MERCURIAL: Cât îi COSTĂ pe gălăţeni MASA DE PAŞTE (FOTO)
Foto: Foto Bogdan Codrescu

MERCURIAL: Cât îi COSTĂ pe gălăţeni MASA DE PAŞTE (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dacă în 2014, pe vremea asta, abia apăruse carnea de miel într-un supermarket sau două, Paştele de anul acesta nu i-a mai prins nepregătiţi pe marii comercianţi. Găsim acum carne de miel, ambalată şi prezentată divers, în toate marile magazine. Preţurile sunt cam aceleaşi de anul trecut şi doar specialităţile costă ceva mai mult. Bineînţeles, în preajma galantarelor pline cu carne de miel, nu lipsesc cozonacii şi vinul bun, la preţuri pentru aproape toate buzunarele.

Carnea de sezon

Cele mai multe sortimente de carne de miel le-am găsit la Lidl şi la Carrefour, în Mall. Mai exact, la Lidl sunt în galantar: cotlete de miel la 99,97 lei kilogramul (dar ambalate în tăvi de plastic, pe porţii de 300 de grame, care costă 29,99 lei bucata), sfert anterior de miel la 26,99 lei kilogramul, sfert posterior de miel la 36,99 kilogramul şi cap de miel la 8,49 lei kilogramul.

La Carrefour, unde de altfel se găseşte carne de oaie cam tot timpul anului, la circa 26 de lei kilogramul, am dat peste carne de miel la 27,99 lei kilogramul şi pulpă de miel cu os la 26,99 lei kilogramul. De asemenea, se găsea parte anterioară de miel, cu tot cu cap, la preţul de 19,99 lei, dar erau în ofertă şi organe de miel la 35,99 lei kilogramul şi cap de miel la 17,99 lei.

Kaufland, care în anii trecuţi nu prea se aproviziona suficient pe segmentul cărnii de miel, avea acum chiar şi la orele prânzului în galantar carcasă de miel la 22,99 lei kilogramul.

În supermarketul Billa din centru, jumătatea de miel mic se vinde ambalată la pungă vidată, la preţul de 24,99 lei kilogramul.

La Auchan, am găsit jumătate posterioară de miel la 26,99 lei şi jumătate anterioară la 19,99 lei.

În Piaţa Centrală, cel mai probabil mâine sau pomâine vor apărea mieii crescuţi în fermele gălăţene şi sacrificaţi special pentru masa pascală.

Ouă de înroşit

Cele mai ieftine ouă le-am găsit în Kaufland, la 40 de bani bucata, ambalate la carton de 30 de bucăţi. În acest supermarket, cele mai scumpe ouă se vând la un leu şi sunt produse, potrivit etichetei, la Satu Mare. La Auchan preţul ouălor variază între 44 de bani şi 86 de bani bucata. În frigiderele Carrefourului din Mall, cele mai ieftine ouă costă 43 de bani bucata, iar cele mai scumpe sunt 1,2 lei bucata. În Piaţa Centrală, am găsit ouă cu preţuri cuprinse între 50 de bani şi 65 de bani bucata, produse la Avicola Buceşti.

Cozonaci şi vin

Cozonacul bun e foarte scump. Comandat la cofetărie, ajunge să coste mai mult de 40 de lei kilogramul, adică spre 50 de lei un singur cozonac. La supermarket, însă, găsim şi preţuri mai accesibile. La Carrefour am găsit un cozonac fabricat sub marcă proprie la preţul de 8,98 lei kilogramul. Per bucată, venea 3,59 lei. La Kaufland era cozonac Boromir la 19,13 lei kilogramul (sau 7,65 lei un cozonac de 400 de grame).

Şi vin este pentru toate gusturile. S-a scos chiar şi din cel ieftin de tot, pentru gălăţenii care n-au pretenţii. Am găsit la Auchan vin la sticlă de 750 de ml care nu costa mai mult de cinci lei. Vinurile bune, care să aibă măcar indicaţie geografică, dacă nu şi denumire de origine controlată, n-au cum să coste sub 10-15 lei sticla. Cele mai scumpe vinuri din supermarket depăşesc puţin pragul de 100 de lei sticla.

În Piaţa Centrală găsiţi zilnic, până spre după-amiază, un stand care vinde vin de la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie (SCDVV) Bujoru. Litrul de vin e şase lei, în vreme ce merlotul ecologic, unic în ţară, se vinde la 11 lei litrul.


CITEŞTE ŞI: Goran Bregovici şi Scorpions ar putea CÂNTA la Galaţi în cadrul Festivalului Ţărilor Dunărene - Kalas 2015

Citit 3511 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Aprilie 2015 00:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.