Evaluaţi acest articol
(12 voturi)
2 comentarii

Recent, a fost dat publicităţii un top al celor mai scumpe cartiere din ţară şi o clasificare a oraşelor în care se practică cele mai mari preţuri pe piaţa imobiliară. Astfel, conform documentului, cele mai scumpe apartamente sunt în Bucureşti, în cartierul Kiseleff-Aviatorilor, acolo unde metrul pătrat este taxat cu 2.739 de euro. Tot peste 2.000 de euro pe metru pătrat costă apartamentele din cartierele Herestrău-Nordului şi Dorobanţi-Floreasca.

În Braşov, cel mai mare preţ practicat pe suprafaţă este de 1.064 de euro, în centrul istoric, în timp ce în Cluj, cartierele Central, Gheorgheni, Andrei Mureşanu, Grigorescu şi Mărăşti au preţuri de peste 1.200 de euro, ba chiar şi 1.300 de euro pe metrul pătrat. În topul celor mai scumpe cinci oraşe din ţară, cel mai ieftin pare a fi Timişoara, acolo unde un metru pătrat de apartament în cartierul central Circumvalaţiunii costă 1.034 de euro.

Galaţiul nu e în top, dar are preţuri asemănătoare

Chiar dacă, oficial, un metru pătrat de apartament în Galaţi costă aproximativ 700 de euro, la vânzare lucrurile diferă. Astfel, majoritatea anunţurilor de vânzare a apartamentelor din Galaţi, în cartiere precum Centru, Mazepa sau Ţiglina, au afişate preţuri de la 45.000 de euro în sus, pentru suprafeţe între 40 şi 70 de metri pătraţi. Spre exemplu, la Inelul de rocadă, un apartament la blocurile Tronson costă aproximativ 150.000 de euro, la o suprafaţă care variază între 100 şi 200 de metri pătraţi, în funcţie de imobil. Se poate deduce, astfel, că un metru pătrat de suprafaţă costă între 700 şi 1.500 de euro.

În cartierul Mazepa, dar şi la blocurile de pe Faleza Superioară a Dunării, preţurile pot fi chiar şi mari mari. Spre exemplu, pe un apartament de 45 de metri pătraţi se cere o sumă de aproximativ 47.000 de euro, ceea ce ar duce costul unui metru pătrat la ceva mai mult de 1.000 de euro, comparativ cu acelea din Timişoara sau Braşov. Preţuri mari sunt, însă, şi la capătul oraşului, în cartiere precum Micro 21 sau Micro 20, pentru simplul motiv că sunt zone apropiate de centre comerciale, şcoli şi mijloace de transport.

În Galaţi, preţul unui apartament în 2016 este stabilit de existenţa centralei termice, de prezenţa unui lucru atât de simplu precum geamul la baie sau de geamurile termopan. Dacă se mai adaugă şi centrele comerciale, şcolile, mijloacele de transport, locul de parcare din faţa blocului, tâmplăria termopan şi uşa metalică, deja preţul creşte, uşor, uşor, până la sume greu de pronunţat pentru cei care vor să-şi cumpere o casă.

Citit 5423 ori Ultima modificare Duminică, 20 Martie 2016 16:15

2 comentarii

 • postat de Barbu Marți, 22 Martie 2016 06:11 78.97.254.*** Link la comentariu
  3
  10

  Preturi exagerate ale apartamentelor comuniste din galati dictate de dorinta de imbogatire peste noapte a unor naivi si nu numai. Naivitatea este speculata de agentiile imobiliare care promit venituri peste asteptari din vanzarea apartamentelor si oamenii se incanta usor. Vedeti ansamblurile rezidentiale noi din Bucuresti cu centrale proprii de apartament si tot confortul la preturi de 600 - 700 de euro/mp. La Galati, un oras in cadere libera din punct de vedere economic vrem sa vindem blocurile comuniste cu 1000 de euro/mp.
  Nu e fraier cine cere, e prost cel care da!

  Raportează
 • postat de dorin Luni, 21 Martie 2016 19:47 73.29.84.*** Link la comentariu
  1
  17

  nu conteaza cat se cere ci cu cat se vinde. Asta este pretul real. Pe de alta parte faptul ca piata de vanzari/cumparari apartamente nu este dinamica este din nou un factor negativ. Asta de fapt spune ca preturile cerute sint nerealiste, si ca urmare, "piata" nu se misca.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.