De ce nu se ANGAJEAZĂ gălățenii - Salariile mici, investiţiile reduse şi lipsa chefului de muncă, principalele motive ale şomajului

De ce nu se ANGAJEAZĂ gălățenii - Salariile mici, investiţiile reduse şi lipsa chefului de muncă, principalele motive ale şomajului
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

De mai bine de zece ani, cei mai căutaţi candidaţi de pe piaţa muncii sunt muncitorii, fie ei calificaţi sau necalificaţi. Aceştia sunt însă şi cel mai greu de recrutat, pentru că ori au plecat la muncă în străinătate, ori au deja un loc de muncă în ţară, pe care nu vor să-l schimbe, sunt reticenţi să se mute în alt oraş ori salariile oferite sunt sub aşteptările lor.

Cererea mare de muncitori a produs mutaţii importante pe piaţă, astfel că tot mai mulţi angajatori din oraşe mari plătesc chiria, transportul şi asigurarea medicală muncitorilor veniţi din oraşele sărace şi cu rate mari ale şomajului, ca să-i convingă să se relocheze. Başca, unii oferă chiar şi două mese pe zi, doar, doar îi vor convinge pe şomeri să se angajeze la firmele lor.

În Galaţi, angajările se fac greu

"Noi oferim locuri de muncă ca brutar şi lucrător comercial de ceva vreme, însă doritorii se lasă aşteptaţi. Pentru că suntem incluşi într-un proiect european, ne adresăm în primul rând celor care provin din familii dezorganizate, din familii monoparentale, care au o situaţie precară. Până acum, însă, cei mai mulţi vin, fac cursul de calificare, iau subvenţia şi la revedere. Culmea, cei care ar vrea să muncească la noi nu pot fi angajaţi, pentru că nu întrunesc condiţiile acestui proiect", ne-a declarat Valentina Dascălu, reprezentanta unei firme din Galaţi.

De altfel, numărul şomerilor din Galaţi a stagnat în ultimele luni, în jurul cifrei de 17.700, ceea ce înseamnă o rată a şomajului ceva mai mare de 8,73 la sută. Comparat cu numărul locuitorilor din judeţ, poate nu pare o cifră ridicată, însă având în vedere că aceşti 17.700 de şomeri sunt doar cei înregistraţi în evidenţa Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), pe lângă ei fiind alte câteva zeci de mii care nu au un loc de muncă sau care au fost nevoiţi să plece din ţară pentru a-şi întreţine familia, statisticile sunt îngrijorătoare.

De ce nu vor gălăţenii să se angajeze

Ca peste tot în ţară, principalul motiv este salariul. Dacă în oraşe precum Bucureşti, Cluj, Sibiu, sau Braşov, salariul de pornire este undeva la 1.500 de lei net, chiriile fiind destul de mari, iar nivelul de trai unul mai ridicat, în Galaţi situaţia este exact pe dos. Conform şomerilor cu care am stat de vorbă la ultima bursă a locurilor de muncă, din luna aprilie, majoritatea angajatorilor vor "muncă multă, bani puţini".

Nici potenţialii angajaţi nu se lasă însă mai prejos. Conform unui angajator care a dorit să-şi păstreze anonimatul, "tinerii gălăţeni cer nejustificat de mulţi bani pentru un loc de muncă la care nu se pricep foarte bine. Spre exemplu, dacă eu angajez un programator şi vine un tânăr care ştie să facă totul foarte bine, atunci putem vorbi de salariu mare. Dar dacă el mai are multe de învăţat, nu e normal ca salariul să fie pe măsura cunoştinţelor? În timp, normal, poate creşte", ne-a explicat cetăţeanul.

Gălăţenii însă, evită cu desăvârşire locurile de muncă plătite cu salariul minim pe economie, conştienţi fiind că astfel remuneraţi nu au nicio şansă la construirea unui viitor. "Nu e normal ca un angajator, care în alte oraşe oferă salarii mari, să vină în Galaţi şi să ofere salarii mai mici, doar pentru că aici e alt nivel de trai. E aceeaşi muncă, deci este nevoie de acelaşi salariu", ne-a explicat şi Cezar Năstase, directorul AJOFM Galaţi.

Cei mai mulţi necalificaţi, la ţară

Dintre şomerii gălăţeni, cea mai mare parte (aproape 15.000) sunt în mediul rural. Dintre aceştia, foarte mulţi sunt necalificaţi, ceea ce face ca angajarea lor să fie un proces extrem de greoi, chiar dacă din când în când mai vin firme din vestul ţării care caută exact muncitori necalificaţi. "Am avut la începutul anului o firmă din Timiş care a angajat câţiva necalificaţi pentru o firmă de producţie piese auto. Acum este o firmă din Arad care caută confecţioneri cablaje auto. Ambele firme au oferit transport, cazare, chiar şi una, două mese gratuite. În Timiş au fost selectaţi aproximativ 100 de muncitori pentru angajare, rămâne să vedem câţi vor pleca la Arad. Condiţiile salariale sunt decente, 1.200 de lei net, bonuri de masă şi totul inclus. Noi încercăm să venim în ajutorul firmelor care oferă locuri de muncă, însă depinde foarte mult şi de şomeri, pentru că ei trebuie să fie cei care îşi dau acordul final", ne-a mai spus Cezar Năstase.

Legea 416 îi ţine în braţe pe şomeri

Legea asistenţei sociale este, conform multor angajatori gălăţeni, principalul impediment în găsirea unor muncitori serioşi. "Normal că lor le convine să stea pe ajutorul social. Chiar dacă nu sunt sume mari primite de la stat, nici nu îi oboseşte nimeni la muncă. Dacă vor să facă bani în plus, se duc şi muncesc cu ziua, primesc mâncare şi ţigări, şi ajung cu 50 sau 60 de lei acasă. După zece ore de muncă. A doua zi, dacă vor, se duc iar, dacă nu, nu", ne-a mai spus Valentina Dascălu, reprezentanta unei companii din Galaţi.

"Din nefericire, Legea 416 este una în beneficiul şomerilor, nu al angajatorilor. Pe lângă faptul că nu avem mulţi angajatori în mediul rural, din cauza investiţiilor reduse, nici cei care beneficiază de Legea 416 nu vor să se angajeze. Ei se duc câteva ore pe lună şi muncesc la primărie, primesc ajutorul şi cam aia este. Ce-i drept, nici nivelul salarial nu e mare, iar pentru un om de la Costache Negri, spre exemplu, să facă naveta la Galaţi pentru 925 de lei, nu e profitabil", ne-a mai explicat Cezar Năstase.

Există soluţii la aceste probleme? Şomerii spun că da, iar asta se traduce prin crearea de locuri de muncă mai aproape de casele lor. Mulţi angajatori, însă, spun că şomerii ar trebui să accepte şi salarii mai mici la început, mai ales dacă nu sunt specialişti. Când şi cum va fi rezolvată problema şomajului în Galaţi, rămâne de văzut.

Citit 9486 ori Ultima modificare Marți, 24 Mai 2016 00:29

16 comentarii

  • postat de eu
    Marți, 24 Mai 2016 16:12
    5.13.196.***
    Am fost angajat la firma x,firma a avut costract cu dedeman pentru imprimarea de bigmene(tricourile se faceau in perioada ianuarie aprilie) cu sigla fata/verso,cantitate 14000-15000 bigmene,10 lei fata/25 lei spatele,angajati ai firmei 5(din care 2 erau tipografi si nu se ocupau de imprimare cu vorsea),termen 15 septembrie,lucrarea inceputa : 15 iunie.dupa un calcul ne dam seama cam cat a fost castigul patronului scazand chiar si datoriile(curent,salarii[4 din 5 le aveam minimul pe economie]) si nu e un sigur contract de genu cu dedeman,din ce am inteles eu de 4 ani aveau contract cu ei.Dupa care la finalul contractului cu dedemanul imi spune mie si inca unui angajat ca nu isi permite sa plateasca inca 2 angajati ca altfel in 2 luni da faliment.Va dati seama ca nu doar impreurile dedeman le aveam,erau mult mai multe contracte dar nu de asemenea anvergura.Ca in cazul meu sunt multi care patesc(pe la firma la care am lucrat sunt zeci de persoane care au fost angajate ca si mine,"sezonier" desi cand am semnat contractul altul a fost discursul patronului) asa si acum intreb si eu pe domnii patroni ca dupa asemenea "tratamente" cum ma pot convinge pe mine ca sa ma angajez in Galati,excluzand faptul ca salariul oferit este unul mizer(desi eu unul nu prea socotesc a fi cel mai mare impediment a ma angaja,cat siguranta locului de munca).
    Indemn tinerii(desi nu e un sfat bun) sa plece cat mai departe de Galati asa cum am sa o fac si eu,un loc de munca in strainatate e singura salvare a noastra ca tineri,daca acasa nu se poate.
    0
    1
    Raportează
  • postat de COSTEL
    Marți, 24 Mai 2016 16:07
    5.13.159.***
    In VALEA MARULUI sunt 3500 de locuitori, din acestia 1000 sunt asistati social .... politica lu peste....va dati seama ca cineva are de castigat de pe urma lor ca daca sar vrea sa se faca ceva sar face.Dar nu se vrea....jos HOTIIIIIIII
    0
    0
    Raportează
  • postat de adi
    Marți, 24 Mai 2016 11:30
    5.13.242.***
    Se pling angajatorii ca nu vin oamenii sa munceasca.Vrajeala.Toti te angajeaza pe salariul minim pe economie.La galati sunt cele mai mici salarii pentru ca exista oameni care sunt de acord sa se rupa pentru un salariu mizer.Eu lucrez de 6 ani in Tulcea sau Mangalia pe cel putin11 roni pe ora,cazare,2 mese pe zi,transport asigura o data la 2 saptamini.Am vrut sa muncesc acasa dar cu toate ca am 30 de ani de experienta mi s-a spus ca nu ma pot angaja decit pe minimul pe economie si sa muncesc 10 ore pe zi si simbata 8 ore,motivind ca aici sunt destui care accepta salariul asta.La vestita "bursa a locurilor de munca"am depus cv-uri la toti angajatorii care ofereau locuri de munca in specializarea pe care o aveam si nimic.Aici lucreaza cei care accepta sa traiasca de pe o zi pe alta si asta datorita angajatorilor care gasesc multi disperati.Culmea este ca aceiasi angajatori ofera salarii bune in Tulcea sau Mangalia.Cum poti sa dai minimul pe economie cind in santiere navale patronul primeste cel putin 7 euro pe ora pentru fiecare angajat.
    0
    16
    Raportează
  • postat de De ce nu se angajeaza
    Marți, 24 Mai 2016 05:20
    109.96.134.***
    ... pentru ca asa vor ei! Daca tinerii mai accepta orice fiind mai increzatori in viitor, cei mai putin tineri nu mai vor sa accepte orice, pentru ei este mai important sa fie tratati cu respect; degeaba iti gasesti un loc, daca colegii te trateaza cu ostilitate ca sa nu le iei locul
    0
    8
    Raportează
  • postat de Iancu Jianul
    Marți, 24 Mai 2016 00:19
    5.13.166.***
    Revenind! Cunosc pe cineva spunand candva: Eu vand voi fi patron, voi da cel mai mare salariu din domeniu in oras inmultit cu 2! Incat nu voi fi furat, inselat si voi avea competititvitate maxima! HA HA HA! Am trecut sa vad ce-a facut, au ramas ca promisiunile hellectorale... VORBA ESTE EGALA CU ZERO PENTRU MINE, PE CAND FAPTA NU! Mai rumega unu vrea RANDAMENT cu putin peste salariu minim... vrei randament tatutzu... PLATESTE 5 MESERII... si iti dau si pe fata randament... nici dupa 2 ani n-am vazut salariul promis!
    Deja este orasul plin cu Angajam vanzatoare! HA HA! Din nou! Criza are si o fata drumoasa: Moartea marlanilor care se cred patroni cu 5 tarabe sau cu o atitudine de tzoparla indifferent de avutie... toti PROSTI CRAPA! Conteaza ce lasi in urma ca valoare... nu in cifre... si zgracenie!
    0
    10
    Raportează
  • postat de Adrian
    Luni, 23 Mai 2016 17:06
    5.2.205.***
    Galatiul din pacate este pe o panta descendenta. Am de a face cu patroni din diferite zone ale tarii prin prisma muncii. Patroni mai needucati, recalcitranti, tupeisti si care se plang tot timpul de taxele mari ca in Galati nu prea gasesti. Ideea e simpla. Nu te descurci ca patron te faci angajat. Punct.
    3
    13
    Raportează
  • postat de sam
    Luni, 23 Mai 2016 15:14
    5.13.190.***
    Decat sa o ia pe cocoasa la munca, romanul sta acasa pe banii statului.......:)
    3
    9
    Raportează
  • postat de rocky
    Luni, 23 Mai 2016 14:14
    193.230.156.***
    Are si lumea dreptate cand spune ca actualmente in Romania - si nu e vorba numai de Galati - multi patroni s-au obisnuit sa te incadreze cu juma de norma si sa-ti dea bani in mana 1000 lei, chiar 1400lei. Ba mai mult, unii patroni au obiceiul total gresit de a face o norma lunara pe salariu minim de peste 200 ore, ceea ce este contrar prevederilor din codul muncii. Problema stiti care e, ca nimeni din conducerea tarii nu vede lucrul asta, pentru ca si ei sunt patroni si fac la fel. Daca s-ar plati un salariu orar de circa 3 Euro (net) /minim, cat ar trebui sa fie in Romania la productivitatea muncii actuale, altfel ar sta lucrurile, nu patroni sa-si bage surplusul in buzunar. Ca si ei au dreptate cand statul ii jumuleste financiar, asta e altceva, dar ce sa spun, suntem o natie care ne place sa ne furam caciula unii altora si sa ne bucuram de treaba asta. E jalnic. Uneori cred ca ne meritam soarta!
    0
    32
    Raportează
  • postat de Somerul sucarit
    Luni, 23 Mai 2016 13:03
    37.130.227.***
    Auzi doamna Valentina Dascalu, reprezentanta unei companii din Galati?

    I-o tine in brate pe someri legea 416, dar nici sa vin la locul matale de munca pe care ma hamalesti matale pentru aceeasi suma derizorie sau chiar mai mica. Asa ca romanul e destept si alege sa stea acasa in somaj pe aceeasi suma nu crezi? Asa ca nu pot decat sa-ti urez stimata doamna reprezentanta a unei companii din Galati: "Calme-vous seniorita". Ai vrea matale sa ai mai multi sclavi, dar te impiedica legea respectiva 416 nu-i asa?

    Somerul e sucarit de nesimtirea unor angajatori/patroni.
    2
    34
    Raportează
  • postat de Relu
    Luni, 23 Mai 2016 12:37
    169.57.0.***
    Sa dea guvernul acela marioneta legea salarizarii unitare si poate ca se vor angaja si romanii cu mai multa incredere in locul de munca si in angajator. Ca oamenii nu mai vor sa fie sclavii lor pe salarii mizerabile.
    0
    32
    Raportează
  • postat de Geanina
    Luni, 23 Mai 2016 12:09
    77.247.181.***
    {
    Majoritatea angajatorilor vor "munca multa, bani putini".
    }

    Woooow. Nici ca se putea spune mai bine de atat. Chiar asta e adevarul. Angajatorii ii trateaza pe angajati ca niste sclavi, angajatorii ii "trateaza" pe oameni cu salarii de nimic si vor ca nici sa nu comentam, nici sa protestam sau sa zicem pis ca altfel ori ne mai taie din salariul ala si asa mic, de nimic ori ne concediaza. Si intreb oare unde mai este dreptatea? Daca patronii ar fi dispusi sa munceasca in locul nostru pe salariile acelea mizerabile pentru care ne tot platesc ei (desi e clar ca ei nu ar accepta asta daca ar fi in locul nostru, al angajatilor, ei - patronii, angajatorii - nu ar accepta sa munceasca pe salarii de nimic daca ar fi in locul nostru) atunci lumea e cu susul in jos.
    0
    41
    Raportează
  • postat de GALATI-ORAS SUPERB-CAMPIONII LA SOMAJ!
    Luni, 23 Mai 2016 10:33
    5.13.214.***
    1.Majoritatea patronilor nu vor sa inteleaga ca tineretul are si nevoie de timp liber, locurile de munca in Galati sunt pe bani cat mai putini si program cat mai lung.
    2. Locurile de munca bune, se dau cu pile, cunostinte si relatii, NIMENI NU PLEACA DE LA UN LOC DE MUNCA BUN, DECAT IN STAINATATE PE BANI MAI MULTI. (ASADAR, CAM TOT CE APARE E CU SEMN DE INTREBARE).
    3. Cei care cauta de munca de ani de zile fie prin ziar, fie pe diferite platforme online stiu si cunosc dupa nume, multe firme care angajeaza la fiecare cateva luni.......ACOLO E O PROBLEMA...daca de fiecare data apar anunturi...e legea junglei, e clar majoritatea locurilor de munca care apar sunt foarte rele, cu program lung si 2 bani salariul. ( locurile de munca bune se dau pe relatii).
    5.Suedia a trecut la 6 ore de lucru. In Galati, la cateva firme de paza, e program 24/48....e normal asa ceva? Marlania, in Galati, a atins cote maxime, numai in acest oras sa nu vi sa te angajezi...
    MULTI DINTRE CEI CARE SE PRETIND PATRONI CA SA NU LE ZIC VATAFI....TREBUIE SA INTELEAGA CA TINERETUL ARE NEVOIE SI DE TIMP CA SA FACA SPORT, SA MEARGA LA O PIESA DE TEATRU, SAU SA SE PLIMBE CU MAINILE IN BUZUNAR...
    4
    40
    Raportează
  • postat de Mickey Mouse
    Luni, 23 Mai 2016 10:31
    79.116.104.***
    Da, doamna antrepenor are dreptate, pentru clica ei ar trebui reintrodus sclavagismul probabil! Madame, daca nu esti in stare sa-ti platesti angajatii, pune mata osul la treaba si incearca sa traiesti cu banii pe care-i oferi.Sau ti-ai pus vreodata problema ca veniturile matale in calitate de antrepenor sunt prea mari in comparatie cu abilitatile? Ca nu orice musca cu oleaca de capital ajunge regina stupului.E o consecinta fireasca a bataii de joc la adresa muncii oamenilor comparativ cu veniturile antrepenorilor.Nu mai gasesc fraierii aici sa munceasca pe te miri ce si mai nimic, valea in Asia sau Africa poate acolo aveti mai mult succes!
    1
    31
    Raportează
  • postat de Deea
    Luni, 23 Mai 2016 06:15
    5.13.148.***
    unde sa te angajezi daca nu se fac investitii in Galati? primarii alesi trebuiai sa depuna eforturi pentru crerea locurilor de munca , dar se gandesc numai la ei sa le fie bine. Rusine!
    3
    39
    Raportează
  • postat de al
    Luni, 23 Mai 2016 04:52
    5.13.239.***
    este un dezastru total la Galati cu angajarea! toti patronii vor pe salariul minim sa muncesti la greu.de asemeni sunt mari discrepante intre acest oras si restul tarii
    2
    43
    Raportează
  • postat de Iancu Jianul
    Luni, 23 Mai 2016 03:11
    5.13.166.***
    Somerii nu vor sa se angajeze pe 925 Ron... refuza pentru ca accepta pe 1200-1700 Lire Sterline in Anglia! O tara care ofera numai avantaje si
    respect pentru cetatenii sai si cei din statele UE... ceea ce Romania o tara partinand UE nu OFERA DECAT: SARACIE, CORUPTIE, BOLI, NESIGURANTA SI MINCINI! In curand o sa-si puna firmele in poponet asazisii patroni, obisnuiti cu slavagismul oricum deja pleaca toti spre tarile reci! Priviti comertul in catun: cu exceptia produselor alimentare, si hainelor SH,... NU MAI MERGE NIMIC DE CE? Nu sunt bani, sunt plecati si vor pleca toti!
    0
    54
    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.