CE IMPOZITE ai de PLĂTIT statului dacă ai CÂŞTIGAT LA POKER

CE IMPOZITE ai de PLĂTIT statului dacă ai CÂŞTIGAT LA POKER
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

O serie de normative privind impozitul pe veniturile din premii şi jocuri de noroc au intrat în vigoare din această lună, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a Legii nr. 124/2015, privind aprobarea OUG nr. 92/2014 pentru reglementare unor măsuri fiscal-bugetare, informează Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice (DGRFP) Galaţi.

Premiile în bani, la pachet cu impozitele

În ceea ce priveşte obligaţiile plătitorilor de venit, finanţele precizează că „veniturile din jocuri de noroc se impun prin reţinere la sursă, iar impozitul datorat se determină prin aplicarea baremului de impunere asupra fiecărui venit brut primit de un participant de la un organizator sau plătitor de venituri din jocuri de noroc, astfel: până la o tranşă de venit brut de 66.750 lei impozitul este de 1 la sută, pentru o sumă cuprinsă între 66.750 şi 445.000 lei impozitul este de 667,5 lei plus 16 la sută pentru ceea ce depăşeşte suma de 66.750 lei, iar pentru tranşele de venit de peste 445.000 lei impozitul este de 61.187,5 lei plus 25 la sută pentru ceea ce depăşeşte suma de 445.000 lei", se precizează în comunicatul DGRFP Galaţi.

Finanţele mai arată că nu sunt impozabile premiile în bani sau natură sub 600 lei, precum şi veniturile obţinute ca urmare a participării la jocurile de noroc caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker, slot-machines şi lozuri, sub valoarea sumei neimpozabile de 66.750 lei, inclusiv, realizate de contribaubil pentru fiecare venit brut.

"Verificarea încadrării în plafonul neimpozabil se efectuează la fiecare plată, indiferent de tipul de joc din care a fost obţinut venitul respectiv. Obligaţia calculării, reţinerii şi plăţii impozitului revine organizatorilor/plătitorilor de venituri", explică DGRFP Galaţi.

De la cazinou la Fisc

În ceea ce priveşte obligaţiile privind veniturile realizate de către persoanele fizice ca urmare a participării la jocurile de noroc la distanţă şi festivaluri de poker, impozitul anual se determină de către instituţiile fiscale. "Contribuabilii care obţin veniturile de mai sus au obligaţia de a depune declaraţia privind venitul realizat, formularul 200, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului. Organul fiscal competent stabileşte impozitul anual datorat pe baza declaraţiei privind venitul realizat şi emite decizia de impunere. Impozitul de achitat pentru veniturile din jocurile de noroc, conform deciziei de impunere, se plateşte în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei. Impozitul anual datorat pentru veniturile din jocuri de noroc la distanţă şi festivaluri de poker se determină prin aplicarea aceluiaşi barem de impunere ca şi pentru veniturile din premii şi jocuri de noroc cu reţinere la sursă, aplicat asupra fiecarui venit brut primit de un participant de la un organizator sau plătitor de venituri din jocuri de noroc", arată DGRFP Galaţi.

Organizatorii sau plătitorii de venituri menţionate mai sus au următoarele obligaţii: transmiterea către fiecare contribuabil a informaţiilor referitoare la fiecare venit brut, primit în cursul anului fiscal, până în ultima zi a lunii februarie a anului curent pentru anul precedent, în forma scrisă; să depună anual, până în ultima zi a lunii februarie a anului curent, pentru anul anterior, la organul fiscal competent o declaraţie informativă referitoare la fiecare venit brut, pentru fiecare contribuabil.

Procedura de aplicare a prevederilor menţionate mai sus se va stabili prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Citit 8758 ori Ultima modificare Joi, 25 Iunie 2015 20:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.