Galaţiul, un oraş mai scump decât pare

Galaţiul, un oraş mai scump decât pare
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Recent, a fost dat publicităţii un top al celor mai scumpe cartiere din ţară şi o clasificare a oraşelor în care se practică cele mai mari preţuri pe piaţa imobiliară. Astfel, conform documentului, cele mai scumpe apartamente sunt în Bucureşti, în cartierul Kiseleff-Aviatorilor, acolo unde metrul pătrat este taxat cu 2.739 de euro. Tot peste 2.000 de euro pe metru pătrat costă apartamentele din cartierele Herestrău-Nordului şi Dorobanţi-Floreasca.

În Braşov, cel mai mare preţ practicat pe suprafaţă este de 1.064 de euro, în centrul istoric, în timp ce în Cluj, cartierele Central, Gheorgheni, Andrei Mureşanu, Grigorescu şi Mărăşti au preţuri de peste 1.200 de euro, ba chiar şi 1.300 de euro pe metrul pătrat. În topul celor mai scumpe cinci oraşe din ţară, cel mai ieftin pare a fi Timişoara, acolo unde un metru pătrat de apartament în cartierul central Circumvalaţiunii costă 1.034 de euro.

Galaţiul nu e în top, dar are preţuri asemănătoare

Chiar dacă, oficial, un metru pătrat de apartament în Galaţi costă aproximativ 700 de euro, la vânzare lucrurile diferă. Astfel, majoritatea anunţurilor de vânzare a apartamentelor din Galaţi, în cartiere precum Centru, Mazepa sau Ţiglina, au afişate preţuri de la 45.000 de euro în sus, pentru suprafeţe între 40 şi 70 de metri pătraţi. Spre exemplu, la Inelul de rocadă, un apartament la blocurile Tronson costă aproximativ 150.000 de euro, la o suprafaţă care variază între 100 şi 200 de metri pătraţi, în funcţie de imobil. Se poate deduce, astfel, că un metru pătrat de suprafaţă costă între 700 şi 1.500 de euro.

În cartierul Mazepa, dar şi la blocurile de pe Faleza Superioară a Dunării, preţurile pot fi chiar şi mari mari. Spre exemplu, pe un apartament de 45 de metri pătraţi se cere o sumă de aproximativ 47.000 de euro, ceea ce ar duce costul unui metru pătrat la ceva mai mult de 1.000 de euro, comparativ cu acelea din Timişoara sau Braşov. Preţuri mari sunt, însă, şi la capătul oraşului, în cartiere precum Micro 21 sau Micro 20, pentru simplul motiv că sunt zone apropiate de centre comerciale, şcoli şi mijloace de transport.

În Galaţi, preţul unui apartament în 2016 este stabilit de existenţa centralei termice, de prezenţa unui lucru atât de simplu precum geamul la baie sau de geamurile termopan. Dacă se mai adaugă şi centrele comerciale, şcolile, mijloacele de transport, locul de parcare din faţa blocului, tâmplăria termopan şi uşa metalică, deja preţul creşte, uşor, uşor, până la sume greu de pronunţat pentru cei care vor să-şi cumpere o casă.

Citit 6185 ori Ultima modificare Duminică, 20 Martie 2016 16:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.