Condiţii de navigaţie „anti-secetă”, pe Dunăre

Condiţii de navigaţie „anti-secetă”, pe Dunăre
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Peste 46 milioane de euro vor fi investiţi pentru lucrări hidrotehnice de redistribuire a debitelor la scăderea apelor *

Rutele ocolitoare de sute de kilometri impuse transportatorilor pe Dunăre pe timp de secetă vor fi de domeniul trecutului graţie demarării unui proiect amplu de îmbunătăţire a condiţiilor de navigaţie pe sectorul Călăraşi - Brăila. Lucrările, în valoare de 46 milioane euro, vor beneficia de o finanţare europeană de 18 milioane de euro din fondurile ISPA, restul sumei fiind asigurată de la bugetul de stat.

„Se are în vedere sectorul de la km 346 la km 175, lucrările urmând a se desfăşura sub supravegherea unui consultant. După finalizarea proiectului, ce presupune două praguri de fund, apărări de maluri, diguri de dirijare etc.,  când vom avea ape mici, adică de sub 2.000 de mc/s debit la staţia de la Silistra, aceste lucrări hidrotehnice vor redistribui debitul. Astfel se va ajunge la o creştere de nivel de un metru, fapt ce va permite navigaţia şi pe Dunăre. Acum, în caz de secetă, traficul se face pe o rută ocolitoare. Astfel, aceste lucrări vor reduce distanţele şi costurile pentru companiile de transport”, ne-a declarat Dorin Otrocol, directorul general al AFDJ Galaţi.

Acesta a precizat că, dată fiind importanţa din punct de vedere ecologic a tronsonului vizat, de exemplu acolo este zona unde sturionii îşi depun icrele, la solicitarea organizaţiilor neguvernamentale se va face o atentă supraveghere de impact asupra mediului.

De asemenea, proiectul va contribui şi la reglarea debitelor pe o serie de canale din Balta Mică a Brăilei, cu impact pozitiv asupra conservării florei şi faunei.

Proiectul de pe tronsonul Călăraşi - Brăila va avea impact asupra transporturilor la nivel transfrontalier, dat fiind faptul că Dunărea este parte a coridorului VII paneuropean, permiţând legătura între Marea Neagră şi Marea Nordului.

Citit 2292 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.