Economia Galaţiul va scădea cu 4 la sută

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* La scăderea PIB vom fi pe la mijloc, dar la creşterea şomajului vom fi „fruntaşi” *

Dacă este să ne luăm după datele publicate recent de Comisia Naţională de Prognoză (CNP), recesiunea va lovi moderat judeţul nostru. În schimb, costurile umane vor fi mult mai mari decât în alte părţi.

Din punct de vedere al evoluţiei economiei în 2009 şi al PIB-ului pe cap de locuitor (euro), economia Galaţiului va înregistra, la finalul acestui an, o scădere medie de 4 la sută, cu un Produs Intern Brut de 4.179 de euro.

PIB va scădea cel mai puţin în judeţele mari: Ilfov (2,6 la sută), Constanţa (2,7 la sută) şi Timiş (3 la sută). La polul opus se vor situa judeţele tradiţional sărace: Vaslui (-7,4 la sută) şi Vrancea (-7,1 la sută).

Aceeaşi tendinţă se menţine şi la nivelul ratei şomajului. De această dată, însă, Galaţiul apare în frunte, propulsat aici în primul rând de disponibilizările masive făcute de ArcelorMittal Galaţi.

Lider al prognozei pe 2009 rămâne Vasluiul (se estimează o rată a şomajului la sfârşitul anului de 12,5 la sută), urmat de Galaţi (10,7 la sută), Mehedinţi (10,7 la sută), Hunedoara (9,8 la sută) şi Teleorman (9,5 la sută).

Citit 745 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.