Termen limită, la Finanţe! Cine şi ce AMENZI riscă

Termen limită, la Finanţe! Cine şi ce AMENZI riscă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mâine este termenul limită până la care angajatorii mai pot declara şi plăti impozitul pe veniturile din salarii, dar şi a contribuţiilor sociale aferente lunii septembrie. Cine nu se încadrează în termenul impus de ANAF, riscă amenzi de până la 27.000 lei.

Atât impozitul, cât şi contribuţiile sociale despre care vorbim se declară prin completarea şi depunerea formularului 112. Iată şi cine trebuie să completeze. Mai întâi, sunt persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora. Apoi, vizate sunt şi Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă pentru persoanele care beneficiază de indemnizaţie de şomaj, dar şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, pentru eventualul personal român trimis în misiune permanentă în străinătate. De asemenea, trebuie să completeze formularul persoanele fizice care realizează în România venituri din salarii sau asimilate salariilor de la angajatori din state care nu intră sub incidenţa legislaţiei europene aplicabile în domeniul securităţii sociale, precum şi a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte.

Asociaţiile, fundaţiile, alte entităţi fără scop patrimonial, firmele plătitoare de impozit pe profit care, în anul anterior, au înregistrat venituri totale de până la 100.000 euro şi au avut un număr mediu de până la trei salariaţi, microîndeprinderile cu măcar trei salariaţi şi persoanele fizice care exercită profesii liberale trebuie să completeze şi să depună formularul 112 pentru trimestrul precedent (al treilea din 2016) şi să să îşi plătească datoriile către stat până pe data de 25 a lunii următoare încheierii trimestrului. În cazul de faţă, până mâine.

Cine nu face cum îi cere legea, riscă amenzi mari, aplicate în funcţie de prejudicial adus statului. Dacă e vorba despre un prejudiciu de sub 50.000 de lei, amenzile variază între 1.000 lei (minimul pentru persoane fizice şi firme mici) şi 6.000 lei (maximul pentru firme mijlocii şi mari). Dacă însă se ajunge la prejudiciu de peste 100.000 de lei, atunci persoanele fizice şi firmele mici riscă între 6.000 şi 8.000 lei, iar cele mijlocii şi mari între 25.000 şi 27.000 lei.

Citit 1478 ori Ultima modificare Duminică, 23 Octombrie 2016 17:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.