Analiză VL/ FARMACIILE gălăţene, printre cele MAI PROFITABILE AFACERI din județ. Se „învârt” milioane de euro
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Analiză VL/ FARMACIILE gălăţene, printre cele MAI PROFITABILE AFACERI din județ. Se „învârt” milioane de euro
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Piaţa medicamentelor este în continuă creştere, în condiţiile în care gălăţenii sunt tot mai bolnavi


Comerţul cu medicamente şi alte produse farmaceutice este, fără dar şi poate, la acest moment, una dintre cele mai profitabile activităţi economice din judeţ. Motivul? Din datele statistice ale Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP), gălăţeanul este, de la un an la altul, din ce în ce mai bolnav şi mai îmbătrânit, aşa că devine un tot mai mare consumator medicamente.

Din cei circa 509.000 de gălăţeni câţi au mai rămas în judeţ, aproape trei la sută primesc tratament oncologic, adică beneficiază de unele dintre cele mai scumpe scheme de medicaţie de pe piaţă. Alţi patru la sută dintre gălăţeni sunt în evidenţe cu diabet zaharat, iar câteva zeci de mii de oameni din judeţ sunt, într-o formă sau alta, sub tratament pentru boli cardiovasculare.

Totul costă atunci când vine vorba despre medicaţie şi nimic nu este ieftin. Evident, administrarea unei farmacii este o afacere care înseamnă, în permanenţă, cheltuieli uriaşe de aprovizionare, aşa că niciodată profitul farmacistului nu va ajunge nici măcar la o zecime din încasări. Farmaciile rămân, totuşi, foarte profitabile, iar valoarea pieţei locale a medicamentelor creşte de la un an la altul.

Piaţă de patru milioane de euro, în doar două cartiere

De la Biserica Precista şi până la Tribunal (incluzând aici şi zona complexului Ancora) sunt nu mai puţin de opt farmacii, dintre care una singură mai intră pe minus, în anii cu consum mai mic, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor. Mai exact, în zonă funcţionează: două farmacii Alopatia, farmacia Esculap 2, un sediu al Myosotis, un sediu al Primafarm, o farmacie Salviafarm, o farmacie Milthiade şi o drogherie.

Fie şi dacă studiem cifrele a doar trei dintre firmele din domeniul farmaceutic, respectiv Esculap 2, Alopatia şi Miltiade, constatăm că, în 2013, au avut venituri de peste 2.100.000 de euro, potrivit datelor de la Finanţe. Vorbim, aici, practic, doar despre trei firme nu despre lanţuri cu zeci de farmacii. Dacă ţinem cont de faptul că, statistic, farmaciile şi punctele farmaceutice din reţele şi marile lanţurile farmaceutice vând mai mult decât cele individuale, am putea concluziona că şi celorlalte farmacii din zonă le-a mers bine.

Prin urmare, doar farmaciile aflate în două cartiere au vândut, într-un an, medicamente de aproape cinci milioane de euro.

Reţeaua Myosotis, printre cele mai de succes afaceri din judeţ

Potrivit site-ului propriu, reţeaua Myosotis este formată din 45 de farmacii şi puncte farmaceutice, în judeţul nostru şi în Brăila. Este cea mai mare reţea locală de farmacii, fără a reprezenta un lanţ naţional sau internaţional. Practic, la acest moment, în jumătate dintre comunele gălăţeane se pot cumpăra medicamente de la un farmacist sau asistent de farmacie al Myosotis. Reţeaua a avut, în cursul anului trecut, o cifră de afaceri de 40.744.466 de lei, venituri de 40.883.119 lei şi un profit net de 613.745 de lei. Profitul nu este deloc mic, având în vedere că, înainte să tragă linie, un administrator de farmacie trebuie să investească în sedii şi în personal. Iar reţeaua Myosotis asigură, în medie, nu mai puţin de 164 de locuri de muncă, potrivit Finanţelor Publice.

Din punct de vedere al cifrei de afaceri, reţeaua Myosotis a depăşit cu mult afaceri din zona producţiei industriale şi agricole.

Cum se susţine consumul de medicamente

În proporţie covârşitoare, în judeţ, oamenii bolnavi aflaţi sub tratament, adică principali clienţi ai farmaciilor, sunt şi săraci, aşa că nu şi-ar putea permite, sub nicio formă, să îşi plătească singuri schemele de tratament. Le vine în ajutor statul, asigurându-le compensarea preţului unor dintre medicamente, în proporţii de până la sută la sută. Pentru bolile cronice sau incurabile există şi programele naţionale. La nivel de judeţ, bugetul alocat de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) pentru farmacii era în creştere cu 34 la sută. Spre exemplu, doar pentru lunile ianuarie şi februarie ale acestui an, statul deconta 416.535 de lei (echivalentul a 92.562 de euro - n.r.) numai pentru insulina eliberată de farmacii pacienţilor gălăţeni.

Cum merg afacerile în mediul rural

De cele mai multe ori, farmaciile îşi deschid puncte de lucru în comune şi sate. Potrivit site-ului propriu, reţeaua Myosotis are nu mai puţin de 23 de unităţi în mediul rurale. În comunele mai mari, pe piaţa medicamentelor intră mai multe reţele. Spre exemplu, comuna Tudor Vladimirescu are şi farmacie Myosotis, dar şi Heptis.

Pentru distribuitor, banii contează

Medicamentul importat ajunge mai întâi în depozitele distribuitorilor, de la care se aprovizionează farmaciile. La nivel distribuitorului, comerţul cu medicamente este, nu de puţine ori, ceva mai lipsit de lipsit de etică decât cel din farmacii, care se orientează şi spre nevoile directe ale clienţilor săi. Distribuitorul, însă, vinde celui care cumpără la preţ mai mare. De aceea, nu de puţine ori, medicamente foarte scumpe - cum ar fi Herceptinul folosit în tratarea unor tipuri de cancer - nu ajunge la bolnavul român, deşi statul decontează vânzătorului preţul de piaţă (care ajunge la mai mult de 600 de euro doza). În loc să ia cei circa 600 de euro de la stat, distribuitorul preferă să vândă medicamentul în alte state din spaţiul comunitar, unde preţul obţinut e mai bun. Bolnavul român, mai ales cel sărac, nu are, astfel, nicio şansă să mai beneficieze de tratament.

CITEŞTE ŞI: Din 2015, farmaciile vor apărea ca ciupercile după ploaie

 

Citit 8406 ori Ultima modificare Marți, 15 Iulie 2014 23:15

15 comentarii

 • postat de DANIEL
  Sâmbătă, 19 Iulie 2014 10:32
  5.13.212.***
  Gabriel Kolbay - autor al articolului cu farmaciile si milioanele de Euro... aud ca se pune de-un proces
  pt inscrisuri mincinoase date calomnioase si nedocumentate. Despre "profesionalismul" tau inca nimic!
  2
  0
  Raportează
 • postat de ella
  Miercuri, 16 Iulie 2014 22:34
  83.103.238.***
  A decazut in asa hal aceasta profesie,incit a ajuns o farmacie ca ultima alimentara.Nu mai sint vechii farmacisti care stiiau ca un medic sa/ti un sfat medical.Acum daca ai bani poti face o facultate,dar stiinta pauza.La noi nu se mai prepara medicamente in farmacie.Totul este numai pentru profit.Sintem la pamint cu medicina in aceasta tara.Daca sinteti tineri si vreti sa traiti,plecati unde vedeti cu ochii.
  2
  6
  Raportează
 • postat de arpad
  Miercuri, 16 Iulie 2014 20:08
  5.13.232.***
  Spuneti-mi o numele unei farmacii din Galati si va spun care sunt beneficiile fiecarui asa zis farmacist sef = gunoi>
  Incercam un mic joc?
  4
  3
  Raportează
 • postat de pentru arpad si prietenii
  Miercuri, 16 Iulie 2014 19:10
  89.137.220.***
  ascultati ma parameci cu trompa: idolul vostru, papagalul dan-diaconescu-no-name e un impostor dovedit. Partidul poporului, la care va-nchinati seara de seara langa pestele de sticla de pe televizor, nu e decat un alt instrument prin care unii obtin discounturi, case, masini si excursii cu banii luati de la cei ca voi care dau din dramba si sufla creta online.

  Aveti tot dreptul sa fiti revoltati ca doar v-ati castigat acest drept, votand "schimbarea" din 4 in 4 ani!!!
  0
  7
  Raportează
 • postat de danyel
  Miercuri, 16 Iulie 2014 19:09
  5.13.162.***
  pentru cel cu id 'postat de pentru arpad': ZUGE-O BOULE CARE ESTI!
  8
  1
  Raportează
 • postat de crystal
  Miercuri, 16 Iulie 2014 19:04
  95.77.107.***
  Din 2015 se schimba treaba cu farmaciile, adica licentele ptr a deschide o farmacie nu vor mai fi obiectul unor mite de milioane de euro deoarece se vor ridica cerintele.. (nr de locuitori minim din zona respectiva,etc)

  Din 2015 se liberalizeaza licentele la farmacii si vor costa 0 lei ceea ce va aduce , cel mai probabil, o ieftinire a medicamentelor mai ales daca vor continua sa apara farmacii noi , care apropo sunt cam multe deja pe cap de locuitor in Romania.("ca ciupercile dupa ploaie")

  Vezi viitorul farmaciilor si medicamentelor "prescris" de Dl Moise Guran la:
  ****://***.biziday.ro/2013/12/19/ora-de-business-miercuri-18-decembrie-2013/
  minutul 25:55 din inregistrare "Reportajul "FARMACII FARA LICENTE"
  1
  3
  Raportează
 • postat de SARACIAMIZERIA
  Miercuri, 16 Iulie 2014 16:35
  5.13.159.***
  NORMAL suntem SARACI si de aici toate problemele.....daca am sta la masa precum cetateanul Italian, ne-am face siesta inchizand toate telefoan, nu am mai gati pentru o saptamana intreaga in oale cat mai mari, sa mancam diversificat, multe fructe, concedii pe tot globul.........atunci NU S-AR mai IMBOGATI cei din sanatate.
  2
  7
  Raportează
 • postat de unu din milioanele de bolnavi pt. Arpad :D:D:D
  Miercuri, 16 Iulie 2014 15:27
  79.116.105.***
  Sunt si facultati particulare unde dai BANI si iesi savant, iar apoi umfli fraierul cu pastile pana ii dai de capat cu boala pe care saracul om nici nu o are(cunosc multe cazuri). Ai mare dreptate in legatura cu ce ai zis.
  2
  10
  Raportează
 • postat de unu din milioanele de bolnavi
  Miercuri, 16 Iulie 2014 15:18
  79.116.105.***
  * Piaţa medicamentelor este în continuă creştere, în condiţiile în care gălăţenii sunt tot mai bolnavi *
  Normal ca suntem din ce in ce mai bolnavi daca doctorii ne ,,gresesc " diagnosticul(ne ducem sa tratam o boala si iesim cu zece boli din cabinet) iar mancarea e OTRAVA cu efect intarziat,tratata cu pastile pt. incetinirea si raspandirea ei in organism(de aia exista asa multe farmacii). In urma cu 20 de ani nu existau asa de multi bolnavi.
  Asa se produc banii in ziua de azi,otravesti fraierul si apoi il tratezi(cu banii din buzunarul lui) nu are nimeni nici un interes sa fim sanatosi. BANI=sursa de venit din suferinta si necazul altora.
  3
  10
  Raportează
 • postat de Arpad
  Miercuri, 16 Iulie 2014 15:18
  109.102.62.***
  Limbajul pe care il folosesti confirma afirmatiile mele...
  Chiar daca ai urmat sau nu o facultate, grea- usoara, trebuie sa fi om....
  Daca esti farmacist si esti asa de revoltat imi poti spune in cate excursii, cate beneficii ai in urma achizitiilor facute de la firmele de distributie medicamente ?!!! - poti fi sincer?

  Cum este posibil cand lumea statea la coada la farmacii pentru o nenorocita de reteta prescrisa de doctor (care l-a randul lui a avut niste beneficii de pe urma prescrierii unui medicament) farmacia sa primeasca discount-uri de cate 30% iar fondurile sa fie insuficiente ?!!!!! Cum te pot cataloga? Faci parte dintr-un sistem corect?

  Inca odata iti spun ca imi este creata de sistem mizer in care se afla farmaciile!!!! Sunteti o parte din gunoaiele din sistem!!!!!
  4
  10
  Raportează
 • postat de pentru arpad
  Miercuri, 16 Iulie 2014 13:57
  89.122.191.***
  Gunoi e fiul maicatii mai arpad. Ca sa fii farmacist iti trebuie si o facultate pe care nu ai cum sa o absolvi tu niciodata, pentru ca esti doar un alt gunoi din societate care se trezeste vorbind aiurea in tramvai. Generalizezi si pui tu definitii unei bresle intregi pentru ca tu nu esti in stare sa iti chinui cei 2 neuroni sa scoti ceva decent pe gura, ma rog pe tastatura. Gunoiule! Zegule! E bine asa? Esti din astia facuti la norma si la betie, prostalaule.
  15
  5
  Raportează
 • postat de arpad
  Miercuri, 16 Iulie 2014 11:39
  109.102.62.***
  Cei mari mari nenorociti .. se imbogatesc de pe urma oamenilor bolnavi... Fondurile sunt mici dar ei primesc discounturi(bani, excursii, masini, apartamente, cadouri)....

  Nici nenorociti de care imi este scarba ....

  Farmacisti = Gunoaie ale societatii actuale
  6
  11
  Raportează
 • postat de sss
  Miercuri, 16 Iulie 2014 10:26
  194.145.238.***
  ....ar mai fi casioanele, casele de pariuri sportive, superbingo metropolis si plafarele cu ierburi etnobotanice pentru reumatism. Dar astea-s nimicuri! Cea mai rentabila afacere e sa primesti mita si sa nu faci nimic!
  2
  13
  Raportează
 • postat de SS
  Miercuri, 16 Iulie 2014 09:55
  88.158.19.***
  orice afacere care are si o componenta de bani din contracte cu statul(compensate) normal ca este profitabila,dar vrem exemple de afaceri cu profit din productie,acolo se face plus valoarea!!!
  1
  8
  Raportează
 • postat de Cam singurele afaceri profitabile azi, cimitirele, pompele funebre și farmaciile, cam astea sunt afaceri profitabile într-o Românie săracă.
  Miercuri, 16 Iulie 2014 09:15
  92.86.89.***
  Ce este mai profitabil într-o țară cea mai săracă a UE cu mortalitate ridicată, sănătate mizerabilă unde bolile sărăciei au izbucnit exploziv cu hepatite și TBC(mâini murdare) zburdând din lipsa apei reci și calde și Iarna în frig de prea scumpe servicii sau tăieri, ca să nu mai pui lipsa vitaminelor naturale din fructe și legume și ele prea scumpe. Deci cimitirele și farmaciile sunt printre puținele afaceri profitabile în România.
  1
  15
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.