Patronii au scăpat de NIR

Patronii au scăpat de NIR
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Şase ani s-a căznit Ministerul de Finanţe pentru a reglementa o metodă contabilă simplă, folosită în tot spaţiul comunitar * Cauza întârzierii: numai şi numai birocraţia *

Economistul Balaban Neagu, un fidel colaborator al paginilor noastre economice, ne-a transmis un interesant material cu privire simplificarea procedurile contabile prin renunţarea la notele interne de recepţie (NIR), în favoarea metodei (la fel de legale) a inventarului intermitent. Iată, în continuare, câteva fragmente din epistola primită de la dl Neagu.

„Metoda inventarului intermitent este introdusă în normele metodologice aprobate prin Ordinul Ministerului Finanţelor Publice (MFP) nr. 306/2002, fiind o cerinţă a UE. Deoarece metoda era definită destul de alambicat în prima reglementare, ea este explicată din nou în Ordinul MFP nr. 1752/2005, la art 133, al 3: <>. Chiar şi cu aceste precizări, foarte puţini agenţi economici din Galaţi (şi din ţară) folosesc metoda, deoarece MFP a <> să dea şi normele metodologice de aplicare”.

Trebuie să vă spunem că normele metodologice la care fac referire dl Neagu au ieşit „pe piaţă” de-abia acum cinci luni, prin Ordinul MFP nr. 3512/21.11.2008. Avem aşadar o întârziere de nu mai puţin de şase ani, răstimp în care s-au scos mai multe reglementări, cele mai multe dintre ele incomplete, superficiale şi imposibil de aplicat.

Balaban Neagu explică şi de ce era necesară o astfel de reglementare: „Ce trebuie ştiut este că la evidenţa stocurilor prin metoda inventarului intermitent volumul de muncă scade de circa ZECE ORI, iar consumul de hârtie se reduce de peste 20 de ori (N.R.: O firmă cu o cifră de afaceri de două miliarde de lei vechi consuma, pe metoda NIR, peste jumătate de tonă de hârtie doar pentru aceste formulare). Conform ordinului MFP nr. 3512/2008, NIR nu mai este obligatorie, aşa că firmele pot face o economie consistentă”.

În fine, trebuie să remarcăm faptul că aplicarea noii metode implică o serie de proceduri contabile distincte. Nu intrăm în detalii tehnice, deoarece le găsiţi în legislaţia menţionată. Balaban Neagu şi-a arătat disponibilitatea de a da o mână de ajutor celor interesaţi (adică celor peste 27.000 de agenţi comerciali din judeţ), care-l pot contacta la telefonul 0744/766.897.

Explicaţie foto: Încă un pas către reducerea birocraţiei

Citit 2718 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.