ANALIZĂ VL - Toamna se numără banii | Gălăţenii se ÎMPRUMUTĂ la fel de mult, dar au grijă să nu se ardă la buzunare

ANALIZĂ VL - Toamna se numără banii | Gălăţenii se ÎMPRUMUTĂ la fel de mult, dar au grijă să nu se ardă la buzunare
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Chiar dacă valoarea creditelor a rămas în jurul valorii de 3,5 miliarde de lei, restanţele la împrumuturi sunt cu o treime mai mici faţă de anul trecut


Ponderea creditelor restante în totalul împrumuturile bancare contractate de gălăţeni a scăzut sub 10 la sută, la sfârşitul trimestrul trei al acestui an, în condiţiile în care, în aceeaşi perioadă a anului trecut, se înregistrau restanţe ce ajungeau la o valoare de aproape 15 la sută din totalul creditelor, rezultă din datele furnizate de Banca Naţională a României (BNR). Mai exact, dacă valoarea totală a creditelor contracte de gălăţeni era, la sfârşitul lunii septembrie a.c. de 3,48 miliarde de lei, valoarea creditelor restante era de 343,3 milioane de lei, reprezentând o pondere de 9,84 la sută. În aceeaşi perioadă a anului trecut, valoarea împrumuturilor era de 3,52 miliarde de lei, iar valoarea restanţelor era de 527,4 milioane de lei, reprezentând nu mai puţin de 14,96 la sută din total!

Ca trend general, aceste rezultate au fost obţinute în condiţiile în care, deşi valoarea totală a creditelor a oscilat în jurul valorii de 3,5 miliarde de lei, s-a manifestat o tendinţă de scădere a creditării în valută şi de creştere a valorilor creditelor în moneda naţională, în paralel cu o scădere a restanţelor pe ambele categorii de credite. De exemplu, creditele în moneda naţională au ajuns la sfârşitul trimestrului trei al acestui an la o valoare de 2,17 miliarde de lei, faţă de 2,12 miliarde de lei la sfârşitul trimetrul doi, 2,09 miliarde de lei la sfârşitul primului trimestru şi sensibil peste 1,97 miliarde de lei la sfârşitul trimestrul trei din 2015. În paralel, restanţele la această categorie de credite au scăzut în ultimele 12 luni cu aproape o treime, iar acest lucru s-a văzut şi în ponderea deţinută în totalul împrumuturilor: 204,2 milioane de lei (9,38 la sută) în trimestrul trei al acestui an, 230,1 milioane de lei (10,82 la sută) în trimestrul doi, 263,4 milioane de lei (12,58 la sută) în primul trimestru. În trimestrul trei al anului trecut, creditele restante în moneda naţională aveau o valoare de 308,6 milioane de lei, adică peste 15,65 la sută din total.

În cazul creditelor în valută, acestea au ajuns la sfârşitul trimestrului trei al acestui an la o valoare în echivalentul a 1,31 miliarde de lei, iar restanţele înregistrate la acestea ajungeau la 139,1 milioane de lei, adică o pondere de 10,59 la sută. Spre comparaţie, în trimestrul doi a.c., creditele în valută au fost de 1,33 miliarde de lei şi restanţele de 142,7 milioane de lei (10,66 la sută), în primul trimestru creditele în valută erau de 1,43 milioane de lei, iar restanţele de 201,7 milioane de lei (14,04 la sută). Anul trecut, la sfârşitul trimestrului trei, se înregistrau credite în valută în echivalentul a peste 1,55 miliarde de lei, la care valoarea împrumuturilor neonorate era de 218,8 milioane de lei, adică 14,09 la sută.

După cum se vede, relaţia gălăţenilor cu băncile a început să fie ceva mai suportabilă, iar unda de şoc propagată în sistemul financiar în timpul crizei economice pare a fi pe cale să se atenueze. Rămâne de văzut cum vor trece gălăţenii de perioada sărbătorilor de iarnă, dat fiind faptul că e una în care atât băncile au tendinţa să-şi diversifice promoţiile la produsele de creditare, cât şi una în care tendinţa generală este de a fi mai largi la mână. Fie că vorbim de campanii gen "Black Friday" sau spiritul Crăciunului, acestea se împacă şi cu o creştere a tendinţei de consum, însă totul e să nu uităm să păstrăm un echilibru între valoarea veniturilor şi cea a potenţialelor împrumuturi.

Citit 2071 ori Ultima modificare Duminică, 13 Noiembrie 2016 17:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.