Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
4 comentarii

De vreo câteva săptămâni, preţul lămâilor a explodat, atât pe tarabele din pieţe, cât şi în marile magazine de prin oraş. Vestea proastă este că şi dacă trageţi o fugă până la mall-ul din Brăila, tot la suprapreţ cumpăraţi lămâi. Aceste fructe sunt de două ori mai scumpe decât luna trecută cam în întreaga Europă.

Scump, domle, scump...

Ieri, în Carrefour-ul din Dunărea Mall, un kilogram de lămâi produse în Africa de Sud costa 17,99 lei. În Kaufland, preţul lămâilor ajungea la 13,99 lei, iar în Piaţă Centrală, cele de Argentina, mari şi frumoase, erau 13,99 lei. Doar lămâile cu coaja pătată (în niciun caz de ras pentru prăjituri), costau 9,5 lei (din Spania) şi chiar 7 lei (din Grecia).
Explicaţia fenomenului ţine de cauze naturale, se pare. Cel mai mare exportator de lămâi din lume este Argentina, care anul trecut s-a confruntat cu vreme rece şi îngheţ. Producţia naţională s-a înjumătăţit. Iar cum cerea a acum mare şi oferta e mică, preţul a crescut spectaculos. Mexicul - un alt mare producător de lămâi – a pierdut bună parte din producţie anului trecut din pricina unei boli a lămâiului, anume a bacteriei huanglongbing (HLB). Din pricina acestei probleme, preţul lămâilor a crescut atât de mult, încât cartelurile din ţară au început să pună sechestru pe tiruri şi să le ceară bani fermierilor pentru a le returna marfa.
În Africa de Sud s-a strâns o singură recoltă de lămâi, deşi în mod curent se culegeau de două ori.
În aceste condiţii, analiştii de piaţă apreciază că lămâile chiar s-ar mai putea scumpi şi că, cel mai probabil, de preţurile cu care ne-am obişnuit deja - între şase şi opt lei pe kilogram - ne vom putea bucura abia vara viitoare.

Citit 4930 ori Ultima modificare Vineri, 22 August 2014 18:39

4 comentarii

 • postat de gelu Luni, 25 August 2014 05:32 108.45.151.*** Link la comentariu
  2
  1

  stupid

  Raportează
 • postat de noname Sâmbătă, 23 August 2014 16:41 79.116.111.*** Link la comentariu
  1
  5

  Cam aceeasi problema e si cu kiwi. Mai merge un articol !

  Raportează
 • postat de crystal Sâmbătă, 23 August 2014 12:14 95.77.107.*** Link la comentariu
  8
  7

  si uite asa Matca se va reprofila pe lamai ..dar cu celofanele alea nu o sa mearga...trebuie asa de cald inauntru ca pentru un sambure de lamai sa incolteasca ii trebuie vreo 33 de grade , de asta samburii din cana de ceai cald sunt asi la incoltit ..Ca sa cumperi un pui de lamai gata altoit e 1,5 milioane lei vechi asa ca trebuie pornit de la sambure si altoit mai tarziu.

  Raportează
 • postat de cititor acum informat Sâmbătă, 23 August 2014 07:47 5.13.158.*** Link la comentariu
  8
  9

  "...a pierdut bună parte din producţie anului trecut din pricina unei boli a lămâiului, anume a bacteriei huanglongbing (HLB)."

  - asa da. Acum suntem complet informat!?

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.