SUSPICIUNI DE FRAUDĂ/ Patronatele cer eliminarea regulii „Primul venit, primul servit” la acordarea ajutoarelor de stat

SUSPICIUNI DE FRAUDĂ/ Patronatele cer eliminarea regulii „Primul venit, primul servit” la acordarea ajutoarelor de stat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Criteriile de performanţă şi calitate, mai potrivite decât cele din proba de „viteză” în înscierea on-line


Schema de acordare a ajutoarelor de minimis pentru mediul de afaceri trebuie îmbunătăţită, inclusiv prin modificarea procedurilor de acordare a fondurilor pentru dezvoltarea IMM-urilor, consideră Consiliul Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), din care fac parte şi patronatele gălăţene. În acest sens, patronatele susţin eliminarea criteriului priorităţii datei depunerii cererii de ajutor şi înlocuirea principiului „Primul venit, primul servit” cu evaluarea calitativă a cererilor depuse.

După cum v-am relatat în paginile ziarului nostru, prin schema de minims, un IMM poate obţine pentru proiectele de investiţii un ajutor de până la 200.000 euro, dintr-un buget total de 113 milioane de euro, în urma înscrierii on-line, în ordinea înscrierii cererilor. Sesiunea de depunere de proiecte derulată pe 28 august a generat însă ample controverse, după ce numeroşi întreprinzători au reclamat că pagina de internet a Ministerului Finanţelor s-a blocat imediat după deschidere. Mai mult, câteva minute mai târziu procedura de selecţie a fost declarată închisă şi foarte mulţi dintre cei ce doreau să depună o aplicaţie nu au mai avut această posibilitate.

Reluarea procedurilor

Autorităţile au invocat limitele sistemelor informatice, dar în faţa valului de reclamaţii, din care nu au lipsit acuzaţiile de fraudă, Ministerul Finanţelor a decis să anuleze procedura de înscriere, aceasta urmând să fie reluată după derularea unei anchete interne şi eliminarea deficienţelor. „Au fost foarte multe solicitări din partea IMM-urilor, atât în sensul reducerii plafonului maxim al ajutorului acordat, la maxim 80.000 euro, ceea ce ar face o creştere a numărului de beneficiari de 2,5 ori, cât şi a modificării criteriilor de selecţie. Această depunere de aplicaţii nu ar trebui să fie un concurs de viteză în condiţii mai mult sau mai puţin discutabile, ci o selecţie bazată pe instituirea unor criterii de performanţă şi de calitate pentru evaluarea cererilor”, a declarat preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi, Marian Filimon. În acest sens, CNIPMMR a propus ca evaluarea cererilor să fie raportată la sectoarele de activitate considerate prioritare şi competitive la nivel naţional sau european, numărul de locuri de muncă realizate, introducerea unor tehnologii inovative, cifra de afaceri, rezultatele avute anterior şi experienţa în domeniu. Patronatele au mai propus ca evaluarea cererilor depuse de IMM-uri să se facă de o comisie de specialitate, din care să facă parte reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, precum şi Ministerul Economiei - structura pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism.

Citit 3346 ori Ultima modificare Luni, 09 Septembrie 2013 15:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.