În România anului 2016, la maşini noi mai pot spera doar cei care au foarte mulţi bani sau care decid să se înscrie în programul de credit "Prima Maşină", similar "Primei Case". Astfel, cele mai multe maşini de pe drumurile Galaţiului sunt la mâna a doua, iar câteodată sunt mai bătrâne decât posesorul, cu sute de mii de kilometri la bord şi cu piese care abia mai rezistă de pe o zi pe alta. Însă preţurile nu sunt deloc mici, nici măcar pentru acestea.
Second Hand, rar sub 1.500 de euro
Dacă, pentru o maşină nouă, un gălăţean trebuie să scoată din buzunar câteva mii bune de euro (6.980 de euro costă cel mai ieftin Logan nou), şi pentru o maşină uzată costurile sunt destul de mari, mai ales dacă ne dorim ca autoturismul cumpărat să fie şi în stare bună de funcţionare. Spre exemplu, pe unul dintre site-urile de vânzări auto din Galaţi, cea mai ieftină maşină este un Ford KA din 2001, al cărui preţ este de 1200 de euro. Avantajul acestei maşini este că taxa de mediu este achitată şi nerecuperată, ceea ce înseamnă că veţi face o economie, însă este o maşină mică, potrivită pentru două persoane, nicidecum pentru o familie. Tot la mâna a doua, dar ceva mai nouă (2004) şi potrivită pentru o familie cu copii, este un Renault Megane care costă aproximativ 2900 de euro, însă maşina este adusă din Germania şi nu este înmatriculată. Cu restul costurilor incluse, preţul maşinii s-ar apropia vertiginos de 4.000 de euro, adică ceva mai bine de 16.000 de lei.
În ciuda preţurilor, vânzările sunt mari
Conform unei statistici întocmite de Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA), livrările totale de autovehicule din luna ianuarie a crescut la 6.604 unităţi, adică cu 18,7 la sută faţă de ianuarie 2015. În acelaşi timp, însă, acelaşi raport indică şi că numărul autoturismelor fabricate pe plan intern a scăzut cu aproape nouă procente faţă de anul trecut, până la 30.842 exemplare. Cele mai multe maşini vândute au fost importate, aşadar, din ţări precum Germania (23,8 la sută), Cehia (12,5 la sută) sau Franţa (7,1 la sută), în timp ce producţia autohtonă deţine doar 21 de procente din numărul autoturismelor conduse de români.