Foşti angajaţi ai ICMRS îşi cer banii care li se cuvin

Foşti angajaţi ai ICMRS îşi cer banii care li se cuvin
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Oamenii se plâng că mai au încă de primit compensaţii băneşti pentru perioada martie-iunie * Preşedintele consiliului de administraţie al ICMRS, Voica Marinescu, a confirmat situaţia şi a afirmat că sunt întârzieri de două luni şi la plata salariilor angajaţilor * De asemenea, preşedintele consiliului de administraţie a spus că va demisiona dacă foştii angajaţi ai ICMRS disponibilizaţi în februarie nu îşi primesc compensaţiile băneşti prevăzute *

Au aşteptat cât au aşteptat, dar până la urmă au izbucnit! Peste 40 de foşti angajaţi ai Întreprinderii de Construcţii Montaj şi Reparaţii Siderurgice (ICMRS) Galaţi, disponibilizaţi în luna februarie a acestui an, din cauza scăderii comenzilor pe fondul crizei economice, s-au adunat ieri, 17 august, la clubul întreprinderii, ca să îşi ceară din nou compensaţiile băneşti pe care le aşteaptă încă din luna martie.

Au stat faţă în faţă cu preşedintele consiliului de administraţie al ICMRS, Voica Marinescu, şi împinşi de disperare, şi-au spus păsul: „Avem nevoie de banii la care avem dreptul chiar acum, pentru că aşa nu mai e de trăit!”.

La întâlnirea destul de tensionată au fost prezenţi şi preşedintele sindicatului ICMRS Galaţi, Alexandru Serea, dar şi vicepreşedintele acestui sindicat, Toader Ţebrean.

După ce mai mulţi foşti angajaţi nemulţumiţi şi-au vărsat necazurile, preşedintele consiliului de administraţie le-a spus că într-o săptămână problema li se va rezolva -  un răspuns pe care oamenii nu l-au acceptat cu uşurinţă.

Ce sume aşteaptă foştii angajaţi?

Mai multe detalii despre motivul care i-a împins pe gălăţeni să se adune, ieri, la cantina ICMRS, ne-a oferit Maricel Luparu, unul dintre foştii angajaţi ai întreprinderi care îşi aşteaptă cu nerăbdare banii. Are abia 31 de ani, ne-a spus, dar totuşi a acumulat 13 ani de vechime în muncă la ICMRS.

„În februarie, ne-au trimis în şomaj. Urma să primim indemnizaţia de şomaj  de la stat şi o compensaţie bănească egală cu diferenţa dintre 75 la sută din salariul de bază şi indemnizaţia de şomaj. Ni s-a plătit pe luna februarie şi atât. Mai avem de primit pe martie, aprilie, mai şi iunie – patru luni pentru care nu ni s-au dat bani. Nu vrem să fim o povară pe umerii lor, dar vrem să ni se dea aceşti bani, după cât ne-am chinuit”, ne-a spus Maricel Luparu.

„Eu nu pun pe masă promisiuni!”

În timpul întâlnirii cu preşedintele consiliului de administraţie,  oamenii şi-au dat frâu liber supărării. „Avem datorii de plătit, a strigat Vasile Casapu, care a lucrat patru ani la ICMRS şi alţi 20 la alte întreprinderi, dar a rămas acum cu o indemnizaţie de şomaj de circa 500 de lei. Eu ce pun la copil pe masă? Promisiuni? Să-i spun „Lasă, tată, că o să mănânci când s-or da banii, nu?”. 

„Noi nu suntem răi, se aude glasul puternic al unui alt fost angajat. Dar ne-a ajuns cuţitul la os."

Firel Enăchescu ne spune că are 41 de ani, a fost sudor 23 şi trebuie să-şi întreţină familia cu doi copii din indemnizaţia de şomaj de 490 de lei. Compensaţiile băneşti l-ar ajuta să-şi ducă mai uşor greutăţile. Măcar pentru o vreme. 

Într-o situaţie grea e şi Mihaela Boldovici. A lucrat 20 de ani la ICMRS, iar acum, cu copii mici, nu-şi mai poate lua de lucru, pentru că nu are cu cine să-i lase. Indemnizaţia de şomaj – 480 de lei.

Cezar Solomon, de asemenea fost angajat al ICMRS disponibilizat în februarie, care ne vizitase încă de săptămâna trecută la redacţie, împreună cu alţi foşti colegi, pentru a ne povesti necazurile care îl apasă, ne-a declarat: „Eu deja îmi găsisem alt serviciu. Problema este că, pe vremea când eram angajat la ICMRS, mi-am făcut o datorie pe cardul de salariu şi până nu-mi fac lichidarea la bancă, nu pot să mă angajez cu acte în regulă. Mai am de dat 800 de lei. Ori eu iau 600 de lei de la şomaj şi mai am şi familie. La întreţinere se strâng datorii… Sunt blocat!”.

În cursul discuţiei, atunci când angajaţii au declarat că nu mai au încredere în promisiuni, preşedintele Consiliului de Administraţie al ICMRS, Voica Marinescu, a declarat că va demisiona dacă problema nu îşi găseşte rezolvarea în termenul pe care l-a prezentat.  

Sindicatul oferă asistenţă

„Protocolul care prevede compensaţiile băneşti a fost încheiat cu gânduri bune la momentul respectiv, astfel încât  angajatorul să-i poată întoarce pe angajaţi la muncă, atunci când va avea nevoie de ei. Necazul cel mare s-a produs în aprilie, atunci când totul pe zona chimicului s-a oprit”, a precizat preşedintele sindicatului ICMRS Galaţi, Alexandru Serea.

„Noi îi asistăm dacă vom fi chemaţi. Trebuie să fim corecţi, însă. Nu putem să deschidem nicio acţiune legală în numele lor, pentru că astăzi fiind şomeri – chiar dacă nu îmi place să le spun aşa - nu mai sunt membri ai sindicatului. Dar putem să le fim alături cu tot ce putem să îi ajutăm”, a mai spus preşedintele de sindicat.

„Banii, într-o săptămână”

Rămâne, pentru moment, o singură întrebare esenţială: când îşi vor primi oamenii banii? Într-o săptămână, potrivit Voicăi Marinescu.

«Dacă am promis, trebuie să mă ţin de cuvânt. Este vorba despre plăţiile compensatorii aferente perioadei martie-iunie, inclusiv. La salarii avem o întârziere de două luni. Trebuie să rezolvăm şi problema plăţilor compensatorii şi pe cea a salariilor. Eu nu prea mă lansez în promisiuni, dar depindem şi noi de alţii, că, dacă am fi singuri…. » a declarat preşedinta consiliului de administraţie. 

La finalul discuţiei, am întrebat-o pe preşedinta C.A. dacă îşi va ţine promisiunea făcută în plen şi va demisiona,  în cazul în care probleme nu se rezolvă într-o săptămână. «Da!», ne-a răspuns Voica Marinescu.

Citit 2373 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.