RADAR ECONOMIC/ Cum a ajuns compania gălăţeană Consproiect de la pierdere la profit
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

RADAR ECONOMIC/ Cum a ajuns compania gălăţeană Consproiect de la pierdere la profit
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Interviu cu managerul societăţii, Ionică Simbanu


În mai puţin de un an şi jumătate, SC Consproiect SA a renăscut ca o pasăre Pheonix. De la situaţia economică împovărătoare şi total lipsă de perspective, s-a ajuns la obţinerea de profit şi la speranţă că - în condiţiile în care şi statul ar da dovadă de înţelegere - societatea comercială cu capital de stat ar putea depăşi nivelul luptei pentru supravieţuire şi ar ajunge să concureze, de la egal la egal, cu cele mai puternice firme de profil de pe piaţă.
Mai multe despre ascensiunea societăţii din ultimele 14 luni şi despre nevoile pe care le are în acest moment SC Consproiect SA ne-a spus managerul Ionică Simbanu. Vorbim despre acelaşi manager care a salvat de la faliment, printre alte firme, SC Seromgal SA, în perioada 2005-2009.
- Ce probleme avea SC Consproiect SA când aţi preluat-o?
- Societatea venea după o perioadă destul de lungă în care cheltuielile îi depăşiseră veniturile. Or, acest lucru nu putea continua. Situaţia era deja critică. SC Consproiect SA este o societate de stat înfiinţată în anul 2000, iar acţionar majoritar este Consiliul Judeţului, cu un pachet de 99,7 la sută. Restul de acţiuni le revine primăriilor din judeţ. Totuşi, trebuie spus că noi nu primim subvenţii sau vreo altă formă de finanţare de la buget. Trebuie să ne autofinanţăm. Când am venit eu aici, acum 14 luni, am constat că se înregistraseră pierderi mari. De fapt, în 2011, pierderile ajungeau la 580.000 lei. În 2012, erau pierderi de circa 1.300.000 de lei. Din septembrie 2012, când am preluat conducerea, am redus deficitul cu 280.000 de lei până la finele anului. A urmat 2013, care a fost primul an pe profit. Veniturile au crescut aproape de trei ori faţă de 2012. Mai exact, veniturile SC Consproiect SA au evoluat astfel: 589.000 de lei (în 2011), 688.000 de lei (în 2012) şi 1.700.000 de lei (în 2013).
- Câţi oameni aţi fost nevoit să daţi afară, în timpul restructurării?
- Niciunul. Avem 38 de angajaţi. E un colectiv de adevăraţi profesionişti. Sunt de acord că echipa trebuie întinerită, periodic, şi chiar am adus trei specialişti tineri. În acelaşi timp, însă, nu vreau să las pe nimeni pe drumuri, pentru că asta nu e o soluţie de dezvoltare.
- Consiliul Judeţului, acţionarul majoritar, susţine societatea?
- Cu excepţia unei probleme în cursul anului trecut, când mi s-a aplicat o penalitate de 1.100 de lei, nu-i pot reproşa nimic acţionarului majoritar, deoarece, pe întreg anul 2013, SC Consproiect SA a primit prin atribuire directă lucrări în valoare de 33.124 de lei.
- Auditul ce spune? Cum staţi în acest moment?
- Am avut, în acest an, foarte multe controale. Avem un corp de cenzori, avem auditori interni şi externi, la care se adaugă şi corpul de audit intern al Consiliului Judeţului. Controale am avut şi de la instituţiile fiscale şi de la Curtea de Conturi. Am trecut cu bine peste toate, iar acum se poate vedea foarte clar că activitatea SC Consproiect SA este una transparentă şi corectă.
- Ce s-a schimbat, efectiv, în firmă?
- Am încercat să ajut firma să treacă de la era proiectării pe planşă la cea a proiectării pe calculator. La acest capitol avem investiţii de făcut şi ne gândim chiar la accesarea unui fond de tehnologizare, în situaţia în care situaţia firmei ne-o va permite. N-ar fi rău nici să avem un spaţiu central în care să ne primim beneficiarii. E bun şi spaţiul pe care îl ocupăm acum (etajul cinci al clădirii Parcului de Soft), dar şi mai bun ar fi unul central.
- Care sunt problemele concrete şi acute cu care se confruntă SC Consproiect SA, în acest moment?
- Avem datorii care s-au acumulat în timp, din pricina faptului că veniturile erau mai mici decât cheltuielile. Iar aceste datorii cresc asemenea unui bulgăre de zăpadă. Am reuşit să le ţinem în frâu, dar pentru a le putea plăti am solicitat Finanţelor o eşalonare. Cererea a fost făcută în decembrie şi urmează să vedem dacă ni se aprobă.
- Ce poate face, de fapt, Consproiect?
- Facem lucrări de arhitectură, proiectare a instalaţiilor de apă şi termice, proiectare de drumuri şi poduri planuri de urbanism, documentare în vederea obţinerii avizelor şi aşa mai departe. Sunt toate pe site-ul nostru.
- În cât timp estimaţi că va putea SC Consproiect SA să concureze de la egal la egal cu firmele private?
- Vă pot spune sigur că, dacă ni se aprobă eşalonarea datoriei, chiar din acest an vom reprezenta o concurenţă serioasă pentru toate firmele private de profil. Putem lucra cu instituţii, cu persoane juridice şi fizice. Am lucrat şi pentru firme mari, cum ar fi Damen Shipyard şi Saltempo. Avem profesionişti, aşa că putem satisface exigenţe înalte. Dacă însă nu ni se aprobă eşalonarea, este greu de apreciat ce ne aşteaptă. Se poate ajunge chiar până la insolvenţă, dat fiind că în fiecare zi acea datorie creşte.

FIŞA MANAGERULUI

Ionel Simbanu are 46 de ani, este căsătorit şi are doi copii de care este foarte mândru. S-a născut la Târgu Bujor şi este dublu licenţiat, în economie şi relaţii internaţionale. Spune că îi plac lucrurile dificile şi acesta este singurul motiv pentru care preia postul de manager al societăţilor aflate în mare dificultate. Este expert în reorganizare judiciară, iar în portofoliul său figurează, printre altele, rentabilizarea Seromgal. Înainte de a deveni manager a acumulat experienţă pe tot felul de funcţii economice, de la revizor contabil la director economic.


Citit 4961 ori Ultima modificare Sâmbătă, 18 Ianuarie 2014 00:29

15 comentarii

 • postat de ceteatean din tg bujor
  Vineri, 24 Ianuarie 2014 14:24
  5.13.216.***
  ce moaca de golan ai, casi unchiul tau LUPU CICERONE, care a fost sechestrat acum 20 de ani de catre angajati pe vremea cand era sef la I V V GL... OARE DE CE? Mai SIMBANULE LAS-O MAI MOALE CA MULTI TE MAI SI CUNOASTEM SI STIM CAT DE DOXAT ESTI. Daca i-ti da partidul drumul din brate i-ti rupi gatul. Tu crezi ca lumea nu stie cat esti de prost, dar cu mult tupeu. ai ajuns datorita politicii dintr-un angajat la FEDERALCOOP(COOPERATIE) UN MARE SPECIALIST IIN MANAGEMENT, ADICA IN FALIMENTAREA UNOR INSTITUTII.
  0
  6
  Raportează
 • postat de fosta
  Miercuri, 22 Ianuarie 2014 13:19
  86.124.204.***
  Am inteles ca economie nu prea cunosti.....da, nici limba romana....Hai, ca-i prea de tot!
  0
  3
  Raportează
 • postat de fosta
  Miercuri, 22 Ianuarie 2014 13:15
  86.124.204.***
  Andrei, draga, tu nu stii limba romana!. Ia, documenteaza-te cu privire la cuvantul "antecamera".
  0
  2
  Raportează
 • postat de Tg Bujor
  Luni, 20 Ianuarie 2014 08:42
  178.23.65.***
  Acest baietas destept si-a trecut toata averea pe numele tatalui dumisale. Iar pentru ca are certificat de revolutionar, beneficiaza si de facilitati fiscale. Si printre altele mai este si turnator la DNA. Pohrib poate sa confirme.
  0
  10
  Raportează
 • postat de consproiect
  Duminică, 19 Ianuarie 2014 17:44
  5.13.187.***
  "În mai puţin de un an şi jumătate, SC Consproiect SA a renăscut ca o pasăre Pheonix. De la situaţia economică împovărătoare şi total lipsă de perspective, s-a ajuns la obţinerea de profit şi la speranţă că - în condiţiile în care şi statul ar da dovadă de înţelegere - societatea comercială cu capital de stat ar putea depăşi nivelul luptei pentru supravieţuire şi ar ajunge să concureze, de la egal la egal, cu cele mai puternice firme de profil de pe piaţă.".......

  "- Avem datorii care s-au acumulat în timp, din pricina faptului că veniturile erau mai mici decât cheltuielile. Iar aceste datorii cresc asemenea unui bulgăre de zăpadă. Am reuşit să le ţinem în frâu, dar pentru a le putea plăti am solicitat Finanţelor o eşalonare. Cererea a fost făcută în decembrie şi urmează să vedem dacă ni se aprobă"......

  PROFÍT, profituri, s. n. Ceea ce reprezintă un folos (material sau spiritual) pentru cineva sau ceva; câștig, beneficiu, avantaj. (Economie) Venitul adus de capitalul utilizat într-o întreprindere, reprezentând diferența dintre încasările efective și totalul cheltuielilor aferente. ♦ Spec. (Economie) Beneficiu obținut de o întreprindere. – Din fr. profit, germ. Profit.
  Sursa: DEX '98 (1998) | Adăugată de oprocopiuc | Semnalează o greșeală | Permalink

  Cu siguranta dl. Ionica stie ce inseamna profit (vezi explicatia cuvantului din DEX), dar, in stilu-i caracterisctic, ne demonstreaza inca o data ca ceea ce vedem noi verde este, de fapt, rosu (pentru ca asa vrea domina sa). Probabil ca la scolile cele inalte facute prin strainataturi a fost invatat asa: sa-si domine interlocutorul si sa calce pe cadavre doar pentru orgoliul sau personal.
  Noi angajatii ne-am obisnuit cu minciunile domniei sale, dar ma intreb de ce trebuie sa minta un oras intreg?
  Am scos niste pasaje din interviu (vezi inceputul comentariului) in care dl. Ionica se contrazice singur. Pai.... ori e profit, ori sunt datorii care se rostogolesc ca un bulgare de zapada...?
  Ce vreti sa demonstrati de fapt domnule Simbanu? Ca v-ati facut treaba pentru care ati fost trimis de partid? Adevarul este cu totul altul. Noi, angajatii, ne luam salariile cu intarzieri de 2-3(chiar 4) luni, lucrari nu sunt (sau sunt fara contracte semnate), "specialistii" pe care i-ati angajat sunt de fapt 2 copii (nu 3 cum ati spus) care abia au terminat facultatile in vara trecuta si au nevoie de ceva experienta pentru a obtine drept de semnatura si pe langa care mai sunt 3 persoane angajate pe linie de partid ca sa taie frunza la caini pe spatele peronalului de profesionisti (aici ati avut dreptate)....
  Cred ca ar trebui sa va abtineti din cand in cand, sau macar sa spuneti adevarul adevarat (si nu pe cel al Dvs.)
  0
  12
  Raportează
 • postat de Seromgal
  Duminică, 19 Ianuarie 2014 16:07
  89.137.227.***
  Mai ionica, ia spune tu cum ai calcat pe bec cand lucrai in port si daca nu ere unchiul Lupu Cicerone erai ascuns demult. Ai avut noroc chior.
  0
  9
  Raportează
 • postat de ...............
  Duminică, 19 Ianuarie 2014 00:47
  5.13.176.***
  in atentia DNA, consproiect a primit bani de la bacalbasa, si intreb ce a facut cu banii aia daca salariile nu sunt platite, daca este legal ca bacalbasa sa dea bani la consporiect si nu prea este...chiar nu este, cum a dat prefectul viza de legalitate la aceasta hotarare??? astae tara nimanui, astia fac ce vor, fostul prefect penal este pus de bacalbasa director ....fratilor, pentru asta am votat nenorocitul asta, sa si bata joc de lege si de noi?
  1
  9
  Raportează
 • postat de ANGAJAT CONSPROIECT
  Sâmbătă, 18 Ianuarie 2014 20:40
  5.13.164.***
  ESTE UNA DINTRE MULTELE MINCIUNI CU CARE NE-A TAMPIT "DOMNUL RECUPERATOR SEF" IN 14 LUNI DE CAND A VENIT LA CONDUCEREA CONSPROIECT.
  DACA SOCIETATEA E PE PROFIT DE CE NOI, ANGAJATII, NU NE LUAM SALARIILE DECAT LA 2-3 LUNI SI ATUNCI CU TARAITA?
  LUCRARI NU SUNT, SI DACA SUNT SUNT FARA CONTRACTE SEMNATE. DE UNDE PROFITUL?????????????
  DOMNUL ZIARIST CARE A SCRIA ARTICOLUL AR TREBUI SA VINA SA VORBEASCA CU ANGAJATII SI ATUNCI AR AFLA CARE E ADEVARUL.
  DOMNIA SA NU E INTERESAT DECAT DE "REALIZARILE PERSONALE" SI BILELE ALBE ADUSE DE ACESTEA C.V.-ULUI SAU.
  RUSINE DOMUNULE SIMBANU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  2
  18
  Raportează
 • postat de Seromgal
  Sâmbătă, 18 Ianuarie 2014 19:25
  89.137.227.***
  Mai simbanule, nu mai scrie sub pseudonimul andrei ca a inceput sa puta. Cand a iesit seromgalul din faliment, nu avea decat un paznic cu numele Andrei. Iar ala statea mai mult beat. Asa ca lasaneeeeeeeee. Ce-ti mai place sa te lauzi.
  1
  9
  Raportează
 • postat de Andrei
  Sâmbătă, 18 Ianuarie 2014 14:47
  5.13.187.***
  Felicitari, domnule Simbanu!

  Am lucrat impreuna la Seromgal, la scoaterea din faliment a societatii, pe care ati preluat-o in ruina si ati dus-o la profit. Uite ca acum, mai reusiti o minune.

  Nu-i bagati in seama pe cei care va contesta profesionalismul. Sunt fie insi care se baga in seama, fie cozi de topor politice care vor postul de director. Acuma, ca Consproiect e pe profit, e din nou rostul de furat.

  Stiu cel putin 3 insi care fac antecamera la Bacalbasa, de 2-3 ori pe saptamina, pentru postul acesta. Lipitori de afise de la PSD. Băiețași cu minea neteda, dar cu chef de furat si cu talent la impartit cu cei de la partid.

  Inca o data, felicitari!
  10
  3
  Raportează
 • postat de Un cititor care sustine adevarul
  Sâmbătă, 18 Ianuarie 2014 14:19
  89.136.185.***
  Domnule redactor din ce partid face parte Dl .Ionica Simbanu, si mai exista Seromgal Galati ca noi mincam numai legume din TURCIA,GRECIA,ITALIA,SPANIA.Hai sa fim seriosi ca nu mai credem toate gogosile pe care le scrieti.V-ati molipsit de la oamenii ,,VARANULUI"(VOICULESCU)
  2
  9
  Raportează
 • postat de Seromgal
  Sâmbătă, 18 Ianuarie 2014 13:23
  89.137.227.***
  D-l fost administrator special de la FOSTUL SEROMGAL poate sa ne spuna prin ce metode a progresat el (material vorbind) in acea fericita perioada sau cat de bine se pricepe la a-si traduce prietenii ,asociatii, etc. ionica simbanu stie cum merge treaba cu spagile si vreau sa-l intreb -daca poate fi si el odata sincer -UPS! tocmai l-am jignit ,am uitat ca el nu suporta minciuna, cam cat a luat spaga de la cei de la AGRIDELTA DIN BRAILA? Ca nu de alta, dar ar fi putut sa fie si el printre cei care -posibil- ar construi un cartier rezidential pe terenul fostului seromgal ,dar ce sa faci mai DOMNULE ionica simbanu ,daca te-ai grabit si ai jucat sirba-n doua parti, degeaba ai incercat sa le tragi teapa cu lacul, ca nu ti-a iesit. Acum ai gasit o noua vaca de muls. In maxim 3 luni o faci si pe asta bani. Esti un increzut si un ingamfat.
  2
  13
  Raportează
 • postat de radu
  Sâmbătă, 18 Ianuarie 2014 11:43
  86.127.215.***
  daca tot a pornit treaba si societatea e pe profit ar fi pacat domnilor consilieri sa o lasati asa , deci schimbati managerul, si eventual un control de la dna , ce dracu vreti sa va iesiti din mina ?, de unde sa mai furati?
  1
  5
  Raportează
 • postat de Adrian P
  Sâmbătă, 18 Ianuarie 2014 09:01
  89.136.7.***
  Mult succes Nelu! Oamenii nu se schimba dupa etapa adolescentei si dupa cit te cunosc ai sa reusesti.
  8
  4
  Raportează
 • postat de Catalin
  Sâmbătă, 18 Ianuarie 2014 07:35
  5.13.214.***
  Il stiu bine pe Simbanu.Este un tip ambitios si foarte cinstit.Bravo lui !
  10
  9
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.