Cum îţi poţi recupera leafa de la o firmă aflată în insolvenţă

Cum îţi poţi recupera leafa de la o firmă aflată în insolvenţă
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* 23 de angajaţi au primit banii printr-o simplă cerere la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Galaţi

Pe fondul crizei prelungite, tot mai mulţi patroni au pus lacătul pe firme peste noapte, lăsându-şi angajaţii pe drumuri. În cel mai dramatic scenariu, oamenii de la firma intrată în insolvenţă ajung să nu-şi mai vadă niciodată salariile restante, chiar dacă apelează la instanţă. Asta în ciuda faptului că atât patronul, cât şi angajaţii au la dispoziţie un fond garantat de stat din care, la cerere, pot fi achitate aceste creanţe salariale, în 45 de zile de la solicitare.

Doar cinci solicitări din partea firmelor, în ultimii doi ani

Potrivit Legii 200/2006, proprietarii de firme care intră în insolvenţă au dreptul să solicite, prin Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, maxim trei salarii medii brute pe economie pentru fiecare angajat pe care nu au mai avut bani să-l plătească înainte de intrarea în insolvenţă. Plata se face din Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale, la care fiecare agent economic contribuie, lunar, cu 0,25 la sută din fondul total de salarii brute lunare realizate de salariaţi.

Foarte puţini patroni aflaţi într-o situaţie disperată se mai gândesc însă să mai facă acest demers şi, de regulă, este vorba despre firme cu mulţi angajaţi. Conform datelor furnizate de AJOFM Galaţi, instituţie care gestionează fondul, în 2012 doar două firme au solicitat şi au primit bani din acest fond. Este vorba despre 1.053.798 lei, solicitaţi pentru 205 angajaţi. În 2013, alte trei societăţi aflate în insolvenţă au cerut sume de bani, iar 109 angajaţi au primit, în total, 328.701 lei.

Ffirmele care se redresează şi care au accesat fondul trebuie însă să restituie sumele, în termen de şase luni de la pronunţarea hotărârii de închidere a procedurii de insolvenţă.

Şi angajaţii pot primi bani din Fondul de garantare

Şi mai puţini salariaţi ştiu că pot face şi singuri (ori prin intermediul reprezentatului sindical) solicitarea de accesare a acestui fond. Ei îşi pot recupera, astfel, maxim trei salarii medii brute pe economie. Întâi, însă, trebuie să facă rost de la Tribunal de hotărârea de deschidere a procedurii de insolvenţă a firmei, respectiv de ridicare a dreptului de administrare totală sau parţială, precum şi de notificarea adresată administratorului sau lichidatorului judiciar în vederea efectuării demersurilor pentru plata creanţelor salariale. Dacă au avut un patron înţelegător, atunci vor face uşor rost şi de dovada salariilor restante, prin copii după statele de plată sau ale fişelor de lichidare. Toate acestea trebuie depuse la AJOFM, însoţite de o cerere pentru accesarea fondului.

De altfel, acum doi ani, 23 de foşti angajaţi gălăţeni au accesat în nume propriu acest fond de garantare şi au primit, conform datelor AJOFM, 41.606 de lei, adică, în medie, câte 1.800 de lei fiecare.

Citit 13482 ori Ultima modificare Duminică, 19 Ianuarie 2014 16:08

3 comentarii

 • postat de bibi
  Miercuri, 22 Ianuarie 2014 11:16
  5.13.238.***
  patron intelegator???
  0
  0
  Raportează
 • postat de huzuma
  Luni, 20 Ianuarie 2014 14:39
  82.137.13.***
  nu trebuie sa dati spaga sa va recuperati banii, greul este la tribunal, unde trebuie ridicat dreptul de administrare al administratorului special, daca se poate acest lucru. Daca nu, tb depus la tribunal dovada faptului ca societatea are pierderi si in perioada de insolventa..... va spun din experienta ca a durat cam 6 luni de la data depunerii la tribunal a cererii de ridicare a dreptului de administrare si recuperat banii. La AJOFM tb hotararea judecatoreasca de ridicare a dreptului de administrare.Trebuie indeplinite anumite conditii..... oricum va spun ca a fost un razboi al nervilor...... administratorul special in prima faza nu vroia sa renunte la acest drept....In final am putut recupera banii....
  0
  7
  Raportează
 • postat de geo
  Luni, 20 Ianuarie 2014 08:09
  5.13.169.***
  in sfarsit v/ati trezit si voi,AJOFM,da spaga cat este..si cate drepturi or mai avea bietii oameni ,da cine sa le spuna.Da banii pt someri?
  0
  7
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.