A ieşit pe piaţă prima "şarjă" de roşii "de Matca"
Foto: Ovidiu Amălinei  

A ieşit pe piaţă prima "şarjă" de roşii "de Matca"
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Cine apucă să guste roşii "Made in Matca" nici că îşi mai doreşte altceva! Produsele legumicultorilor gălăţeni sunt deja un "brand" naţional, iar schema de ajutor de 3.000 de euro/an pentru cultivatorii de tomate în sere şi solare vine mănuşă pentru a stimula şi mai mult producţia internă. Drept este că viscolul din aprilie n-a trecut fără urmări, dar acum, iată, prima "şarjă" de roşii de Matca este gata pentru a fi livrată în pieţe! Roşii gustoase, trufandale adevărate, net superioare calitativ celor "artificiale" aduse de pe cine ştie ce coclauri.

Conform datelor Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) Galaţi, 750 de fermieri gălăţeni s-au înscris până acum în programul de stimulare a producţiei de tomate. Desigur, cei 3.000 de euro nu vin oricum. Pentru a fi eligibili, conform standardelor stabilite de Ministerul Agriculturii, beneficiarii trebuie, printre altele, să deţină o suprafaţă cultivată cu tomate în spaţii protejate de minim 1.000 mp, să obţină o producţie de minim 2 kg tomate/mp şi să valorifice o cantitate de tomate de minim 2.000 kg, dovedită cu documente justificative.
Ca număr de dosare pe această schemă, Galaţiul este pe locul trei la nivel naţional, după Olt şi Giurgiu. Matca e în frunte, cu vreo 90 la sută din cereri, dar nici legumicultorii din Corod, Umbrăreşti, Drăgăneşti, Barcea, Munteni, Valea Mărului sau Tecuci nu sunt de neglijat.

Cu roşiile gata de livrare

Primii care au intrat în cursa obţinerii subvenţiei sunt soţii David şi Monalisa Dragomir, care au raportat la DAJ Galaţi că au început, la Matca, culesul la solar şi au deja în "palmares", la 20 ari, vreo 100 de baxuri de roşii, gata pentru a fi livrate în pieţe! Altfel spus, încă de la prima recoltă, în jur de o tonă de roşii!
"Am avut şi ceva noroc, că până acum am avut castraveţi, dar anul acesta ne-am gândit să facem o rotaţie a culturilor, să mergem pe roşii. Şi numai bine că, în ianuarie, a venit şi acest program pentru producătorii de tomate! Azi e prima zi de cules. Baremul, pare uşor, dar nu-i chiar aşa. Trebuie respectată tehnologia, mai ţine şi de vreme, iar în rest multă muncă, de când se luminează şi până seara!", ne mărturiseşte dna Dragomir.
Şi dacă se întreabă lumea cum fac mătcaşii de reuşesc să iasă aşa devreme cu roşii, am aflat că tot "secretul" e în pregătirea solului: În afară de focul din sobe, lăstarilor de roşii le-au ţinut de cald o "plapumă" din paie, în care s-a încorporat îngrăşământ natural, de grajd, menit să asigure fertilitatea, dar şi să ridice temperatura solului. Desigur, cotează şi soiul de roşii - Gravitet, în cazul de faţă - special pentru culturile timpurii.
Cu roşiile gata de mers la piaţă l-am găsit şi pe Toni Corneanu Udreş. Remorca maşinii era deja plină de baxuri cu roşii, întrebarea era cam la ce preţ urma să le vândă. "Sperăm să fie bine, dar depinde şi de ce vine "de afară", să nu dea preţurile peste cap… La angro, noi sperăm să le dăm acum cu vreo 8-9 lei. Dar, mai încolo, o să scadă preţurile, până în vară se poate ajunge şi la un leu, doi pe kilogram, e altă socoteală…", ne spune Toni.
Fermierii se gândesc deja la viitoarele culturi, iar subvenţia de 3.000 de euro, ce va veni la sfârşitul atingerii cantităţii stabilite prin program, este stabilit încă de pe acum că va merge la pregătirea producţiei de anul viitor. Asta pentru că, înainte de a ajunge la cules, fermierul trebuie să bage chiar şi mai bine de 15.000 lei în pregătirea a 1.000 mp de culturi, bani nu tocami uşor de strâns. "Treaba e că, dacă ştii că mai ai ceva de luat, stai cu griji mai puţine. Ai mai multă siguranţă că o să poţi să pui roşii şi la anul", ne spun mătcaşii.

Oportunitate pentru legumicultori

Doamna Doina Ragea, directoarea executivă a DAJ Galaţi, este convinsă că în programul dedicat cultivatorilor de tomate vor mai intra şi alţi legumicultori gălăţeni. Asta pentru că, la sere, sunt luate în calcul două cicluri de producţie, respectiv ianuarie - mai şi noiembrie - decembrie. Sunt unii fermieri care în ciclul unu, înainte să se aprobe schema de ajutor la tomate, au pus castraveţi sau ardei. În ciclul doi, a cărui pregătire începe încă de pe acum, ar putea să pună roşii. "Cert este că cereri pentru această schemă se pot depune în continuare, nu există un termen-limită", ne-a asigurat şefa DAJ Galaţi.
Cum subvenţia de 3.000 de euro acoperă o bună parte a necesarului pentru înfiinţarea unei culturi, nu este exclus ca numărul gălăţenilor dornici să investească în solare să crească în următorii ani. Asta cu atât mai mult cu cât, potrivit Ministerului Agriculturii, această schemă de ajutor ar urma să se aplice pe o durată de cel puţin opt ani. 

"Banca ţăranului", la nivel de intenţie

Programul cu cei 3.000 de euro acordaţi pentru cultivarea de tomate în solare este bun, dar şi mai bună ar fi înfiinţarea unei "bănci a ţăranului", spun mătcaşii. De-a lungul timpului, s-a tot vorbit de credite speciale pentru fermieri, dar ele au rămas la stadiul de intenţie. Creditele obişnuite sunt scumpe, aşa că an de an trebuie puse sume importante deoparte pentru viitoarele culturi. Iar la înfiinţarea unui solar, costurile pot fi de două, trei sute de milioane de lei vechi.        

Citit 26612 ori Ultima modificare Duminică, 14 Mai 2017 19:43

14 comentarii

 • postat de ana
  Miercuri, 07 Iunie 2017 18:13
  Asa este, cunosc un magazin de ingrasaminte din Matca, va spun ca se folosesc doze triple fata de cele indicate pe ambalaj, sute de saci de chimicale baga in serele alea ! Nu este exclus sa mai fie si cate unul cinstit dar eu nu l-am gasit. Azi am cumparat 1kg de rosii din piata, "de Matca", am zis sa incerc...sunt tari iar inauntru au o gelatina scarboasa, seminte nu exista - pt ca defapt nu sunt coapte. Imi vine sa ma duc sa i le arunc in cap.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Minciuni !
  Duminică, 21 Mai 2017 14:40
  Numai minciuni !
  Toate fructele si legumele romanesti sunt de cea mai proasta calitate, din toate punctele de vedere !
  Preturile sunt de cateva ori mai mari decat aceleasi sortimente, aduse de la mii de kilometri departare...manipulate...vamuite...impozitate...
  Despre controlul din punct de vedere al sigurantei alimentatiei...nici nu mai vorbim !
  1
  2
  Raportează
 • postat de dan
  Duminică, 21 Mai 2017 11:57
  Sa se faca analize la aceste rosii. Sunt pline de pesticide si chimicale si de culoare rosie la exterior dar verzi la interior. Pe vremea lui Ceausescu daca te prindea ca injectezi rosiile faceau inchisoare ani grei. Matcasii au preluat modelul din afata..productie multa si injectare, chimicale sa facem bani rapid. Eu nu am curaj sa cumpar astfel de rosii. De ce nu se fac analize sa vada lumea ce contine si cat?! Suntem otraviti lent si sigur!
  0
  8
  Raportează
 • postat de Adrian
  Duminică, 21 Mai 2017 08:04
  Prefer rosiile de Turcia sau Olanda decat de Matca. Iar cele de aturcia si Olanda galgaie de chimicalem
  0
  4
  Raportează
 • postat de Dulap
  Miercuri, 17 Mai 2017 18:53
  Sper sa le ardatoate solariile cu tot cu rosii,castraveti si ce mai cultiva matcasii...
  NU CUMPARATI PRODUSE DIN MATCA!!!
  Nici un matcas nu mananca produse din solariile cu care se face productie pentru vanzarea angro...
  Sunt ultra toxice fata de cele din supermarket.Seara "rosia" este "verde", se injecteaza frumos in tulpina si a doua zi dimineata este "rosie" ca focul si plina de toxine. Si bineinteles verde la mijloc...
  SUNT ULTRA CANCERIGENE!!!
  Aviz celor ce vor produse "Made in Matca"!!!
  1
  15
  Raportează
 • postat de Bulion
  Marți, 16 Mai 2017 16:40
  Si cat e kilu', ..1000 de euro ????
  0
  8
  Raportează
 • postat de eu
  Luni, 15 Mai 2017 22:31
  Cum s-a zis mai jos, prefer sa iau din supermarket, macar nu ma otravesc. Chimicale or avea toate, dar prin tari civilizate li se pune mai cu masura, nu ca la voi cu sacul, sa iesiti fuga la piata cu "trufandale". Vezi rosia de culoare rosie la exterior, miezul e verde si tare de iti rupi cutitul in ea.
  0
  28
  Raportează
 • postat de Marian
  Luni, 15 Mai 2017 19:21
  In goana dupa profit rapid, matcasii, au stricat rosiile. De ani buni, rosiile lor sunt verzi la miez, si nu mai au gust.
  0
  30
  Raportează
 • postat de Matca 6791
  Luni, 15 Mai 2017 18:55
  Tot ce se scrie in comentari sunt niste aberati ati vazut vreo data in viata voastra cum se produce o rosie de la pregatirea solului cu ingrasaminte naturale pana la samanat si pana cules daca ati sta o saptamana in solari la munca dupa aia nu ati mai comenta ba una ba alta.
  35
  5
  Raportează
 • postat de Inginer horticol
  Luni, 15 Mai 2017 17:28
  Observati dezvoltarea rosiilor exagerata la exterior produsa de hormonii de crestere si culoarea fortata cu stimulatori de crestere., Sunt curios ce concentratie de nitrati-nitriti contin si daca Inspectia agricola are habar de ce se intampla. Soiurile Gravitet, Venezia etc. au inlocuit rosiile locale gustoase, iar excesul de Sprintene, Cyclogan si alte chimicale le fac periculoase pentru copii.
  Prefer rosii bio de la Lidl care sunt verificate in Germania sau in Spania celor de la Matca. Dau un ban dar nu mi-e frica ca ma umplu de pesticide.
  2
  42
  Raportează
 • postat de macarie banu
  Luni, 15 Mai 2017 17:09
  in Matca este concurs intre producatorii de rosii...cine iese pe piatza mai repede....semintzele nu mai sunt cele originale toate sunt de import iar de otravuri nu mai este nimic de spus.Orice om normal la cap stie ca rosiile normale sunt gata de consum mai pe vara incolo.Sunt mai rele decat cele din Turcia sau din Egipt.
  1
  32
  Raportează
 • postat de eu
  Luni, 15 Mai 2017 14:54
  Rosii de la Chemical Brothers. Bine ca precupetii din piata au obiceiul sa scrie pe eticheta de unde sunt rosiile...stiu sa ma feresc.
  0
  37
  Raportează
 • Luni, 15 Mai 2017 11:30
  Producatorii astia au curaj sa consume aceste rosii ? De ce nu se iau probe din aceste produse sa se vada continutul de otravuri ?
  1
  45
  Raportează
 • postat de ecologist
  Luni, 15 Mai 2017 09:40
  Rosii si frumoase pe deasupra, fara gust si verzi la interior!!!
  1
  55
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.