Lista taxelor şi impozitelor care se majorează în 2013

Lista taxelor şi impozitelor care se majorează în 2013
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Taxe mai mari pentru maşinile puternice, ţigări şi alcool * Divorţul amiabil se plăteşte * Cad sub povara taxării şi angajaţii care pleacă în delegaţie, dar şi proprietarii de iahturi de lux * Scumpirile gazelor naturale şi ale energiei electrice sunt printre cele mai periculoase, din cauza faptului că ar putea isca un nou lanţ de majorări de preţuri la mărfurile de consum


Avem alţi şi alţi bani de dat şi datorii noi sau mai mari către stat, potrivit hotărârilor pe care le-a luat Guvernul săptămâna trecută. Nu scapă nimeni: nici ţăranul care are pământ puţin, nici fumătorii, nici angajaţii care pleacă în delegaţie, nici soţii care vor să divorţeze fără scandal, nici proprietarii de iahturi şi nici doamnele şi domnişoarele care îşi cumpără haine de blană sau bijuterii din aur sau platină. Pentru fiecare român Guvernul fie a pregătit taxe, fie le-a majorat simţitor, în cursul acestui an, pe cele existente. Puţini erau banii din buzunarele gălăţenilor şi la începutul anului, dar şi mai puţini vor fi de acum încolo, odată de s-au aplicat sau se vor aplica scumpirile din 2013.

Berea, spirtoasele şi ţigările, la preţ mai mare

După ce Guvernul a introdus o taxă suplimentară de zece euro pe hectolitrul de bere, este de aşteptat ca preţul de raft al celei mai apreciate băuturi alcoolice de pe mesele românilor să crească. Deja se aplicase o creştere a accizei la bere de la 0,748 euro/hl/grad Plato la 0,8228 euro/hl/grad Plato şi una pentru berea realizată de micii producători, constând în creşterea taxei de la 0,43 euro/hl/grad Plato la 0,473 euro/hl/grad Plato.

Băuturile fermentate, altele decât berea şi vinurile, la care ponderea de alcool absolut provenită din fermentarea exclusivă a fructelor, sucurilor de fructe şi sucurilor concentrate de fructe este mai mică de 50 la sută vor fi taxate cu încă o acciză în valoare de 25 euro per hectolitru.

Şi ţigările s-au scumpit, în primăvara acestui an, de la 53,18 euro/1.000 ţigarete la 56,71 euro/1.000 ţigarete.

Bir pe divorţul amiabil

Se aplică noi accize pe bijuteriile din aur şi platină. Cu cât sunt obiectele mai preţioase, cu atât taxa este mai mare. Cu alte cuvinte, se plaică acciză de 1 euro/gram în cazul bijuteriilor bijuteriile cu până la 14k şi de 2 euro/gram pentru cele de peste 14k. Nu se aplică aceste accize în cazul verighetelor.

Şi dacă accizele nu vizează căsătoria, taxe noi se percep, cu siguranţă, la divorţ. La cel amiabil, mai exact, în cazul căruia soţii care vor să se despartă la în faţa ofiţerului de stare civilă trebuie să achite, la Primăria de domiciliu, o taxă de 500 de lei.

Noi cheltuieli cu maşinile puternice

Capacitatea cilindrică sporită a motorului maşinii îl va costa pe gălăţean şi mai mult, începând din acest an. Indiferent dacă maşina este nouă, adusă din spaţiul intracomunitar european sau de peste mări şi ţări, că e de teren sau limuzina, proprietarului i se va percepe o taxă nouă, dacă motorul atinge sau depăşeşte capacitatea de 3.000 de cm3. Se va plăti 1 euro pe fiecare cm3. Or, multe dintre maşinile nemţeşti de marcă, atât de apreciate de gălăţeni, au motoare de 3.0 sau chiar mai mari. Pentru şoferi vestea proastă a fost precedată, în acest an, de taxa pe timbru de mediu, care este cu zece la sută mai mare faţă de taxa de poluare pe care a înlocuit-o.

Dijmele pentru micii agricultori

Gospodarii din judeţ care au măcar: mai mult de trei vaci şi bivoliţe sau peste nouă oi şi capre sau mai mult de cinic porci sau peste 49 de familii de albine sau peste 99 pasări de curte vor plăti un impozit de 16 la sută şi contribuţii de sănătate pe veniturile din agricultură.

Impozit în valoarea tot de 16 la sută din venit, plus contribuţii de sănătate, vor plăti şi fermierii mici care au peste 2 ha de cereale, plante oleaginoase, cartofi, sfeclă de zahăr şi hamei pe rod sau peste 1,5 ha de leguminoase pentru boabe şi pomi pe rod sau peste 1 ha de tutun sau peste 0,5 ha vie pe rod şi legume în câmp. La fel se impozitează deţinerea a peste 0,3 ha de flori şi plante ornamentale sau peste 0,2 ha de legume în spaţii protejate. În acelaşi regim, dar fără obligaţia de a plăti contribuţii de sănătate, se vor impozita veniturile obţinute de persoanele fizice din silvicultură şi piscicultură.

Dividendele şi diurna se impozitează

În cazul în care o societate vă plăteşte pentru bunurile şi serviciile furnizate asociaţilor, iar suma pe care o primiţi se încadrează legal în categoria dividendelor, va trebui să plătiţi, ca persoană fizică, impozit de 16 la sută din suma încasată. Diurna este şi ea supusă impozitării, dacă depăşeşte de peste două ori şi jumătate nivelul stabilit pentru personalul instituţiilor publice. Mai exact, angajatul care încasează diurnă mai mare, trebuie să dea statului impozit pe venit şi CAS.

Luxul se taxează cu sume piperate

Gălăţenii care au iahturi pe care nu le înscriu în competiţii sportive trebuie să plătească taxe de 500 de euro per metru liniar pentru ambarcaţiunile lungi de cel puţin opt metri. La această taxă se adaugă una de 10 euro per cal putere, în cazul navelor cu motoare mai puternice de 100 de cai putere.

Tot Guvernul este cel care a decis ca pentru fiecare haină de blană să se perceapă o acciză cu valoare cuprinsă între 50 şi 1.200 de lei, în funcţie de valoarea piesei de îmbrăcăminte.

Nici vânătorii şi nici gălăţenii care deţin legal arme nu scapă de taxare suplimentară. Mai exact, accizele pentru arme de vânătoare şi arme de uz personal, altele decât cele de uz militar sau de uz sportiv, ajung 50 şi 1.500 euro pe bucată, în funcţie de costul de achiziţie al armei. Se adaugă la aceste cheltuieli şi acciza pentru cartuşe cu glonţ şi alte tipuri de muniţie, cuprinsă între 0,1 şi 0,4 euro bucata, în funcţie de costul de achiziţie al muniţiei.

Energia e mai scumpă

Energia electrică şi gazele se vor scumpi, în acest an, atrăgând cel mai probabil un nou val de scumpiri. Astfel, taxa pe monopolurile naturale (energie electrică şi gaze naturale) va fi de 0,1 lei/MWh pentru energia transportată către sistemele de distribuţie, de 0,75 lei/MWh în cazul cantităţii distribuite şi de 0,85 lei/MWh pentru cantitatea transportată numai prin sistemul de transport. Veniturile suplimentare obţinute ca urmarea a reglementării preţurilor din sectorul extractiv de către operatorii economici care desfăşoară cumulativ activităţi de extracţie şi comercializare în domeniul gazelor naturale vor fi taxate cu 60 la sută.

Taxă "de control" pentru câştigurile din lumea largă 

Cotă majorată de impozit, de 50 la sută, se va plăti pentru veniturile din prestarea de servicii, dividende, dobânzi, comisioane, redevenţe şi din exercitarea unei profesii libere plătite într-un stat cu care România nu are încheiat un instrument juridic în baza căruia să se realizeze schimbul de informaţii.

Citit 4645 ori Ultima modificare Duminică, 18 August 2013 16:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.