„Nimeni nu trebuie să facă profit din sete”

„Nimeni nu trebuie să facă profit din sete”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Apa nu este un produs comercial. Nu o spun eu, o spun legile europene”, declară Sorin Enache, directorul SGA Galaţi * „Dăm Galaţiului 14 milioane de litri de apă pe zi” * „Aş minţi să spun că avem ape perfect curate” *

Inginerul Sorin Enache (foto 1), noul director al Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Galaţi este, ca să spunem aşa, un „new entry” în domeniul apelor. Însă asta nu-l sperie, ci îl motivează. Ce crede domnia-sa despre vastul domeniu de care răspunde de circa o lună, aflaţi în interviul de faţă.

- Ştiu că n-aţi mai lucrat până acum la stat. Cum vi s-a părut „impactul” cu administraţia publică?

- N-aş zice că sunt probleme de adaptare. La urma urmelor, a administra o firmă este la fel de complicat cu a administra o instituţie publică. Bani, oameni, venituri, cheltuieli, proiecte.

- Totuşi, la firmă nu dădeaţi socoteală decât Fiscului. În administraţie sunt o groază de comisii, comitete, şefi, şefuşori, şedinţe... Vi se pare  eficient un astfel de „stil”?

- Nu e treaba mea să comentez modul de organizare a administraţiei. Eu vreau doar ca SGA Galaţi să meargă bine, să facem investiţiile pe care le avem de făcut, să plătim salariile oamenilor, să păstrăm apele curate. Restul nu prea contează.

- Apropo de ape curate. Sunt probleme cu calitatea apelor la Galaţi?

- Aş minţi spunând că avem ape perfect curate. Avem destule probleme, pe care vrem să le rezolvăm în perioada următoare. Am reuşit să ne facem un laborator performant şi facem controale într-un ritm accelerat. În scurt timp ne vom elucida unde sunt problemele majore cu calitatea apelor. Desigur, vom lua măsuri drastice cu poluatorii, iar presa va fi informată.

- Ştiu că sunteţi, printre altele, şi un mare furnizor de apă potabilă. Faceţi profit din chestia asta?

- Apele Române, de care ţinem, este o administraţie naţională care nu produce profit. Sumele încasate de la beneficiarii de apă sunt folosite pentru investiţii în cursurile de apă, în combaterea inundaţiilor, în depoluare, în aparatură de monitorizare. Nimeni nu trebuie să facă profit din sete! Apa nu este un produs comercial. Nu o spun eu, o spun legile europene.

- Câtă apă vindeţi oraşului Galaţi, spre exemplu?

- Nu am în faţă datele, dar am reţinut că Apă-Canal ia de la noi aproape 170 de litri pe secundă. (N.R.: Calculăm repede!) Asta înseamnă circa 600.000 de litri pe oră şi peste 14 milioane de litri pe zi.

- Vă simţiţi bătut în cuie pe scaun? Vreţi să ieşiţi la pensie de aici?

- Cine crede că poate să iasă la pensie dintr-o anumită funcţie publică are probleme cu perceperea realităţii. Administraţia este un loc în permanentă mişcare şi mă aştept ca la un moment dat să fiu schimbat sau să plec eu în altă parte. Important este ca atâta vreme cât sunt aici să-mi fac treaba aşa cum trebuie.

Despre SGA Galaţi

Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Galaţi are în administrare, printre altele, 1840 de kilometri de cursuri de apă (circa 4800 km pătraţi de bazin hidrografic), 361 km de diguri de apărare împotriva inundaţiilor, 165 km de albii regularizate, 22,5 km de consolidări de maluri, 13 km de derivaţii de debite, cinci acumulări de apă, 13 staţii şi posturi hidrometrice, 45 de foraje higrogeologice.

Citit 2371 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.