Angajatorul v-ar putea da BANI DE CONCEDIU! Citeşte aici ce conţine legea TICHETELOR DE VACANŢĂ

Angajatorul v-ar putea da BANI DE CONCEDIU! Citeşte aici ce conţine legea TICHETELOR DE VACANŢĂ
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

* Societatea ar contribui la achitarea concediului salariatul cu sume scutite de impozit global * Tichetele por fi folosite doar în ţară * Turismul românesc absorbi circa 400 de milioane de euro, din banii noştrii, prin folosirea tichetelor, redevenind competitiv


Angajatorul – societate de stat sau privată – şi-ar putea răsplăti angajaţii cu tichete de vacanţă, dacă Parlamentul va vota un proiect de lege aflat acum în dezbatere publică. Evident, tichetele respective n-ar pica din cer! La achitarea lor ar contribui şi angajatul, cu o sumă de bani plătită în avans şi numită, prin lege, cotizaţie la Fondul comun pentru tichete de vacanţă.

Iată ce spune proiectul de lege, la articolul 3, alineatul 2, că am putea plăti cu aceste tichete: “Tichetele de vacanţă pot fi folosite numai pentru achitare a contravalorii serviciilor achiziţionate şi prestate pe teritoriul României, prin intermediul agenţiilor de turism licenţiate cu care unităţile emitente au contractat de prestarea serviciilor respective. Serviciile vor fi prestate în structuri de primire turistice cu funcţiuni de cazare, alimentaţie publică, tratament balnear, agrement, de transport, pentru activităţi sportive şi culturale cu care unităţile emitente au contractat prestarea serviciilor respective”.

Cât ne-ar costa

Societăţile comerciale, companiile naţionale, societăţile naţionale, regiile autonome din sectorul bugetar şi din cadrul unităţilor cooperatiste ar urma să deschidă un cont special, dedicat exclusiv viramentelor către Fondul comun pentru tichete de vacanţă. În acest cont special deschis, angajaţii care vor să beneficieze de tichete de vacanţă să depună, pe o perioadă cuprinsă între patru luni şi 11 luni, o sumă cuprinsă între un sfert de salariul minim pe economie şi un întreg salariu minim pe economie.

“Sumele lunare cu care angajatorul contribuie la Fondul comun pentru tichete de vacanţă sunt scutite la plata impozitului pe venitul global pentru salariat şi, respectiv, sunt deductibile în limita salariului minim pe economie, la calculul impozitului pe profit pentru angajator”, se arată în textul proiectului de lege, în articolul 4, alineatul 1. Acelaşi text prevede că “sumele prevăzute nu se iau în calcul nici pentru angajator, nici pentru salariat la stabilirea drepturilor şi obligaţiilor care se determină în raport cu venitul salarial”.

Câţi bani am primi

La data împlinirii perioadei de contribuţie, unitatea emitentă, la cererea angajatorului, va emite tichete de vacanţă nominale. Valoarea nominală a tichetelor va fi egală cu suma vărsată până atunci de către salariat şi angajator la Fondul comun pentru tichete de vacanţă, la care se adaugă o sumă egală cu dobânda calculată de banca unde este deschis contul special pentru vărsămintele efectuate de salariat şi angajator", se arată în textul legii. Maximul valorii tichetelor pe care le poate primi un angajat anual este de 6.000.

Angajatul care ar primi tichete de vacanţă, în condiţiile reglementate de forma actuală a proiectului de lege, n-ar fi forţat să le folosească imediat, ci ar putea să beneficieze de ele până la 31 decembrie din anul următor. Toate serviciile ar urma să fie contractate prin intermediul unor agenţii de turism pe care statul să le agreeze.

Fiecare tichet de vacanţă ar urma să conţină datele de identificare ale angajatorului care l-a emis, datele salariatului şi alte elemente de identificare şi utilizare a acestuia în scopurile şi cu respectarea prevederilor legale.

Cine ar încălca legea şi ar vinde aceste tichete emise nominal, ar urma să plătească amenzi între 1.000 şi 5.000 de lei amendă.

Turismul s-ar dezmorţi

Analiştii pieţei turismul apreciază că această lege, odată aprobată, ar putea aduce până la 400 de milioane de euro în turismul românească, sumă suficientă să revigoreze temporar acest sector al economiei naţionale. Lupta mare şi loc de inechităţi ar fi însă în alegerea agenţiilor de turism agreate...

Citit 15533 ori Ultima modificare Duminică, 07 Iunie 2015 16:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.