Combinatul, între cerere de piaţă şi ofertă… politică

Combinatul, între cerere de piaţă şi ofertă… politică
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Potrivit deputatului Mircea Toader, angajaţii de la Intfor intenţionează să facă un miting de protest împotriva ArcelorMittal *

„Guvernul va sprijini activitatea din Combinat, însă şi Combinatul trebuie să fie deschis către piaţa internă”, a declarat, vineri, Mircea Toader, făcând astfel apel către ArcelorMittal Galaţi care ar trebui să privească „altfel” companiile gălăţene faţă de cele din ţară.

În acest sens, Mircea Toader a anunţat că pe data de 13 august, la ora 8.00, angajaţii societăţii gălăţene Intfor intenţionează să organizeze un miting în faţa sediului ArcelorMittal, protestând împotriva faptului că administraţia Combinatului ar fi refuzat să livreze întreprinderii laminate. Potrivit lui Mircea Toader, refuzul de a livra bandă laminată la rece Intforului va conduce la reducerea activităţii acestei societăţi şi, implicit, „la disponibilizarea a 1.000 de angajaţi”.

Refuzul Combinatului  a fost, potrivit lui Toader, „că nu au disponibil aşa ceva şi mă minunează având în vedere că o piaţă care apare întotdeauna este binevenită în perioadă de criză şi ca să refuzi astfel de oferte şi comenzi, pe lângă un principiu de piaţă care este, până la urmă, încălcat, …trebuie să ţii cont că Intfor  este din Galaţi şi ar trebui privită altfel decât orice companie venită din alte locuri. Fac un apel să-şi reconsidere punctul de vedere şi să asigure materia primă pentru funcţionarea  Intfor”.

Deşi Intfor aparţine omului de afaceri gălăţean Andrei Lişinschi, care a candidat, vara trecută, din partea PD-L, la funcţia de primar al Galaţiului, Mircea Toader spune că refuzul Combinatului nu are vreo legătură politică.

Totuşi, în această poveste rămân întrebări fără răspuns:

1 - de ce ar refuza Combinatul o ofertă (presupunând că este o ofertă bună) în condiţiile în care nu are front de lucru pentru angajaţi, 

2 – de ce s-ar opri o întreprindere ca Intfor doar la o singură „sursă” şi nu încearcă să păstreze locurile de muncă ale muncitorilor procurând din alte părţi materia primă?

Guvernul şi actele adiţionale

Totodată, Mircea Toader a anunţat că în cadrul anexei la contractul de privatizare a Sidex, care se va semna între conducerea Combinatului şi reprezentanţii Guvernului, vor fi prevăzute mai multe condiţii privind investiţiile şi măsurile sociale din ArcelorMittal Galaţi. Potrivit lui Toader,  anexa va cuprinde investiţiile pe care Combinatul va trebui să le realizeze până în 2011, dar şi genul de măsuri anticriză care să nu creeze probleme sociale (de pildă, scheme de plecări voluntare şi/sau programe de reconversie profesională).

Totuşi, Mircea Toader a evitat să precizeze dacă în anexă se vor stabili termeni clari – date, număr minim de angajaţi - , ci doar a menţionat că ArcelorMittal Galaţi trebuie să îndeplinească criteriul de rentabilitate (adică o producţie anuală de 4,5 milioane de tone de oţel pe an).

„Miercuri s-a discutat în Guvern memorandumul privind privatizarea Sidex unde se propune încheierea unui act adiţional la contractul de vânzare – cumpărare care să confirme îndeplinirea obligaţiilor de mediu şi a celor privind investiţiile. (…) Memorandumul va fi negociat cu AVAS, dar Guvernul va sprijini Combinatul, ca şi pe alte companii şi prin diverse măsuri, precum livrarea de gaze naturale din producţia proprie sau acordarea altor facilităţi, conform legii, privind acordarea ajutorului de stat”, a declarat Mircea Toader. 

Purtătorul de cuvânt al Combinatului, Dorian Dumitrescu, nu a comentat în niciun fel subiectele abordate de deputat.

Citit 1504 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.