihai Costache, firmei i s-a prelungit atunci termenul de finalizare al proiectului cu şase luni şi i se stabiliseră penalităţi de doi la sută din valoarea rămasă neexecutată. A fost depăşit şi termenul acela. Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei, strada Sălişte a fost predată, dar mai este de lucrat la Sulinei. „N-au explicat de ce. Este o situaţie tristă pentru mediul de afaceri din Galaţi”, a spus purtătorul de cuvânt al Primăriei, lăsând să se înţeleagă că municipalitatea cunoaşte situaţia firmei. Ba, mai mult, întrebat ce va face Primăria dacă firma va dispărea, purtătorul de cuvânt a spus: „Sperăm să nu se ajungă aici. Dar, dacă se va întâmpla, vom fi nevoiţi să continuăm lucrarea cu alţii”. Potrivit unor angajaţi Atlas, firma ar urma să fie spartă în două, trei firme mai mici.

Peste 100 de angajaţi vor fi disponibilizaţi

Potrivit unor informaţii pe care le deţinem, de la Atlas ar urma să plece aproximativ 120 de oameni şi nu e vorba numai despre cei care lucrează pe şantier. Deja au fost disponibilizaţi vreo 20 de angajaţi, iar concedierile se pare că sunt făcute în tranşe, pentru a se evita o concediere colectivă. Răspunsul directoarei în acest sens este că nu se fac disponibilizări, ci doar se termină contractele încheiat pe perioade determinate. „Se cunoaşte faptul că în domeniul construcţiilor personalul calificat are cel mai ridicat procent de fluctuaţie. Din numărul total de 380 angajaţi Atlas, un procent de circa 40 la sută sunt cu contract pe perioadă determinată şi îşi desfăşoară activitatea pe şantiere”, mai arată faxul Atlas.

Citit 5611 ori Ultima modificare Marți, 20 August 2013 09:14

10 comentarii

 • postat de Ionel
  Marți, 15 Octombrie 2013 19:50
  86.34.240.***
  Sa speram ca, urmare managementului transparent si responsabil de la SIF MOLDOVA (ACTIONAR CU 33% (in Atlas Galat!!!i) , reprezentantul acestei societati de investitii sa nu mai permita sifonarea averii societatii in favoarea actionarului majoritar controlat de politicianul MARIUS GERARD NECULA, SI IMPLICIT IN DEFAVOAREA CELORLATI ACTIONARI . Suntem un mic grupulet de actionari, nesemnificativi, dar cu drepturi si bani investiti aici si urmarim cu atentie tot ce se intampla sau se intentioneaza la ATLAS.Oare ce parere are SIF MOLDOVA de "evolutia " celor 2 reprezentante in domeniul auto, detinute de ATLAS, catre care s-au transferat active importante SI CARE AU FOST DEVALIZATE SI CONDUSE SPRE FALIMENT? Este multumita SIF Moldova de valoarea la care a coborat pretul unei actiuni? Ce masuri a luat in cadrul consiliului de administratie unde are reprezentant ? Sa fie oare mai toleranta SIF MOLDOVA smecheriile fostului lor angajat ? nimeni altul decat Marius Gerard Necula, tocmai pt ca a fost propulsat politic si financiar cu ajutorul trambulinei SIF MOLDOVA?
  0
  1
  Raportează
 • postat de Muresan Ciprian
  Marți, 15 Octombrie 2013 19:44
  86.34.240.***
  ettami Northern
  0
  0
  Raportează
 • postat de Jon
  Joi, 22 August 2013 17:51
  5.13.139.***
  Manevre , PDL nu mai e ... c sa-i facem cum s-a inchitot se inchide si combinatu ... o sa fie k un oras minier ... apartamente ieftine ... nimic de munca saracie ... asa s-a vrut sa se inchida ... e o tara prea Hoatza ... sper sa ajunga al puscarie cine trebuie ... la PUSCARIEEE
  0
  0
  Raportează
 • postat de alecu
  Miercuri, 21 August 2013 15:40
  89.122.188.***
  Dar ce s-a intamplat mai oameni,buni?Nu este nimic nou in aceasta problema.USL-ul din Galati continua degringolada inceputa din 1990 de catre FSN,PSD si actualmente USL adica tot ei.
  Este distractiv ca atunci cand se vorbeste de vechea conducere din Galati si problemele create de catre acestia urbei noastre,unii cititori asociaza numele acestora cu PDL-ul.Stimati cititori,iubitori ai comunismului,repet in Galati la putere nu au fost decat cei ce au fost votati de D-vs.( adica PSD=USL).
  Adica, CIOCUL MIC !
  2
  2
  Raportează
 • postat de Stepan G
  Marți, 20 August 2013 15:43
  5.13.214.***
  Doar de 2 luni ? Dar la institutul piscicol ati intrebat sa vedeti de cand nu sunt platiti oamenii ? Din noiembrie anul trecut !!!! Anul acesta in primavara s-au platit o parte din restantele salariale de pe anul trecut...si atat! Din martie 2013 cand sotia mea a incasat salariul de pe o parte a lunilor de anul trecut, nu a mai luat niciun ban. Ia numarati sa vedeti cate luni nu au luat altii salariul si faptul ca mai sunt si in urma cu el. Interesati-va la institut (e vizavi de cladirea aceea a Vamii de pe str. Portului) si o sa aveti o surpriza si mai mare. Noi am anuntat deja oficialitatile care au trimis somatie catre firma pentri a se plati salariile oamenilor pana la sfarsitul lunii iulie, insa nu s-a respectat asta si sunt si la ora actuala neplatiti!!!
  0
  2
  Raportează
 • postat de hora veseliei
  Marți, 20 August 2013 13:11
  5.13.202.***
  din pacate victime colaterale sint angajatii si restul cetatenilor din galati. politica o sa ne omoare cu zile.
  0
  1
  Raportează
 • postat de mircea
  Marți, 20 August 2013 12:09
  86.121.86.***
  in cazul asta combinatul va trebui sa cumpere masini si utilaje sau va inchiria de la alta firma.
  2
  0
  Raportează
 • postat de USLam Moldovenesc
  Marți, 20 August 2013 11:54
  5.13.132.***
  Ciocu mic,acum e USLamul la putere si fac bani firmele de casa uslamiste Tancrad si Vega :))))))).....ca vorba aia:avem cel mai cinstit guvern :)))))))))))
  1
  0
  Raportează
 • postat de hora veseliei
  Marți, 20 August 2013 08:43
  5.13.212.***
  asta-i Romania. afacerile merg dupa partidul (partidele) la putere. cit a fost pdl la putere, pnl-istii si psd-isti impreuna cu p.c-istii mormaiau in barba iar pdl-istii se umflau in pene. acum e invers, aliatii danseaza pe cadavrele pdl-istilor. cind o sa se separe politicul de economie atunci poate vom avea si noi o viata decenta. cind media va arata lucrurile asa cum sint la timpul Acela si va fi cu adevarat neatirnata, fara nici un interes decit de cel economic, ca orice firma comerciala, poate si lumea ar fi mai atenta la vot si mai selectiva, exigenta cu cei pe care ii numesc alesii lor . degeaba astepti sa se schimbe partidul de la putere ca sa critici si sa arati adevarul si situatiile necinstite . raul e deja facut. degeaba arati acum cu degetul si numesti "politicieni de carton" daca la timpul cind erau la putere il laudai si nu spuneai adevarul verde-n fata. ziaristii stiu intotdeauna ce se intimpla cu mult mai bine decit un cetatean obisnuit, prin meseria lor. problema e daca vor sau nu sa spuna si celorlalti, si nu pe la susanele sau chermeze, ci in ziar sau la tv. stati fara grija daca se intoarce roata o sa gasiti multe de spus despre cei ce actual sint la putere. pina atunci.......si atunci veti spune degeaba........dupa politicieni eu vad ca urmatorii vinovati de situatia actuala pe cei ce reprezinta media in Romania. mediul de afaceri e creatia lor. ca acum mediu de afaceri creeaza media si politicul e pentru ca sa se inchida cercul. cei ce sint in afara cercului, nu exista.
  0
  1
  Raportează
 • postat de gelu
  Marți, 20 August 2013 08:08
  79.112.21.***
  Sa inteleg ca doamna mama lu Necula nu mai face fata in afaceri?
  Nerusinatu' ala mic a lasat batrana sa se chinuie cu ditamai businesu!

  Acu' serios, am inteles ca e groasa la Atlas si ca a intrat in clinciuri serioase si cu bancile care-i finantau activitatea.
  Incet, incet ceea ce era cunoscut ca "platforma siderurgica" devine loc viran iar din 50000 de oameni care roboteau pe acolo dolar legende. Undeva e normal sa se intample asta dar normal era ca si imbecilii care conduc acum Galatiul sa favorizeze aparitia de noi activitati economice. Dar cum spuneam, imbecilii...........
  0
  6
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.