Bani de la stat pentru viticultori

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cea mai importantă sumă - 500 de lei pe hectar - se dă pentru tratamentele fitosanitare *

„Viaţa liberă” continuă prezentarea în serial a modului în care agricultorii pot primi subvenţie de la stat. Astăzi este vorba de sprijinul pentru proprietarii de vii.

Condiţii de bază

Iată care sunt condiţiile de bază pentru a obţine subvenţia:

-    să facă dovada deţinerii în proprietate/arendă/concesiune a unei suprafeţe cultivată cu viţă de vie de minim 0,1 ha inclusiv; 

-    să facă dovada înscrierii suprafeţelor în Registrul plantaţiilor viticole;

-    să facă dovada că viţa de vie este din soiuri nobile pentru struguri de masă şi vin,

-    să folosească material săditor viticol certificat.

Documente necesare

1) - copie a documentelor de identificare: buletin/carte de identitate pentru persoane fizice, certificat de înmatriculare şi certificat de înregistrare fiscală pentru persoane juridice;

2) - copie de pe actul de proprietate sau contractul de concesionare/ arendare;

3) - copie a dovezii de plată a arendei/redevenţei sau a altor obligaţii contractuale legate de folosinţa terenului;

4) - copie a documentelor pentru plata substanţelor folosite la tratamentele fitosanitare şi/sau pentru plata aplicării acestora.

5) - copie a autorizaţiei de producător de struguri destinaţi obţinerii de vinuri cu denumire de origine controlată - DOC (dacă este cazul);

6) - copie a autorizaţiei de producător de vinuri DOC şi după documentul de plată al însemnului de certificare (dacă este cazul);

7) - copie a atestării dreptului de comercializare a vinurilor DOC (dacă este cazul);

Sume plătite şi termene de respectat

Pentru costurile aplicării tratamentelor fitosanitare în plantaţiile viticole pe rod cu soiuri nobile pentru struguri de masă şi vin, inclusiv pentru vinuri cu denumire de origine controlată (suma: 500 de lei pe hectar) cererea se depune până la 31 iulie, iar la 31 august se face recepţia lucrărilor în vederea plăţii.

Pentru costurile aferente autorizării plantaţiilor viticole producătoare de struguri de vin cu denumire de origine controlată (suma: 10 lei/ha) cererea se depune până la 20 august  (recepţia: 15 septembrie).

În fine, pentru costurile aferente certificării şi marcării vinurilor cu denumire de origine controlată (suma: 12 lei pe 100 de litri) termenul de depunere a cererii este 20 noiembrie, iar recepţia se face în 10 zile de la depunerea cererii.

Pentru detalii suplimentare, vă puteţi adresa APIA Galaţi, la sediul situat pe strada Mihai Bravu colţ cu strda Basarabiei (fostul sediu al Hidrotehnica).

Citit 878 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.