Piaţa de Gros, doar oficial terminată

Piaţa de Gros, doar oficial terminată
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Un succes clar: bani europeni şi 130 de noi slujbe! Un proiect încheiat doar pe hârtie * Taxe mai mari pentru moldoveni şi preţuri majorate? *

În sfârşit, li se creează condiţii omeneşti, chiar europene, producătorilor moldoveni care vor veni pe viitor la „Piaţa ruşilor” de pe strada Basarabiei! Au de ieri, oficial (nu încă şi în teren…), piaţă internaţională de gros. Scepticii prevăd însă taxe mai mari pentru serviciile oferite (depozitare, spălare, pază etc).

Directorul Administraţiei Pieţelor Comerciale Galaţi, Eugen Zaharia, declara ieri că, în prezent, jumătate din marfă este aruncată la gunoi, fiind distrusă de transport şi stocarea improprie, iar condiţiile mai bune vor salva marfa şi o vor ieftini astfel, datorită  abundenţei. Deci, ce pierzi pe pere câştigi pe mere, cum s-ar spune…

Oricum, comercianţii de peste Prut se bat deja să închirieze spaţiu în încăpătoarele hale la care Administraţia Pieţelor a mai adăugat una, şi mai mare, ne-a asigurat directorul.

Lucrări „în ultimele zile” şi… presa „socialistă”

O închidere de proiect sărbătorească s-a transformat joi în şedinţă de lucru, cu câteva jaloane de viitor şi multe semne de întrebare privind lucrurile care trebuie schimbate ca sistemul să meargă. Proiectul „Piaţa de gros Calea Basarabiei – cooperare transfrontaliră în domeniul comerţului cu produse agroalimentare în Euroregiunea Dunărea de Jos – zona Galaţi-Cahul” s-a încheiat oficial ieri, în sala de conferinţe a Parcului de Soft.

Miercuri, am tras o raită pe la faţa locului şi am văzut că acţiunea era încă departe de a fi gata: se mai lucra la un acoperiş, peste tot era nefinisat, gropi... Am întrebat un muncitor când se va încheia totul şi mi-a răspuns amabil: „Asta nu mai ştim…”

De altfel, ieri şi primarul Dumitru Nicolae s-a declarat nemulţumit de întârzieri: „Vreau să-i atrag atenţia [constructorului]  că va avea de lucru cu mine la restul lucrărilor! Nu e posibil să lăsăm totul în ultimele zile! Şi să mai ajungem prin presa noastră socialistă (sic!) că nu lucrează lumea, pentru că n-a plătit Primăria. Primăria a plătit tot, n-au lucrat ei!”

Reprezentanţii constructorului nu erau în sală. Dar presa, da! Aşa socialistă cum o consideră, după sine, distinsul nostru primare.

Cine întârzie şi cine plăteşte?

Din câte scrie şi pe placa din faţa şantierului, executant este SC UNICOM SA, iar termenul de execuţie era iulie 2009. Data finală negociată cu responsabilii UE a rămas însă „30 şi…” august, ne-a precizat primarul: „Într-o săptămână e gata. Acum e… ca la Verdun. Eu sunt adeptul proiectelor cu termen fix”. 

L-am întrebat pe primar dacă firma ar putea fi sancţionată în vreun fel pentru întârziere: „Ne face să nu mai participe la licitaţie la noi! Sancţiuni de la partea europeană? Partea europeană ne amendează pe noi”. Numai că licitaţiile sunt libere; caietele de sarcini pot fi mai… complicate, ne dăm şi noi cu părerea.

Inginerul Costel Hanţă, directorul Direcţiei de Programe Europene, spunea ieri că proiectul s-a derulat de fapt în ultimele patru luni, monitorizat de o echipă condusă de city-managerul Florin Popa. Fondurile externe au venit nu numai la timp, ci chiar în avans, însă Ministerul Dezvoltării, cu birocraţia aferentă, a mai ţinut banii în loc! Vom reveni cu amănunte interesante.   

Explicaţii foto:

1-3 - Miercuri se lucra de zor; nu se ştie până când…

4 - Primarul este nemulţumit de întârzieri

Citit 1159 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.