Ce se întâmplă cu PRIMA CASĂ. Legea dării în plată ţine creditele imobiliare în şah

Ce se întâmplă cu PRIMA CASĂ. Legea dării în plată ţine creditele imobiliare în şah
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Odată cu noua amânare a legii dării în plată, programul de credit Prima Casă este înconjurat de un val de incertitudine. Pentru moment, băncile care sunt parte din acest program operează pe baza plafoanelor de reîntregire, însă analiştii se întreabă ce se întâmplă cu plafonul din 2016, despre care nu se ştiu prea multe detalii, în afara celor expuse de Ministerul Finanţelor Publice.

Cel puţin la nivel teoretic, există un interes destul de mare pentru zona creditelor imobiliare din partea băncilor, inclusiv pentru programul Prima Casă, însă o promulgare a legii prin care datornicii pot da casa băncii şi scăpa, astfel, de restanţe, va duce la o frânare a entuziasmului. Chiar şi dezvoltatorii imobiliari avertizează că legea dării în plată ar putea însemna sfârşitul creditelor Prima Casă, cel puţin în forma în care le ştim.

Doar bugetul total pe 2016 este sigur

Dacă va continua, programul Prima Casă va avea un buget total mai mic cu aproape un miliard de lei în 2016. Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a aprobat un plafon de doar 1,69 miliarde de lei, faţă de 2,63 miliarde lei în 2015.

Iar bugetul mai mic nu poate duce decât la o epuizare mai rapidă a banilor. Analiştii estimează că după primele 6-7 luni ale anului nu vor mai fi bani pentru acordarea împrumuturilor de tip Prima Casă.

Costul împrumuturilor în leilor este la un nou minim istoric, Robor la 3 luni fiind cotat la 0,83 la sută, iar marjele de profit au fost împinse şi ele în jos de strategiile postcriza şi de compresia cererii, calcularea riscului se schimbă radical în scenariul adoptării legii privind darea în plată. Însă românii care vor să acceseze acest program pot sta liniştiţi, deoarece programul Prima Casa este reglementat prin lege, limita marjei maxime fiind coborâtă de la maximum 2,5 la sută la 2 la sută, iar avansul fiind de la începutul programului  5 la sută. De aceea, creşterea riscului nu va putea fi cuantificată prin modificarea acestor parametrii fără o schimbare legislativă. 

BNR vrea Prima Casă în afara legii dării în plată

Viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu a spus, într-un interviu acordat săptămâna trecută, că Prima Casă ar trebui scoasă de sub incidenţa legii dării în plată, deoarece Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM a arătat că în luna ianuarie a acestui an, ritmul de acordare a creditelor prin programul Prima Casă s-a accelerat. Astfel, numai în luna ianuarie au fost oferite 1.500 de garanţii ale statului, echivalente cu tot atâtea credite, cu o valoare totală de peste 133 milioane lei. 

Conform unui comunicat al FNGCIMM, "media zilnică a solicitărilor de garantare se situează la circa 150".

Citit 3723 ori Ultima modificare Luni, 08 Februarie 2016 19:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.