Schimbări majore în Programul PRIMA CASĂ

Schimbări majore în Programul PRIMA CASĂ
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Programul Prima Casă continuă, dar cu bani mai puţini. În plus, prioritate vor avea cei care vor cere credit pentru o locuinţă construită sau consolidată în ultimii cinci ani. Iar cum în Galaţi abia dacă s-au mai construit locuinţe, ne-am putea aştepta la o scădere a numărului de concitadini acceptaţi în program. Asta, cu toate că acele credite garantate de stat din program sunt singura şansă la o casă nouă pentru cei mai mulţi dintre tineri, mai ales într-un oraş cu viaţă economică sărăcăcioasă, ca al nostru.

Proiectul de hotărâre publicat pe siteul Ministerului Finanţelor prevede ca bugetul pe care statul îl va aloca, în acest an, pentru programul Prima Casa să fie de 2,5 milioane de lei, mai mic decât cel de anul trecut cu 4,4 milioane. Vor fi, deci, din start, mai puţine dosare acceptate. În plus, s-a introdus o serie de modificări legate consistenţa părţii de credit pe care statul o va garanta. Dacă până acum statul garanta pentru 50 la sută din credit, indiferent de locuinţa cumpărată, potrivit noului proiect, acest procent se păstrează doar pentru locuinţele mai noi de cinci ani sau care au fost consolidate în ultimii cinci ani - timp scurs între semnarea recepţiei lucrărilor şi solicitarea creditării prin programul Prima Casă - statul va garanta pentru 50 la sută din valoarea creditului. Pentru locuinţele care nu îndeplinesc aceste criterii, procentul de garantare va fi de numai 40 la sută, ceea ce înseamnă că potenţialul cumpărător va trebui să aibă venituri mai mari, ca să îşi permită să se îndatoreze şi să plătească.

Să spunem că am vrea să ne cumpărăm un apartament cu două camere construit în perioada 1977 -1990, pe strada Gheorghe Doja. Proprietarul cere 38.000 de euro. Ar putea să-şi mai reducă puţin pretenţiile băneşti, în urma negocierii, dar nu cu mult, de vreme ce nu-i plătim cu bani lichizi, pe loc. Să spunem, totuşi, că ajungem la 37.000 de euro. Or, scăzând un avans de, să spunem, 10 la sută (punem răul în faţă sau ne gândim că aveam un ban în plus pus deoparte!), ar rezulta că avem de plătit, către bancă, 33.300 euro. Fără dobânzi şi comisioane, necuprinse în programul de finanţare. În acest moment, dacă evaluatorul confirma valoarea casei, una este să ne garanteze statul 50 la sută din credit (16.650 euro) şi alta să ne garanteze numai 13.320 de euro. În a doua situaţie, e posibil să trebuiască să prezentăm băncii dovada unor venituri mai consistente, pentru a o convinge că vom putea plăti.

La apartamente, avantaj pentru orașele mari

Dacă n-am fi fost gălăţeni, poate că am fi privit cu ochi mai buni aceste măsuri. Guvernul susţine că le-a introdus pentru a stimula construcţiile şi, totodată, piaţa de nou din sectorul imobiliar. Iar creşteri pe aceste pieţe chiar ar putea apărea şi ar fi bune pentru economie. Numai că diferenţa în bine ar simţi-o, mai întâi, locuitorii oraşelor mari, ca Bucureşti şi Cluj, mai ales pe cel mai consistent segment al pieţei locuinţelor, adică pe cel al apartamentelor. Spre exemplu, Bucureştiul are o piaţă de nou a apartamentelor destul de puternică. Se găsesc acolo de toate, de la garsoniere de 80.000 de euro, la apartamente cu două camere, mai ieftine de 40.000 de euro. În Galaţi, însă, piaţa apartamentelor construite după 2012 este nesemnificativă, în raport cu potenţialii cumpărători. Vom reveni cu amănunte pe această temă.

De noua lege se vor bucura românii din orașele în care se construiește mult, ca Bucureşti sau Cluj.

Aplicanţii aşteaptă mai puţin

Fondul de Garantare a creditelor va fi delegat - potrivit modificărilor pe care Guvernul le propune pentru programul Prima Casă - să se ocupe de analiza şi aprobarea dosarelor de finanţare şi să radieze ipotecile în cazul rambursărilor anticipate sau la termen a creditelor. Prin aplicarea acestei proceduri, Guvernul speră să scurteze timpul de aşteptare al aplicanţilor cu până la 10 zile. Detalii suplimentare găsiţi în proiectul de hotărâre care va modifica HG nr 717/2009.

Retrospectivă. Şapte ani de program

Programul Prima Casă a fost introdus în anul 2009, în condiţiile în care - la un an după ce criza economică se instalase şi în ţara noastră - piaţa imobiliară se blocase. În ultimii şapte ani, în care s-a derulat neîntrerupt, prin intermediul programului au fost acordate 203.783 garanţii, în valoare totală de 17,5 miliarde lei. Apariţia legii dării în plată a influenţat şi programul Prima Casă, cu toate că prevederile privind lichidarea împrumuturile garantate cu garanţii imobiliare prin predarea bunului nu i se aplicau, în mod direct. Totuşi, alarmate, mai multe bănci mari au ameninţat că vor mări avansurile din cadrul programului Prima Casă sau chiar ca vor renunţa la el. Ulterior, s-a trecut şi la fapte, avansurile ajungând la 30 - 35 la sută din valoarea creditului. La acest moment, panica s-a mai potolit. Spre exemplu, BRD, BCR şi Raiffeisen anunţă “avans minim de cinci la sută”.

Citit 4257 ori Ultima modificare Duminică, 29 Ianuarie 2017 18:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.