A ieşit pe piaţă prima "şarjă" de roşii "de Matca"
Foto: Ovidiu Amălinei  

A ieşit pe piaţă prima "şarjă" de roşii "de Matca"
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Cine apucă să guste roşii "Made in Matca" nici că îşi mai doreşte altceva! Produsele legumicultorilor gălăţeni sunt deja un "brand" naţional, iar schema de ajutor de 3.000 de euro/an pentru cultivatorii de tomate în sere şi solare vine mănuşă pentru a stimula şi mai mult producţia internă. Drept este că viscolul din aprilie n-a trecut fără urmări, dar acum, iată, prima "şarjă" de roşii de Matca este gata pentru a fi livrată în pieţe! Roşii gustoase, trufandale adevărate, net superioare calitativ celor "artificiale" aduse de pe cine ştie ce coclauri.

Conform datelor Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) Galaţi, 750 de fermieri gălăţeni s-au înscris până acum în programul de stimulare a producţiei de tomate. Desigur, cei 3.000 de euro nu vin oricum. Pentru a fi eligibili, conform standardelor stabilite de Ministerul Agriculturii, beneficiarii trebuie, printre altele, să deţină o suprafaţă cultivată cu tomate în spaţii protejate de minim 1.000 mp, să obţină o producţie de minim 2 kg tomate/mp şi să valorifice o cantitate de tomate de minim 2.000 kg, dovedită cu documente justificative.

Ca număr de dosare pe această schemă, Galaţiul este pe locul trei la nivel naţional, după Olt şi Giurgiu. Matca e în frunte, cu vreo 90 la sută din cereri, dar nici legumicultorii din Corod, Umbrăreşti, Drăgăneşti, Barcea, Munteni, Valea Mărului sau Tecuci nu sunt de neglijat.

Cu roşiile gata de livrare

Primii care au intrat în cursa obţinerii subvenţiei sunt soţii David şi Monalisa Dragomir, care au raportat la DAJ Galaţi că au început, la Matca, culesul la solar şi au deja în "palmares", la 20 ari, vreo 100 de baxuri de roşii, gata pentru a fi livrate în pieţe! Altfel spus, încă de la prima recoltă, în jur de o tonă de roşii!

"Am avut şi ceva noroc, că până acum am avut castraveţi, dar anul acesta ne-am gândit să facem o rotaţie a culturilor, să mergem pe roşii. Şi numai bine că, în ianuarie, a venit şi acest program pentru producătorii de tomate! Azi e prima zi de cules. Baremul, pare uşor, dar nu-i chiar aşa. Trebuie respectată tehnologia, mai ţine şi de vreme, iar în rest multă muncă, de când se luminează şi până seara!", ne mărturiseşte dna Dragomir.

Şi dacă se întreabă lumea cum fac mătcaşii de reuşesc să iasă aşa devreme cu roşii, am aflat că tot "secretul" e în pregătirea solului: În afară de focul din sobe, lăstarilor de roşii le-au ţinut de cald o "plapumă" din paie, în care s-a încorporat îngrăşământ natural, de grajd, menit să asigure fertilitatea, dar şi să ridice temperatura solului. Desigur, cotează şi soiul de roşii - Gravitet, în cazul de faţă - special pentru culturile timpurii.

Cu roşiile gata de mers la piaţă l-am găsit şi pe Toni Corneanu Udreş. Remorca maşinii era deja plină de baxuri cu roşii, întrebarea era cam la ce preţ urma să le vândă. "Sperăm să fie bine, dar depinde şi de ce vine "de afară", să nu dea preţurile peste cap… La angro, noi sperăm să le dăm acum cu vreo 8-9 lei. Dar, mai încolo, o să scadă preţurile, până în vară se poate ajunge şi la un leu, doi pe kilogram, e altă socoteală…", ne spune Toni.

Fermierii se gândesc deja la viitoarele culturi, iar subvenţia de 3.000 de euro, ce va veni la sfârşitul atingerii cantităţii stabilite prin program, este stabilit încă de pe acum că va merge la pregătirea producţiei de anul viitor. Asta pentru că, înainte de a ajunge la cules, fermierul trebuie să bage chiar şi mai bine de 15.000 lei în pregătirea a 1.000 mp de culturi, bani nu tocami uşor de strâns. "Treaba e că, dacă ştii că mai ai ceva de luat, stai cu griji mai puţine. Ai mai multă siguranţă că o să poţi să pui roşii şi la anul", ne spun mătcaşii.

Oportunitate pentru legumicultori

Doamna Doina Ragea, directoarea executivă a DAJ Galaţi, este convinsă că în programul dedicat cultivatorilor de tomate vor mai intra şi alţi legumicultori gălăţeni. Asta pentru că, la sere, sunt luate în calcul două cicluri de producţie, respectiv ianuarie - mai şi noiembrie - decembrie. Sunt unii fermieri care în ciclul unu, înainte să se aprobe schema de ajutor la tomate, au pus castraveţi sau ardei. În ciclul doi, a cărui pregătire începe încă de pe acum, ar putea să pună roşii. "Cert este că cereri pentru această schemă se pot depune în continuare, nu există un termen-limită", ne-a asigurat şefa DAJ Galaţi.

Cum subvenţia de 3.000 de euro acoperă o bună parte a necesarului pentru înfiinţarea unei culturi, nu este exclus ca numărul gălăţenilor dornici să investească în solare să crească în următorii ani. Asta cu atât mai mult cu cât, potrivit Ministerului Agriculturii, această schemă de ajutor ar urma să se aplice pe o durată de cel puţin opt ani. 

"Banca ţăranului", la nivel de intenţie

Programul cu cei 3.000 de euro acordaţi pentru cultivarea de tomate în solare este bun, dar şi mai bună ar fi înfiinţarea unei "bănci a ţăranului", spun mătcaşii. De-a lungul timpului, s-a tot vorbit de credite speciale pentru fermieri, dar ele au rămas la stadiul de intenţie. Creditele obişnuite sunt scumpe, aşa că an de an trebuie puse sume importante deoparte pentru viitoarele culturi. Iar la înfiinţarea unui solar, costurile pot fi de două, trei sute de milioane de lei vechi.        

Citit 27221 ori Ultima modificare Duminică, 14 Mai 2017 19:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.