E plină România de ”ipocrați” și ”ipocrate”

Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

Nicicând nu a fost Jurământul lui Hipocrate mai invocat. Ce-l mai poartă românii pe buze, îl dau de la unul la altul și-l supun analizei, folosindu-l drept armă pentru a-i denigra și a-i pune la colțul rușinii pe singurii care ne pot salva!

Până și la aprozar, printre cartofi, ceapă și morcov, răsare câte “un ipocrat” din ăsta care ne trimite medicii la origini. “Să moară, dă-i naibii de șpăgari! Nu ei au ales? Nu ei au jurat să se sacrifice pentru noi?" 

S-a umplut România de “ipocrați” și “ipocrate”, care în timp ce stau bine merci acasă, terfelesc toți anii de muncă asiduă și dedicată până la sacrificiu, de nopți pierdute și de eforturi colosale. Drumul până la halatul alb și parafă este lung și anevoios și nu are nimic în comun cu drumul până la chioșcul din colț, unde se țin ședințe în care ni se disecă doctorii și asistentele medicale, rând pe rând.

Se operează acolo la foc continuu. Se operează cu egoism, ură, răutate și ignoranță, într-un mediu în care singura sterilitate este cea psihică. Îmi permit să vorbesc din postura pacientului care a hălăduit prin spitale luni de zile și a văzut cum și-au făcut doctorii din spital casă. Nimeni nu-i plătea să stea acolo non-stop și ei totuși stăteau. Stăteau ca să îi salveze pe cei ca mine, indiferent de clasă și condiție socială.

Ei nu mi-au cerut patalamaua la mână ca să mă salveze sau nu. Ei m-au salvat pentru că sunt om. Astăzi, puțini oameni au mai rămas, puțin înțeleg cât de greu este să fii doctor. Cât de greu este să trăiești, o viață întreagă, în slujba altora și cât de greu este să fii schingiuit și jupuit de viu, strat cu strat, în văzul unei națiuni întregi. Avem senzația că nouă ni se cuvine tot și lor nimic. Lor li se cuvine doar să lupte pentru noi fără arme, să-și riște viața, să-și îmbolnăvească familiile și să treacă prin filtrele noastre pline de infatuare.

Doar au jurat, dar habar n-avem ce-au jurat. Știm doar că au jurat. Mulți n-ar înțelege jurământul nici dacă l-ar citi de mii de ori cap coadă. În schimb, defilează cu el ca într-o turmă de oi fără noimă. Și-n timp ce rumegă agale, ne huiduie singurii oameni valoroși în acest moment. Se freacă unii de alții, răspândind rapid prostia ca râia. Iar "prostia din născare, leac în lume nu mai are; ea este o uricioasă boală, ce nu se vindecă în școale, ba nici în spitale”, după cum spunea marele nostru povestitor, Ion Creangă.

Citit 3110 ori Ultima modificare Joi, 02 Aprilie 2020 20:52

Mai multe din această categorie:

3 comentarii

 • postat de Galatean
  Vineri, 03 Aprilie 2020 11:19
  78.96.81.***
  Lasand la o parte toate negativismele la adresa celor care, pentru a-si face meseria pusa in slujba exclusiva a oamenilor, diferit de alte profesii, doar cu angajamente pe contracte de munca, aici nu exista drum de intoarcere!

  Ce mai, tura, vura, de cand lumea si pamantul medicul a fost si este pus in linia intai pentru a apara sanatatea si viata oamenilor, alaturi de soldati si ofiteri pe front, in pandemii, in spitale, samd.

  Nu am auzit in zilele noastre de medici fara de arginti, ca cei zugraviti pe peretii bisericilor; toti, dar toti acesti demiurgi pusi in slujba exclusiva a oamenilor, au primit/ primesc retributii banesti de acolo unde profeseaza, spagi, de ce sa nu recunoastem, toti am dat, desi nu meritau, doar spre siguranta si linistea noastra ca va fi bine, desi unii, saracii, dupa, au plecat in sicriu de la locul sacrilegiului

  Parearea mea, pe care va rog sa o consemnati, este ca ceea ce fac unii medici, ACUM, cand natiunea tremura in fata mortii, sunt fapte de lasitate, incalcare a unui juramant sacru si terfelirea a mii de ani tuturor semenilor care au avut acea nobila denumire de doctor, un sacrilegiu!

  Ceea ce a facut presedintele tarii, acordandu-le stimulente ca sa-si exercite profesia de medici, este o greseala grava de a ceda in fata unei categorii de cetateni mai speciali, de a depune munca in folosul tarii, profesie pentru care au depus un juramant, care echivaleaza cu juramantul soldatului aflat in fata mortii pe front!

  Acest gest incalifucabil de a fugi de pe campul de lupta din fata inamicului covid-19, prin lasitate si santaj, sau motive care nu se mai regasesc, sunt de maniera de punere in dreptul unei pedepse inca neprevazuta in codul penal!

  Oricum, este grav ce face aceasta categorie profesionala si datorita slabiciunii societatii, care acum se indreapta impotriva ei!
  2
  12
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Vineri, 03 Aprilie 2020 10:55
  5.13.144.***
  Este specifica acestui neam... ca si delasarea, rautatea... invidia si altele! Fiecare si-a ales meseria si este normal sa-si asume orice risc... Electricienii isi risca viata, intotdeauna... mai ales ca la noi nu sunt diplome pentru lucrul sub tensiune categoria B1 sau B2. Omul ala nu e aplaudat , nu primeste flori... am trecut prin doua socuri de genul... si am supravietuit... Ca sa nu aruncam pisica in curtea vecinului.... STATUL este singurul vinovat aici, mintind ca sunt detoate... iar o amica imi tot zicea sa nu revin in tara... e jale in spitale si va fi si mai si... vom avea nr maxim de morti!
  Asta e... mergem inainte! Cine apuca...

  Haideti sa nu mai aratam cu degetul untre trebuie... sa ne unim sa trecem peste acest mare hop mondial... apoi vom analiza direct si vor plati toti menegerii de spitale numiti politic. spagarii, contrace umflate... s.a.m.d

  Pariu ca toti vor uita ca la Colectiv... las ca merge si asa.. de asta suntem ultimii oameni din UE!
  3
  7
  Raportează
 • postat de ariciul
  Vineri, 03 Aprilie 2020 08:21
  89.39.81.***
  In viata asta,indiferent ce esti ,daca nu accepti provocarile ,fugi de ele ,sau adstepti osanale,si plecaciuni ,primesti ce roadele a ceia ce ai semanat.Societatea romaneasca e corupta de cand fanariotii din Fanar si nusi va reveni prea curand fiindca e semanata in fiecare generatie de Doctori,magistrati ,popi,politicieni,lopatari de rand si orice alta activitate,si moda ,pilelor si cunostintelor si nepotilor nepoatelor,inrudirea intrun sistem ,inchis unde toti pupa in c.r pe toti si isi fac osanale si laude reciproce,si unde cu greu mai intra cineva strain si numai daca a cotizat la greu sau are in dotare niste inzestrari de la natura ,pentru care se vor intrece toti ca lupii care mai de care sa o puna jos primul sau de mai multe ori.Nu incercati sa dregeti borsul ,fiindca e imputit de muult,si trebuie aruncat ....la porci.Un om cinstit azi,e acuzat ca ....e zgarcit nu ca e corect si cinstit,drept urmare tinicheaua asta il va urma peste tot si nu va avea decat de suferitIn domeniul medical,am exemple personale care mau revoltat pana la lacrimi,si mau facut apatic fiindca neputinta te aduce in starea asta.In celelalte , boala e grava rau.Minciuna coruptia si manipularea ,COLCAIE peste tot si voi vreti sa ma mint singur ca ....e bine?Am sperat intodeauna pana mi sa spus in fatza;SPERIMATA .... da speri degeaba.
  2
  8
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.