S-au schimbat regulile de ASIGURARE a LOCUINŢEI. Care sunt CONDIŢIILE şi CÂT COSTĂ

S-au schimbat regulile de ASIGURARE a LOCUINŢEI. Care sunt CONDIŢIILE şi CÂT COSTĂ
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Ori îţi faci asigurare obligatorie de locuinţă, aşa cum cere legea deja de opt ani, ori nu-ţi mai faci deloc! Asta spune Legea 191/2015, intrată în vigoare săptămâna trecută şi care modifică şi completează prevederile Legii 260/2008. Schimbările legislative îi afectează pe toţi gălăţenii. Cei care n-au asigurare sau o au expirată trebuie să-şi încheie o astfel de poliţă. Cei care şi-au făcut doar asigurare facultativă trebuie să-şi încheie musai şi poliţă obligatorie. În caz contrar, cea facultativă îşi va pierde valabilitatea. Vestea bună e că prea mulţi bani în plus n-ar fi de dat. Valoarea poliţelor obligatorii rămâne aceeaşi: 10 sau 20 de euro pe an, în funcţie de tipul de locuinţă. Statul a mai găsit, deci, o cale de a promova asigurarea obligatorie pe care a legiferat-o în 2008.

Cum e piaţa asigurărilor, în acest moment?

În Galaţi, la început acestei luni, erau încheiate 47.186 poliţe, indicând faptul că 20,38 la sută dintre locuinţe erau, de fapt, asigurate. Nu stăm cel mai prost nici în Moldova, nici în ţară. În regiune, cel mai prost stă Botoşaniul, unde sunt asigurate 15.275 de locuinţe, adică 8,68 la sută din total. În ţară, cel mai slab grad de asigurare îl are judeţul Gorj, unde erau în vigoare 12.749 de poliţe, adică 7,95 la sută din total. Cele mai multe poliţe sunt în Bucureşti, unde erau în vigoare la început de iulie în Capitală. Bucureştenii aveau încheiate, la începutul acestei luni, 359.232 poliţe. Cu alte cuvinte, 35,69 la sută dintre locuinţe erau asigurate.

La încasat ne pricepem

Cei mai mulţi dintre gălăţenii care au încasat bani de la firmele de asigurări au fost cei de la ţară, ale căror case au fost afectate de inundaţii. Aproape toţi au fost nemulţumiţi de sumele încasate. Totuşi, per total, la nivel de judeţ, suntem pe locul doi în ţară, în funcţie de daunele încasate de asiguraţi. Totalul, pe judeţ, este următorul: Vrancea (312.495 lei), Galaţi (284.723 lei), Vâlcea (236.827 lei) şi Buzău (173.784 lei).

Câţi bani dăm

În continuare se plăteşte o poliţă de asigurare de 20 de euro pentru locuinţele de tip A şi una de 10 euro pentru locuinţele de tip B. Maximul de despăgubiri ajunge la 20.000 de euro la locuinţele de tip A şi la 10.000 de euro pentru cele de tip B. Casele de tip A sunt construcţiile cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic. Casele de tip B sunt construcţiile cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic.

Între poliţa facultativă şi cea obligatorie

Potrivit legii 191/2015, "societăţile de asigurare-reasigurare autorizate să practice riscuri de catastrofă nu pot încheia asigurări facultative pentru o locuinţă care nu are încheiat în prealabil o asigurare obligatorie PAD".

Poliţa obligatorie este definită în mod diferit faţă de cea facultativă şi doar cea obligatorie poate acoperi daune în caz de cutremur, inundaţie sau alunecări de teren. Împotriva tuturor celorlalte fenomene care pot afecta locuinţa, cum ar fi inundaţiile cauzate de spargerea unor conducte, incendiile sau furtunile, se pot încheia poliţe separate, facultative. Preţul acestora nu este impus, ci se negociază cu furnizorul de servicii de asigurare. Important este şi că, de la intrarea în vigoare a legii, dovada încheierii unei poliţe obligatorii nu se mai face prin prezentarea unui certificat de asigurare, ci prin prezentarea poliţei de asigurare.

Inspecţii prealabile

Unora dintre gălăţeni li s-ar putea expertiza locuinţa, înainte să li se încheie o poliţă de asigurare obligatorie. "În cazuri bine determinate şi reglementate prin norme ale Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) poate efectua o inspecţie de risc a locuinţei care va face obiectul asigurării obligatorii, iar cheltuiala ocazionată de aceasta va fi suportată de către PAID", prevede noua lege a asigurărilor de locuinţă 191/2015.

Momentan, nu s-a menţionat nimic legat de normele ASF.

Bulina roşie? Asigurare, ioc!

Noua lege a asigurărilor 191/2015, intrată în vigoare pe 9 iulie, nu aduce nicio modificare cu privire la încheierea poliţei de asigurarea pentru proprietăţile însemnate cu bulină roşie. Aceste imobile nu pot fi asigurate decât în situaţia în care proprietarul face dovada că şi-a consolidat proprietatea.

Foto arhivă "Viaţa liberă"

Citit 10346 ori Ultima modificare Luni, 20 Iulie 2015 17:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.