MILIOANELE Uniunii Europene, NU şi pentru Galaţi! Nicio INVESTIŢIE pentru Dunărea de Jos

MILIOANELE Uniunii Europene, NU şi pentru Galaţi! Nicio INVESTIŢIE pentru Dunărea de Jos
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Uniunea Europeană va aloca 258,5 milioane de euro pentru dezvoltarea localităţilor de pe cursul Dunării, însă Galaţiul nu se află printre zonele vizate de investiţii


Ziua de vineri 13 a fost una plină de ghinion pentru comunităţile din zona Dunării de Jos. Comisia Europeană a aprobat, ieri, un plan de dezvoltare a zonelor riverane Dunării, prin care urmează să se investească nu mai puţin de 258,5 milioane de euro în dezvoltarea localităţilor de pe cursul fluviului. Din păcate, acest plan nu cuprinde şi regiunea Dunării de Jos din România, dezvoltarea acestei regiuni fiind lăsată la latitudinea autorităţilor locale.

Banii  vor fi alocaţi de Comisia Europeană pentru îmbunătăţirea navigabilităţii pe Dunăre şi Marea Neagră în zona transfrontalieră, crearea unui nou model de utilizare durabilă a patrimoniului natural şi cultural din zona transfrontalieră, îmbunătăţirea gestionării comune şi protejării siturilor NATURA 2000, sporirea capacităţii de prevenire şi gestionare a riscurilor de dezastre în zona transfrontalieră, integrarea zonei transfrontaliere din punct de vedere al ocupării şi mobilităţii forţei de muncă şi îmbunătăţirea relaţiilor de cooperare şi a eficienţei instituţiilor publice din zona transfrontalieră.

Corina Creţu, comisarul european pentru politica regională, a declarat: "Locuitorii regiunilor de frontieră din România şi Bulgaria vor beneficia în mod direct de programul pe care l-am adoptat astăzi (vineri - n.r.). Aceste regiuni constituie o zonă a Europei unde buna colaborare şi încercarea de a rezolva problemele comune sunt esenţiale. Zona oferă, de asemenea, oportunităţi considerabile, datorită proximităţii cu fluviul Dunărea şi cu Marea Neagră. Programul şi proiectele aferente vor ajuta comunităţile locale să exploateze oportunităţile menţionate". Comisarul român a mai adăugat: "Anul acesta, sărbătorim 25 de ani de programe UE de cooperare transfrontalieră şi transregională Interreg. Prin urmare, sunt foarte încântată să anunţ lansarea acestui nou program, proiectele noastre de cooperare fiind una dintre dovezile concrete de acţiune UE".

Cele 15 regiuni vizate de programul Interreg V-A România-Bulgaria sunt: Vidin, Montana, Vratsa, Pleven, Veliko Târnovo, Ruse, Silistra, Dobrici (Bulgaria), respectiv, Constanţa, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman, Dolj, Mehedinţi, Olt (România).

Bugetul total alocat programului de cooperare este de 258,5 milioane de euro, contribuţia totală a UE (FEDR - Fondul european de dezvoltare regională) fiind de 215,7 milioane de euro. Programul este gestionat de Ministerul român al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Citit 3604 ori Ultima modificare Vineri, 13 Februarie 2015 19:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.