ÎN ATENȚIA ABSOLVENȚILOR/ Începe perioada depunerilor de dosare la şomaj

ÎN ATENȚIA ABSOLVENȚILOR/ Începe perioada depunerilor de dosare la şomaj
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Absolvenţii instituţiilor de învăţământ, promoţia 2015-2016, se pot înregistra în evidenţa agenţiei ca persoane în căutarea unui loc de muncă, în termen de 60 de zile calendaristice de la absolvire, pentru a putea beneficia de prevederile Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, se anunţă într-un comunicat al Agenţiei de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi.

Pentru absolvenţii de liceu, termenul de 60 de zile, indiferent de promovarea sau nepromovarea examenului de bacalaureat, începe cu data de 4 iunie 2016, având în vedere Ordinul nr. 5079 pentru modificarea Ordinului ministrului educaţiei şi cercetării ştiinţifice nr. 4.496/2015 privind structura anului şcolar 2015-2016, în care este specificată data de 3 iunie 2016 pentru încheierea cursurilor claselor terminale din învăţământul liceal. În cazul persoanelor care au corigenţe şi nu au situaţia încheiată la toate materiile, termenul de 60 de zile începe de la susţinerea şi promovarea examenului de corigenţă.

Studenţii pot depune actele după ultima sesiune

Pentru absolvenţii de studii superioare, termenul de 60 de zile se calculează de la finalizarea studiilor anului terminal (data promovării ultimului examen), indiferent de promovarea sau  nepromovarea examenului de licenţă. 

Pentru înregistrarea în evidenţele AJOFM, absolvenţii au nevoie de actul de studii în original şi copie, actul de identitate în original şi copie şi o adeverinţă medicală din care să rezulte că aplicantul este clinic sănătos sau apt de muncă. În caz contrar, adeverinţa trebuie să ateste eventualele restricţii medicale. 

Absolvenţii în vârstă de minimum 16 ani, care în intervalul de 60 de zile de la data absolvirii nu au reuşit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii sau nivelului studiilor, pot beneficia, la cerere, de indemnizaţie de şomaj, egală cu 50 la sută din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data stabilirii acesteia, pentru o perioadă de şase luni, dacă cererea este înregistrata în termen de maximum 12 luni de la expirarea celor 60 de zile.

Conform reprezentanţilor AJOFM Galaţi, nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj absolvenţii care nu s-au înregistrat ca persoană în căutarea unui loc de muncă în termenul de 60 de zile de la data absolvirii, dar nici absolvenţii care, la data solicitării, urmează o formă de învăţământ.

Citit 4697 ori Ultima modificare Joi, 02 Iunie 2016 19:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.