„Impozitul lui Pogea” creşte şomajul la Galaţi

„Impozitul lui Pogea” creşte şomajul la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Societăţile comerciale mici îşi concediază şi la Galaţi salariaţii şi îşi suspendă activitatea *

La sfârşitul lunii aprilie, în evidenţele Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) se regăseau 19.116 şomeri, din care 5.997 de beneficiari ai indemnizaţiei de şomaj.

„Practic, putem vorbi de o rată a şomajului de 8,7 la sută din populaţia activă (procentul nefiind confirmat deocamdată de Institutul Naţional de Statistică). Majoritatea celor care şi-au pierdut locurile de muncă sunt persoane fără studii superioare, numărul intelectualilor aflaţi în această situaţie fluctuând, lunar, între 200 şi 300. În judeţul Galaţi, cei mai mulţi şomeri provin din industrie, construcţii şi servicii, 65 la sută dintre aceştia locuind în mediul rural”, ne-a declarat  Carmen Tofan (foto), directorul AJOFM.

Este de aşteptat ca numărul şomerilor să crească în continuare şi încă substanţial având în vedere că următorului val de disponibilizări din Combinat, de peste 1000 de persoane, i se vor adăuga cele la care sunt nevoite să recurgă numeroase firme mici. În cazul acestora din urmă, atrage atenţia faptul că au informat oficial AJOFM că renunţă la toţi angajaţii sau la majoritatea acestora, după ce Guvernul a anunţat introducerea impozitului forfetar.

Câteva exemple luate, la cald, ieri de noi: de la SC Durainc SRL (producţie încălţăminte) vor fi disponibilizaţi toţi cei 20 de angajaţi, SC Galgit SRL (construcţii) renunţă la 37 de salariaţi din 37, iar de la SC O.K SRL îşi pierd locurile muncă ambii salariaţi ai firmei. În aceste cazuri este clar că motivul îl reprezintă suspendarea activităţii, deoarece fără personal continuarea acesteia n-ar fi posibilă.

Alte exemple: SC Drailcom SRL renunţă la 44 din cei 49 de angajaţi, SC Petantic SRL,  la 38 din 41, SC Raza SRL, la 25 din 30 şi exemplele pot continua.   

Prin urmare, începe să se confirme faptul că această nouă formă de constrângere fiscală – impozitul forfetar - va determina, prin suspendarea sau închiderea firmelor mici, creşterea şomajului. Implicit, va fi nevoie de şi mai mulţi bani la bugetul asigurărilor sociale pentru minima susţinere materială a populaţiei rămase fără loc de muncă.

Dacă singura consecinţă ar fi aceea că domnul Pogea, ministrul Finanţelor Publice, va da pe mere ceea ce doar teoretic ar putea lua pe pere, n-ar fi nicio tragedie. Grav este că mii de familii, care trăiau cât de cât „omeneşte” de pe urma unei tarabe, chioşc sau mic SRL, acum se vor chinui să subziste. În cea mai dificilă conjunctură, a recesiunii economice !

Citit 1978 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.