Cât e TAXA DE STÂLP în 2015 şi cine o plăteşte

Cât e TAXA DE STÂLP în 2015 şi cine o plăteşte
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Gălăţeanul care plăteşte taxă de stâlp trebuie, de fapt, să scoată din buzunar, anual, 1 la sută din valoarea construcţiilor taxabile pe care le deţine pe 31 decembrie 2014. Comparativ cu anul trecut, cuantumul taxei a fost diminuat de la 1,5 la 1 la sută. Nu se aplică taxa clădirilor pentru care se plăteşte deja impozit.

Se scade, din cuantumul datorat ca taxă de stâlp, valoarea investiţiei realizate în infrastructură. Iată care sunt categoriile de clădiri pentru care se plăteşte impozit şi duratele de funcţionare: clădiri agrozootehnice (24-36 de luni), construcţii agricole uşoare, cum ar fi barăci, magazii, şoproane şi cabane (16-24 de ani), depozite de îngrăşăminte minerale sau naturale, practic construcţii de compostare (16-24 de luni), silozuri pentru furaje (24-36 de ani), silozuri pentru depozitarea şi conservarea cerealelor (28-42 de ani), pătule pentru depozitarea porumbului (20-30 de ani), construcţii pentru creşterea animalelor şi păsărilor şi padocuri (20-30 de ani), heleştee, iazuri, bazine, ecluze şi ascensoare, baraje, jgheaburi etc. pentru piscicultură (24-36 de ani), sere, solarii, răsadnice şi ciupercării, realizate din zidărie, beton, metal sau lemn şi sticlă (16-24 de ani) şi construcţii uşoare din lemn şi folie din masă plastică (2-4 ani).

Nu plătesc taxă de stâlp cluburile sportive, proprietarii care deţin clădiri în afara teritoriului ţării şi proprietarii de terase pe teren arabil, de plantaţii pomicole şi viticole.

Cheltuiala cu taxa pe stâlp este deductibilă la stabilirea profitului impozabil. Taxa pe stâlp se declară o dată pe an, prin înregistrarea ca plătitor al acestui impozit, prin formularul 010, şi se achită în două tranşe anuale, prin formularul 100. Cele două tranşe ale impozitului pe construcţii speciale se achită până pe 25 mai, respectiv, 25 septembrie.

Citeşte şi: Galaţiul, sufocat de CABLURI ILEGALE/ Firme de telecomunicaţii stăpânesc FRAUDULOS domeniul public (FOTO)

Citit 4134 ori Ultima modificare Duminică, 18 Ianuarie 2015 11:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.