Primăriile pot începe cadastrarea terenurilor extravilane

Primăriile pot începe cadastrarea terenurilor extravilane
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Primăriile din judeţul Galaţi pot contracta serviciile specialiştilor cadastrali pentru a-şi înregistra, sistematic, imobilele din extravilanul comunelor, informează de Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Galaţi, prin intermediul unui comunicat. Fiecare primărie, numită în comunicat UAT (unitate administrativ teritorială - n.r.) poate contracta servicii în limita a 150.000 lei şi poate folosi banii şi în cursul anului următor, dacă nu reuşeşte să îi cheltuiască în 2017.

Plata, de la bugetul Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), se va face către primării la momentul deschiderii cărţii funciare pentru imobilele recepţionate, potrivit comunicatului. Au prioritate, la cadastrare, terenurile pe care urmează să se realizeze proiecte de interes naţional şi cele a căror exploatare este subvenţionată prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA).

Tot potrivit instituţiei citate, până la acest moment, lucrările au fost finalizate (în cadrul unui proiect precedent - n.r.) la Valea Mărului şi Matca. Mai sunt finalizate, la nivel de judeţ, 70 de sectoare cadastrale, în comunele: Băneasa, Braniştea, Buciumeni, Cuca, Drăguşeni, Fârţăneşti, Piscu, Priponeşti, Rădeşti, Smulţi, Suhurlui, Ţepu, Tuluceşti şi VIădeşti, informează OCPI. Se mai realizează lucrări la nivel de UAT în comuna Băleni, iar la nivel de sector cadastral se mai lucrează în alte 77 de sectoare cadastrale din: BăIăbăneşti, BăIăşeşti, Brăhăşeşti, Bereşti, Barcea, Buciumeni, Cavadineşti, Cerţeşti, Cosmeşti, Cuca, Cudalbi, Drăguşeni, Frumuşita, Fundeni, Gohor, Independenţa, Iveşti, Jorăşti, Lieşti, Măstăcani, Movileni, Munteni, Nămoloasa, Nicoreşti, Oancea, Rădeşti, Scânteieşti, Schela, Slobozia Conachi, Smulţi, Suhurlui, Ţepu, Târgu Bujor, Umbrăreşti.

Lipsa cadastrării terenurilor agricole este una dintre cele mai mari probleme ale gălăţenilor care locuiesc la sat. Principalul motiv: retrocedările s-au făcut, adesea, greşit sau pe baza diverselor interese ale celor care au realizat împărţirile şi nu puţini sunt oamenii care au aflat că pe terenurile lor mai sunt proprietari şi alţii, care până atunci nu avuseseră niciodată nimic de-a face cu respectivele imobile. Or, toate situaţiile de acest gen ar trebui clarificate până la încheierea Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF), în 2023.

La acest moment, ANCPI apreciază că mai puţin de un sfert dintre imobilele din România sunt înscrise în sistemul informatic integrat de cadastru şi carte funciară.        

Citit 3084 ori Ultima modificare Duminică, 06 August 2017 21:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.