Afacere inedită în Galaţi: legume şi fructe livrate la uşă

Afacere inedită în Galaţi: legume şi fructe livrate la uşă
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Sebastian are 43 de ani şi este economist. A lucrat la bancă, dar a renunţat în urmă cu vreun an, în momentul în care a hotărât să îşi investească tot timpul într-o afacere de care, până atunci, se ocupase doar în concediu. Dacă îl întrebi astăzi cu se ocupă, ţi-ar putea spune că e producător de legume şi fructe. Diferenţa dintre Sebastian şi toţi ceilalţi producători este că el le livrează clienţilor marfa la uşă. Sistemul e simplu: intri pe pagina de Facebook, vezi ce are în stoc, după care suni şi comanzi. A doua zi, legumele şi/sau fructele îţi sunt livrate la uşă.
Principalii clienţii, îşi spunea la început întreprinzătorul, vor fi gălăţenii ocupaţi, care nu mai prind piaţa deschisă atunci când ies de la serviciu. Dar asta era înainte ca Sebastian  să descopere dimensiunea socială a afacerii pe care o dezvoltă.
 “Am livrat către bătrâni care ne-au spus că nu mai mâncaseră un pepene de doi ani, nu din cauză că n-ar fi avut bani să şi-l cumpere, ci din cauză că nu avea cine să li-I care de la piaţă până acasă. Ne-au contactat oameni din străinătate, care ne-au spus că ne fac virament, numai să mergem şi la părinţii şi bunicii lor, pentru că sunt bătrâni şi nu pot ieşi la piaţă după toate verdeţurile de care au nevoie. Sunt lucruri care pe noi ne-au impresionat. Una e să satisfaci nevoia unui om care nu are timp să meargă la piaţă şi ajunge, fără să vrea, dependent de supermarket. E un lucru bun, este satisfacerea  nevoilor unor oameni. Dar parcă şi mai mult te mulţumeşte, uneori, o livrare către un om care chiar depinde de tine, atunci când vrea să mânânce nişte legume sau nişte fructe”, spune Sebastian.
La momentul de faţă, familia livrează ceea ce produce.
“Aveam, de mai mulţi ani, o plantaţie de căpşuni de două hectare, în Bădălan. E una dintre cele mai mari din judeţ. Mai avem o mică livadă la Târgu Bujor. Şi nişte vie. Plus o gospodărie la Băleni, unde am ridicat şi un solar în care producem legume. Nu producem mult. Nu cumpărăm ca să avem ce livra. Culturile le avem de mai multă vreme, dar nu puteam livra decât în concedii, către angajaţii diverselor instituţii”, spune Sebastian.
Producătorul se gândeşte că, dacă şi-ar face socotelile, cel mai probabil ar ieşi pe minus, în acest moment. “Sunt mulţumit, momentan. Ceea ce vreau este ca oamenii să afle de posibilitatea de a le fi livrată marfa la uşă. Vreau ca acest sistem să crească, în oraş. Sigur, dacă ar fi să facem un calcul la sânge, la momentul ăsta aş ieşi pe minus. Dar, repet, nu asta contează acum", conchide întreprinzătorul gălăţean.  

Citit 16269 ori Ultima modificare Luni, 04 Septembrie 2017 02:22

5 comentarii

 • postat de @ecaterina
  Luni, 28 August 2017 18:12
  Eu v-am spus ca pe acte scrie ca fructele-legumele se vand in piete si locuri special autorizate, care e diferit de internet!
  Ceea ce inseamna ca 'afacerea inedita' o sa reziste exact pana la prima sesizare sau control de la organe, nu-i asa? Vedeti ca mai este un articol azi, cu cateva tone pepeni confiscate fiindca nu erau in zona autorizata. Deci ce-l face pe dl Sebastian, daca exista, sa creada ca legea nu se aplica si lui?! Sau internetul e zona autorizata?!

  De invidie nu-i cazul, ma deranjeraza ca promovam idei luate de pe aiurea, si lasam ideea ca ar fi legale, si in Romania, de fapt incurajati si pe alti naivi sa repete modelul asta ilegal, cica 'de succes'.
  Si stiti ce se poae intampla? Ca sa iesiti pe profit,luati un imprumut de la o banca, dati garantie terenurile, si continuati cu internetul pana va bate cineva la usa si va intreaba ce v-am intrebat mai sus, atunci fie dati mita, fie afacerea merge la cos si banca va ia si terenul.
  Deci ca se face prin Germania, e altceva,eu scriu cum e in Romania!
  5
  3
  Raportează
 • postat de cetatean
  Luni, 28 August 2017 15:45
  cosul cu legume fructe - pagina de facebook....sau @aprozargalati pe massenger
  1
  7
  Raportează
 • postat de ecaterina
  Luni, 28 August 2017 15:27
  Nu stiu ce doreste d.galatean . Cred ca e o invidie prost plasata. E o idee grozava sa poti primi fructe si legume autohtone, direct la usa. Sunt multi oameni bolnavi, batrani ce nu pot cara kg din piata pana la etajul 3, 4...,sunt si oameni ocupati care ajung tarziu acasa. Deci,acest tip de livrare e ideal. Produsele sunt cantarite, se ofera bon cu cant si pretul produselor. Ar fi bine sa existe mai multi producatori de acest gen, cu suflet mare care nu se gandesc doar la profitul imediat. Am vazut la tv ca in Ardeal, mai ales, astfel de servicii sunt cunoscute si multi producatori au sute de clienti Mult noroc d. Sebastian!
  3
  13
  Raportează
 • postat de galatean
  Luni, 28 August 2017 12:05
  deci,asta e cazul clasic al taranului roman cu o gospodarie de cateva hectare si ceva surplus care a vrut sa ajunga la piata, de cand tara asta e membra UE, si NU a putut din cauza statului (cu prea multa reguli, administratie si controale ..ANAF), a competitiei supermarketurilor, si a atitudinii..consumatorilor (care: au preferat sa cumpere ceea ce-i produs in "afara" ca cica-i mai bun; ba ca aia din piete sunt hoti, bisnitari, in plus le pipaie si inteapa cu unghiile 3rosii pana(daca!) sa cumpere una, daca nu baga direct in traista si pleaca fara sa plateasca; de competitia rusinoasa cu loteria bonurilor fiscale am mai scris, nu va mai plictisesc!
  In felul asta s-a ajuns in situatia ca acesti oraseni sa fie imbolnaviti cu oua cu insecticid de import din..Olanda, cat ouale locale de la Avicola Sivita raman nevandute!

  Dar, avem acest articol care mentioneaza o idee..inedita, cica fructele-legumele se pot vinde pe..internet, cu livrare la domiciliu! Asta merge prin afara, unde nu exista regulile de la noi (cantarul consumatorului, bonurile fiscale, conditiile de mentinere a produselor, etichetarea produselor stropite sau nu etc).

  Deci, pe actele lui Sebastian (si vad ca nu i-ati dat numele complet!) nu scrie ca produsele se desfac in piete special amenajate?!
  13
  5
  Raportează
 • Luni, 28 August 2017 11:16
  Care este contul de Facebook unde se poate vedea ce are pe stoc si comanda?
  1
  8
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.